Міжнародна організація Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) засудила дії Нацполіції щодо керівниці «Слідства.Інфо» Анни Бабінець. Представники організації називають розслідування щодо нашої агенції безпідставним та політично вмотивованим.

Про це йдеться у заяві на сайті Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).   

В організації закликали припинити розслідування та всі юридичні утиски щодо «Слідства.Інфо».

«Ці політичні ігри небезпечні і коштують громадянам доступу до інформації в той момент, коли є історична потреба в надійному звітуванні. […] Ця справа є прямим нападом на свободу вираження поглядів та демократію в Україні», зазначив співзасновник та головний редактор OCCRP Дрю Салліван.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: “Слідство.Інфо” застерігає депутата Дубінського від тиску на агенцію

Зазначимо, що напередодні головну редакторку «Слідства.Інфо» Анну Бабінець викликали на допит у Нацполіції. Підставою стало кримінальне провадження, про яке стало відомо 3 березня цього року. Правоохоронці зацікавилися роботою журналістів агенції через звернення народного депутата Олександра Дубінського. Він заявив про нібито шпигування з боку журналістів за високопосадовцями США.

Причиною звинувачень нардепа став запит до нього, у якому журналісти питали Дубінського про його можливі зустрічі з фігурантами справи про імпічмент Трампа. Зокрема, з Рудольфом Джуліані, персональним адвокатом Трампа. Такий же запит, зокрема, отримав і міністр внутрішніх справ Арсен Аваков та ще 12 посадовців.  

Матеріали на журналістів, за словами Дубінського, він передав персонально Арсену Авакову. У МВС у свою чергу повідомили, що справа перебуває під персональним контролем керівництва міністерства.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Румунський шлях Дубінського до паспорта ЄС

Зазначимо, що у березні провідні світові медіаструктури вже стали на захист «Слідства.Інфо», назвавши долучення журналістського запиту до кримінального провадження тиском на редакцію. «Міжнародний інститут преси» (International Press Institute), який опікується захистом свободи слова, назвав кримінальне провадження щодо діяльності «Слідства.Інфо» абсурдом.

 А в «Комітеті захисту журналістів» (Committee to Protect Journalists) відзначили, що підтримують цінності агенції: «вона робить важливу для суспільства роботу і не повинна через це ставати предметом розслідування», йдеться в їхній заяві. Її підписали також міжнародна французька організація «Репортери без кордонів» (Reporters Without Borders), яка опікується свободою слова та боротьбою проти цензури, та всесвітня організація за свободу висловлювань «Артикль 19».

Також у березні заяву про неприпустимість тиску на журналістів оприлюднив партнер «Слідство.Інфо», об’єднання журналістів-розслідувачів Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). В організації звинуватили правоохоронців у наступі на вільну пресу.