Території 12 із 47 вищих навчальних закладів у Києві виявилися частково забудовані комерційним житлом.  Серед «вишів», які дозволили таке будівництво, — найбільші заклади України: Київський національний університет імені Шевченка, Київський політехнічний інститут імені Сікорського та Національний авіаційний університет.

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо» «Гектари за безцінь»

Найбільшим університетом-«забудовником» виявився Київський національний університет імені Шевченка. На його території зводиться 49 житлових та комерційних будівель на понад 10 тисяч квартир. Будівництво відбувається за умовами інвестиційних угод — забудовники мали в обмін на земельну ділянку передати університетам житлові квартири та провести інші роботи на користь закладу. Однак частина з запланованих будівель припадає на довгобуд ЖК «Еврика» банка-банкрута Аркада. Тож є сумніви, чи отримає заклад обіцяну компенсацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАЦІОНАЛЬНИЙ АВІАЦІЙНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВІДМОВИВСЯ ОПРИЛЮДНИТИ УМОВИ ПОБУДОВИ 14 БУДИНКІВ НА СВОЇЙ ТЕРИТОРІЇ

Проблеми з інвестиційними угодами виникли й в інших закладах, що віддавали свою землю забудовникам. Зокрема, так свою ділянку втратив Київський національний лінгвістичний університет, на території якого побудували ЖК «Ліко-Град». В обмін освітяни мали отримати у власність гуртожиток на 2,5 тисячі квадратних метрів. Натомість інвестор відмовився виконувати свої обіцянки. А судові баталії за хоч якусь компенсацію тривають роками. 

Схожа ситуація склалась і в Київському політехнічному університеті, де під обіцянку зведення гуртожитку було побудовано чотири житлових комплекси. Натомість гуртожиток досі не введений в експлуатацію — вже протягом 16 років. 

На думку Рахункової палати, фахівці якої проводили оцінку інвестиційних проєктів університетів, часто причиною неотримання закладами співмірної компенсації за вкладені земельні ділянки стають дії керманичів закладів. Перевірка показала, що університети не контролюють виконання інвесторами забов’язань, а в угодах часто навіть не фіксують розміри земельних ділянок та їх грошову оцінку. Що не дозволяє встановити «користь» для університетів від таких угод. Більш того, на думку аудиторів, такі угоди можуть свідчити про корупцію під час ухвалення рішень, які надають такі переваги забудовникам. 

Також фахівці Рахункової палати встановили, що за п’ять років, з 2015 по 2019 рік, площа земельних ділянок переданих в управління українським «вишам», зменшилась щонайменше на 24,3 тисячі гектарів. Відповідальність за це, на думку аудиторів, лежить не тільки на адміністрації закладів, але й Міністерстві освіти, яке має контролювати діяльність закладів вищої освіти. Але перевірки показали, що посадовці міністерства не володіють навіть інформацією щодо причин такого зменшення. 

Нагадаємо, раніше «Слідство.Інфо» розповідало, що на одного студента Національної академії внутрішніх справ України припадає понад одна квартира у житлових будинках, збудованих на землях, які належать цьому «вишу». Це найвищий показник серед усіх вищих навчальних закладів міста Києва.

Головне фото: аерообліт ЖК «Еврика» на території КНУ імені Шевченка, фото: lun.ua