Касаційний кримінальний суд Верховного Суду відмовився передати справу щодо записів із кабінету голови Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка до Вищого антикорупційного суду.

Про це «Слідству.Інфо» повідомила юристка Центру протидії корупції Галина Чижик.

За її словами, Верховний Суд повернув скаргу Євгенія Аблова щодо підсудності справи «плівок Вовка» назад у Київський апеляційний суд.

«Примітно, що місяць тому Верховний Суд уже розглядав подібні питання, і чітко сказав, що це підсудність ВАКС, а не Печерського чи іншого суду. Однак коли зайшла мова про ОАСК, позиція Верховного Суду чомусь різко змінилась», — зазначила вона раніше у своєму дописі.

Нагадаємо, 12 серпня Київський апеляційний суд направив справу про підслідність кримінального провадження щодо так званих «плівок Вовка» у Верховний Суд. Там мали визначити, чи можуть у Національному антикорупційному бюро (НАБУ) розслідувати ймовірні порушення закону суддями Окружного адмінсуду Києва. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долю справи «плівок Вовка» мають визначити у Верховному Суді

Раніше, 4 серпня, Печерський районний суд міста Києва зобов’язав Генерального прокурора забрати з НАБУ справу суддів Окружного адмінсуду Києва. До суду зі скаргою звернувся адвокат підозрюваного у цій справі Євгенія Аблова, який, за версією детективів, є одним із фігуратів «плівок».

НАБУ, в свою чергу, зазначили, що, ухвалюючи таке рішення, Печерський суд вийшов за межі своїх повноважень. У правоохоронному органі зауважили, що підслідність у справах, які розслідує НАБУ та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП), визначена за Вищим антикорупційним судом (ВАКС). А відтак, судовий контроль у таких справах начебто повинні здійснювати лише судді ВАКСу.

Однак після задоволення своєї ж скарги у Печерському райсуді Євгеній Аблов вирішив оскаржити це рішення. На думку активістів, це могло бути зроблено для того, аби Вищий антикорупційний суд не міг розглядати скаргу Аблова. А, відповідно до закону, розглядати її має саме він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Справа луснула як мильна бульбашка»: перевірка інтерв’ю Павла Вовка про розслідування НАБУ

Нагадаємо, що 17 липня НАБУ оприлюднило аудіозаписи розмов, на яких нібито фігурують голова ОАСКу Павло Вовк, його заступник Євгеній Аблов, ряд суддів та представників Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, інших установ, а також приватних осіб. Вони обговорювали, зокрема, способи вплинути на кадровий склад ВРП та ВККС, свій вплив на Конституційний суд та інші суди, можливості вирішити судові суперечки в інтересах сторони, яка «проспонсорує» вирішення питання, намір для демонстрації власної сили заборонити ряду представників попередньої влади виїздити за кордон.

Згодом детективи повідомили про підозру Павлу Вовку, Євгенію Аблову та ще 5 суддям цього суду, а також голові Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку. Останньому ВАКС нещодавно обрав запобіжний захід у цій справі у вигляді особистого зобов’язання.

Зафіксоване в розмовах нібито представників ОАСКу ми детально виклали у статті «За вовчими правилами. Що НАБУ розповіло про Окружний адмінсуд Києва».

Також, як ми повідомляли, один із фрагментів оприлюднених антикорупційним бюро записів стосується журналістки «Слідства.Інфо» Євгенії Моторевської. У березні минулого року вона зробила відеосюжет про святкування заступником голови адмінсуду, скандальним суддею Євгенієм Абловим свого дня народження у столичному ресторані VaBene.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Плівки Вовка-3»: голова ОАСК домовлявся з Зеновієм Холоднюком про «блокування» конкурсу на голову Державної судової адміністрації

Як ідеться на аудіозаписах НАБУ, Павло Вовк та Євгеній Аблов нібито обговорюють спосіб дізнатись, коли і з ким журналістка спілкувалась телефоном у день народження Аблова та незадовго до нього.