Головну редакторку «Слідства.Інфо» Анну Бабінець у середу зранку допитали в Головному слідчому управлінні Національної поліції як свідка у справі про можливе стеження за колишнім послом США в Україні Марі Йованович.

— Допит тривав близько півгодини, я відповіла на всі питання слідчої, — повідомила Анна Бабінець. — Занурюватися в деталі права не маю, але мені повідомили, що я перебуваю в статусі свідка у справі щодо стеження за Марі Йованович.

Журналістка також додала, що не володіє жодною інформацією у цій справі, яка могла б допомогти слідству. На її думку, єдине, що може дозволити поліції пов’язувати головну редакторку агенції та «Слідство.Інфо» в цілому з даною історією — це запит, надісланий у грудні минулого року народному депутату Олександру Дубінському щодо його контактів із американськими політиками. Щодо нього «Слідство.Інфо» також має відповісти на питання слідчої письмово.

— Насправді це абсурд — викликати журналіста на допит лише через запит. Я пішла на цей допит тільки для того, щоб продемонструвати, що нам нічого приховувати. І щоб моя неявка не стала підставою для вилучення документів чи обшуків у офісі «Слідство.Інфо», — сказала Бабінець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:«Слідство.Інфо» застерігає депутата Дубінського від тиску на агенцію

Нагадаємо, тиждень тому на адресу редакції «Слідство.Інфо» надійшов лист від Головного слідчого управління Національної поліції із проханням до керівниці журналістської агенції з’явитись на допит. Приводом для виклику став запит на інформацію, надісланий народному депутату Олександру Дубінському. У повістці згадано статтю Кримінального кодексу, за якою порушено справу — частина 2 статті 163, «Порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної чи іншої кореспонденції, що передаються засобами зв’язку або через комп’ютер». Анну Бабінець викликано в якості свідка.

Запит, про який ідеться, народний депутат Олександр Дубінський отримав від агенції «Слідство.Інфо» у грудні 2019 року. Питання в ньому стосувались його можливих зустрічей із фігурантами справи про імпічмент американського президента Дональда Трампа. Зокрема, про ймовірні контакти з Рудольфом Джуліані, персональним адвокатом Трампа. Такий запит, до слова, отримали Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та ще 12 посадовців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міжнародна організація розслідувачів засудила виклик на допит керівниці «Слідства.Інфо»

Перед допитом на підтримку головної редакторки «Слідство.Інфо» та із засудженням дій української поліції публічно висловилися українські колеги з «Медіаруху» та міжнародні журналістські мережі «Репортери без кордонів», International Press Institute (IPI), Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), International Women Media Foundation (IWMF), Посольство Канади в Україні та інші міжнародні структури.

«Ці політичні ігри небезпечні — і коштують громадянам доступу до інформації в той момент, коли є історична потреба в надійному звітуванні. […] Ця справа є прямим нападом на свободу вираження поглядів та демократію в Україні», — зазначив співзасновник та головний редактор OCCRP Дрю Салліван. У медіарусі ж закликали президента Володимира Зеленського та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова не забувати, що «Україна є демократичною державою, де журналіст не може бути викликаний до поліції лише через те, що виконує свої прямі професійні обов’язки — запитує інформацію у посадовця».