Національне антикорупційне бюро опублікувало чергову порцію записів нібито з кабінету голови Окружного адміністративно суду Києва Павла Вовка, які стосуються його зв’язків з Вищою радою правосуддя та впливу на рішення цього органу.

Записи опублікували вранці 1 вересня.

За даними НАБУ, Павло Вовк міг організувати подання штучних скарг до ВРП на непідконтрольних йому суддів з ОАСК. Зокрема, в матеріалах розмов людина з голосом, схожим на керівника суду, обговорює зі своїм колегою необхідність відкрити дисциплінарне провадження на суддю ОАСК Ярославу Добрянську.

«Завтра на порядку денному в твоїй палаті, доповідач Овсієнко (ймовірно мається на увазі член ВРП, — Ред.), розглядається скарга Жмака на суддю Окружного Добрянську (ймовірно мається на увазі суддя ОАСК — Ред.). Необхідно відкритися і в**бати», — каже нібито Вовк.

В цій же розмові він розповів, що потрібно відмовити у відкритті дисциплінарного провадження за скаргою на суддю Окружного адмінсуду Києва Анну Кузьменко. Пізніше Вища рада правосуддя, дійсно, відмовила у відкритті провадження стосовно неї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Плівки Вовка»: Вища рада правосуддя не відсторонила голову ОАСК

Також скарги у Вищу раду правосуддя могли подаватися на суддів усіх інстанцій, які виносили «незручні» для голови ОАСКу рішення. Зокрема, нібито ініційовані Вовком скарги подавали й на суддів Верховного Суду.

Окрім цього, детективи НАБУ зафіксували, як, імовірно, Павло Вовк вихвалявся тим, що домовився про непритягнення до дисциплінарної відповідальності деяких суддів ОАСК через заборону ними мітингів під час Революції Гідності, зокрема судді Богдана Саніна.

«Коли Саніна рятували і попутно, бл*, і апеляція «вилізла»… Санін — це символ їхнього зла, а ВРП взяла — і встановила, що немає підстав для притягнення до дисциплінарної відповідальності не за строками, а по суті… Я по Саніну відбілив по суті», — йдеться в розмові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Верховний Суд відмовився передавати справу «плівок Вовка» Антикорсуду

Також, за версією офіційного слідства, Вовк домовлявся й щодо скарги на свого заступника Євгенія Аблова.

«Таня (ймовірно, ідеться про ексчленкиню ВРП Тетяну Малашенкову, — Ред.) кожного разу каже, що я вам, бл*, п**дець-п**дець допомагаю. Ну, щоб ти розумів, перше рішення, де вона допомогла по Жені — у мене була домовленість, страшно сказати, з ким», — розповідав нібито Вовк.

Як повідомляло «Слідство.Інфо», 17 липня НАБУ оприлюднило аудіозаписи розмов, на яких нібито фігурують голова ОАСКу Павло Вовк, його заступник Євгеній Аблов, ряд суддів та представників Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, інших установ, а також приватних осіб. Вони обговорювали, зокрема, способи вплинути на кадровий склад ВРП та ВККС, свій вплив на Конституційний суд, можливості вирішити судові суперечки в інтересах сторони, яка «проспонсорує» це питання. Також на плівках зафіксовано розмови, де нібито судді ОАСК для демонстрації власної сили обговорюють намір заборонити ряду представників попередньої влади виїздити за кордон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Павло Вовк поскаржився Вищій раді правосуддя на НАБУ

Згодом детективи повідомили про підозру Павлу Вовку, Євгенію Аблову та ще 5 суддям цього суду, а також голові Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку. Останньому ВАКС обрав запобіжний захід у цій справі у вигляді особистого зобов’язання.

Зафіксоване в розмовах нібито представників ОАСКу ми детально виклали у статті «За вовчими правилами. Що НАБУ розповіло про Окружний адмінсуд Києва».

Також, як ми повідомляли, один із фрагментів оприлюднених антикорупційним бюро записів стосується журналістки «Слідства.Інфо» Євгенії Моторевської. У березні минулого року вона зробила відеосюжет про святкування заступником голови адмінсуду, скандальним суддею Євгенієм Абловим свого дня народження у столичному ресторані VaBene. Невдовзі, як ідеться на аудіозаписах НАБУ, Павло Вовк та Євгеній Аблов нібито обговорюють спосіб дізнатись, коли і з ким журналістка спілкувалась телефоном у день народження Аблова та незадовго до нього.