До Печерського райсуду столиці надійшли два позови на заступника голови Адміністрації Президента часів Януковича Андрія Портнова щодо порушення права на приватність.

Про це повідомляє “Судовий репортер”.

Як ми дізналися на офіційному порталі “Судова влада”, позовні заяви подали чоловіки Борис Мазур та Сергій Іщенко. Обидва просять суд захистити їхнє право на приватність та зобов’язати ексчиновника вилучити їхні персональні дані та виплатити моральну компенсацію. Наразі дати судових засідань ще невідомі.

Зауважимо, що восени 2019 року Андрій Портнов погрожував журналістам програми “Схеми” публікацією їхніх персональних даних та інформацією з їхнього особистого життя. “Підставою” для цього стало начебто стеження журналістів за експосадовцем. Згодом у своєму Telegram-каналі Портнов розмістив інформацією про одного з водіїв “Схем”, опублікувавши, зокрема, ідентифікаційний код і місце прописки чоловіка, номер його автомобіля.

Як раніше розповідало “Слідство.Інфо”, троє працівників Генеральної прокуратури  неодноразово отримували повідомлення із брутальними образами і погрозами з телефонного номера Андрія Портнова.

Зокрема, кілька разів такі повідомлення надходили прокурору Олександрові Божку, який керував кримінальним провадженням, де фігурував експосадовець. Розслідування щодо погроз Портнова Божку розпочали в Державному бюро розслідувань на початку квітня 2019 року. Згодом кримінальне провадження передали до Служби безпеки України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ На розслідування погроз Портнова лишився один день

Нещодавно Шевченківський райсуд столиці відмовився продовжити строки досудового слідства у справі щодо погроз прокурору. Божко також звертався і до генпрокурорки Ірини Венедіктової з клопотанням, у якому попросив оголосити Портнову підозру. Утім, у відповіді на наш запит СБУ відповіла, що її не оголосили. Відак, напередодні Служба безпеки закрила справу.

Наприкінці листопада минулого року Божко поскаржився на дії Андрія Портнова у Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури Київської області, після чого вкотре отримав погрози від ексчиновника.

Після цього прокурору не раз писали з номера колишнього посадовця. Зокрема, 27 березня Андрій Портнов надіслав повідомлення, де  “порадив” прокурору “збиратися у в’язницю”. Востаннє Божко отримав погрози 30 березня цього року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ “Я тебе в клітці возитиму і показуватиму наче мавпу”: Як Портнов погрожує правоохоронцям

Зазначимо, що відмовилася покарати Портнова за погрози прокурору й Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури.

Окрім Божка, схожі погрози були адресовані й у бік колишнього співробітника слідчого Управління спеціальних розслідувань ГПУ та його екскерівника Сергія Горбатюка. Саме ця структура розслідувала події Революції Гідності та діяльність колишніх соратників Віктора Януковича.

Нагадаємо, що Андрій Портнов повернувся в Україну навесні цього року. Експосадовець адміністрації Януковича відразу розпочав “юридичну війну” з попереднім президентом Петром Порошенком, відправивши з десяток заяв щодо нього до Державного бюро розслідування. Також у серпні Портнов виграв позов проти України про відшкодування майже 7 мільйонів гривень компенсації за завдану шкоду його репутації.