Національний авіаційний університет приховує умови, за яких на території закладу незабаром може з’явитись 14 житлових будинків. У відповідь університетська спільнота звинувачує ректора Максима Луцького у просуванні чергового невигідного для університету проєкту.  

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо» «Гектари за безцінь»

Дозвіл на зведення 14 житлових будинків Національний авіаційний університет отримав 14 вересня 2021 року. В останній день роботи Державної архітектурно-будівельної інспекції — її розформували за корупцію та числені порушення з боку співробітників установи. Проте відомо про це стало тільки після публікації інформації у ЗМІ. 

Інформацію про майбутнє університету, за словами голови студентської ради НАУ Володимира Падєріна, приховували не тільки від містян, але й від університетської спільноти. 

Як йдеться у матеріалі, за три місяці після отримання дозволу, студенство та викладачі досі не знають, що ж заклад отримає у вигляді компенсації за свої гектари. 

«Було заявлено, що публічних обговорень не буде: ми не повинні, тому їх не буде. Їхня позиція така: ви студенти — ви на п’ять років, а ми — на довше. І нас не дуже цікавить ваша думка. І взагалі, ви — діти», — розповів журналістам Володимир Падєрін.

Студенти протестують проти забудови НАУ, “Марш за Київ”, 2021 рік. Фото: facebook Kyiv vibes

Це не перша спроба НАУ отримати інвестиції в обмін на земельні ділянки. За попередніми інвестиційними угодами на університетських землях вже зʼявилось два комерційні спортивні комплекси та 7 житлових будинків на 3381 квартиру. Натомість, як зʼясували журналісти, освітяни так і не отримали обіцяну кількість квартир для своїх працівників, ремонтів студентських гуртожитків та реконструкції спортивної інфраструктури закладу. Більш того, університет навпаки поніс витрати на оформлення документів для забудовника.

Як йдеться у матеріалі, причиною цього ставало неоформлення чітких умов договорів, що контролюючі органи вважають проявом корупції, та додаткові угоди, за якими керівники університету самі відмовлялись від частини компенсації. 

На думку студентської спільноти, чинний ректор закладу Максим Луцький також несе відповідальність за попередні інвестиційні провали. Посадовець не лише обіймав керівні посади НАУ, коли відбувалась забудова кампусу, але й, як встановили журналісти, має зв’язок із низкою компаній, які брали участь у забудові кампусу. 

Наразі дозвіл на забудову кампусу НАУ призупинений — через порушення при оформленні. Втім, керівництво не відмовляється від своїх планів. У відповідь на запит журналістів, там повідомили, що мають підготувати територію до будівництва. 

На запити журналістів розслідувальної агенції Слідство.інфо у закладі відмовились надавати інформацію щодо майбутньої забудови та компенсації, яку заклад отримає від таких інвестицій.

Також у закладі відмовились надати інформацію щодо попередніх інвестиційних проєктів НАУ.