Високопосадовець часів Януковича Андрій Портнов, колишній голова Офісу президента Андрій Богдан та голова Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк впливали на процес звільнення голови Конституційного суду України Станіслава Шевчука, яке відбулося у травні 2019 року. 

Про це йдеться в розслідуванні «Режисери конституційної кризи» агенції «Слідство.Інфо». 

Журналісти отримали копії так званих «плівок Вовка» — таємні записи розмов з кабінету голови Окружного адмінсуду Києва, які викривають політичну корупцію та захоплення влади суддею Вовком та його колегами.

Репортери дізналися, що навесні 2019 року Павло Вовк неодноразово спілкувався ймовірно з колишнім заступником Адміністрації президента часів Януковича Андрієм Портновим, який на той момент перебував за кордоном, та адвокатом Андрієм Богданом, який тоді був у штабі кандидата в президенти Володимира Зеленського. 

З отриманих плівок випливає, що Вовк та його співрозмовники у той час одночасно могли координувати звільнення Станіслава Шевчука з посади голови Конституційного суду, та — паралельно — просувати скасування закону про люстрацію, в чому вони могли бути зацікавлені. Спершу Вовк радив одному із своїх співбесідників не гарячкувати з поспішним звільненням голови КСУ, але потім змінив свою думку. 

«Коротше, я с тобою згоден, запускай. Вперед, питань нема. Будемо дивитися. Єдине що, звичайно, все таки відчував, що ми могли б завершити (ймовірно, скасування закону про люстрацію — ред.), а зараз вже починається гра така, знаєш, ну, непередбачувана. Х*р його знає: піде в глуху оборону або дійсно здадуться. Ну, я все це розумію, єдине, що, звичайно, було б краще, якщо б ти вже міг сюди приїжджати», — сказав суддя Вовк у розмові ймовірно з Андрієм Портновим.

За кілька годин після цієї розмови судді Конституційного суду проголосували за звільнення Станіслава Шевчука, позбавивши його посади голови суду та мантії судді. Сам Шевчук назвав ці дії незаконними і заявив про «конституційний переворот».

«Андрюха (ймовірно, Портнов — ред.) просто хоче, щоб всі йому подзвонили і сказали: «Андрюха, бл*, всі на колінах. Що нам робити?» Ну, я Андрію намагався пояснити, що на відстані не виходить так. Розумієш? Ну всі вони, с*ка, як діти. Треба з кожним сісти, говорити, бл*, торгуватися. А в Андрюхи відчуття, що всі злякалися, всі хочуть с*ка просто не знають, як добігти і що зробити», — так Вовк описував дії ймовірно Андрія Портнова у розмові, ймовірно, з Андрієм Богданом.

Примітно, що через кілька днів після цих розмов Андрій Портнов повернувся до України — після п’яти років поспіль перебування за кордоном.

Журналісти включили записи розмов Павла Вовка щодо подій в Конституційному суді колишньому начальнику Управління спецрозслідувань Генпрокуратури Сергію Горбатюку, який керував справою «плівок Вовка». За словами Горбатюка, завдяки низці фактів, які були озвучені у розмовах, можна стверджувати, що одним із співрозмовників Вовка був саме Андрій Портнов. «Це і стиль його діяльності, і те, що він там залякує, і так далі, і те, що він був за кордоном, і те, що він приїхав, і те, що зміна відбулась в Апеляційному суді», — зазначив він. 

Також Сергій Горбатюк висловив припущення, що другим співрозмовником на ім’я Андрій, який фігурує на плівках, міг бути Андрій Богдан.

Невдовзі після цих подій Конституційний Суд очолив нинішній його голова Олександр Тупицький. У коментарі «Слідству.Інфо» він заявив, що Шевчука вони звільнили законно, і що він не спілкувався з Портновим, Богданом або Вовком стосовно цього питання. 

«Я з ним (Портновим — ред.) особисто не спілкувався. Не спілкувався. І з паном Вовком з приводу призначення чи звільнення, не знаю як сказати, щоб було всеоб’ємлющє, по поводу Шевчука не спілкувався», — сказав Тупицький.

У розмові зі «Слідством.Інфо» Андрій Портнов заявив, що інформація про його можливий вплив на Конституційний суд не відповідає дійсності: «У вас не може бути таких доказів, тому що це не відповідає дійсності», — написав Портнов. Колишній голова Офісу президента Андрій Богдан відмовився спілкуватися з репортерами, а голова Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк проігнорував офіційні запити з проханням про коментар.