«Репортери без кордонів» (RWB) відреагували на позов проти «Слідства.Інфо» через опубліковане розслідування. Вони засуджують спроби тиснути на агенцію за допомогою судового позову, який називають необґрунтованим та маніпулятивним.

Фігурант спільного розслідування «Слідства.Інфо» та ОССРП, бізнес-партнер і друг російського бізнесмена Сергій Семенюк подав на журналістів до суду за розслідування про клінінгові компанії з орбіти російського бізнесмена, які багато років поспіль прибирають українські стратегічні об’єкти. Проте «Слідство.Інфо» з’ясувало, що адвокати Семенюка намагалися обійти електронний авторозподіл, щоб справу у суді розглядала «зручна» їм суддя. 

«Цей випадок явно є спробою залякати «Слідство.Інфо», щоб журналісти відмовились від створень інших розслідувань. Співробітники Сергія Семенюка навіть маніпулювали українською судовою системою, намагаючись забезпечити успіх позову. Такі обурливі дії підривають незалежну розслідувальну журналістику. Ми закликаємо закрити справу», — зазначає керівниця відділу Східної Європи та Центральної Азії «Репортерів без кордонів» Жанна Кавельє.

Також у справі з’явився другий відповідач, окрім «Слідства.Інфо», — Владислав Гріндак. Адвокати подали на чоловіка у суд за те, що він зробив репост розслідування «Слідства.Інфо» на своїй сторінці в інстаграмі. У Гріндака всього 30 підписників і лише два дописи на сторінці. Показово, що адвокати Семенюка скопіювали його допис з репостом розслідування через 17 секунд після публікації.

Раніше «Слідство.Інфо» встановило, що клінінгові компанії з орбіти російського бізнесмена багато років поспіль прибирають українські стратегічні об’єкти, як-от «Укрзалізницю», «Укренерго», податкову тощо. Компанії, які прибирають на цих об’єктах, належать до орбіти російського бізнесмена білоруського походження Едуарда Апсіта. Його бізнес-партнер та близький друг українець Сергій Семенюк володіє компаніями з умовної групи «Чисто» в Україні.

За даними колег з ОССРП, у Росії клінінгові компанії, пов’язані з сім’єю Апсіт, прибирали Кремлівський палац.

Крім того, журналісти знайшли компанію групи «Чисто», яка працювала в окупованому Криму та прибирала казарми Чорноморського флоту Міноборони Росії.

Після публікації цього розслідування Сергій Семенюк подав на редакцію «Слідства.Інфо» та авторку матеріалу Яніну Корнієнко до суду про захист честі, гідності та ділової репутації. 

Читайте також: Від Кремлівського палацу до «Укренерго»: хто прибирає стратегічні об’єкти України