З 27 вересня по 1 жовтня «Слідство.Інфо» та OCCRP проводили Школу «Розслідуй як OCCRP: стеж за грошима та викривай воєнні злочини» — це практичний інтенсив для новачків з журналістських розслідувань воєнних злочинів та зловживань на відбудові. 

Конкурсна комісія отримала 169 заявок на участь у Школі розслідувань та відібрала 30 найкращих кандидатів/-ок з усієї України. Десять з відібраних учасників та учасниць отримають стипендії та долучаться на строк до 8 місяців як працівники до кількох журналістських редакцій. 

Учасники школи «Розслідуй як OCCRP: стеж за грошима та викривай воєнні злочини»

Під час Школи, яка проводилася у Києві, журналісти/-ки навчилися основам розслідувань: напрацюванню гіпотез, стандартам та етиці, правовим основам та мінімізації ризиків у роботі, інтерв`юванню фігурантів та героїв матеріалів, OSINT-інструментам, пошуку та перевірці інформації у державних реєстрах, базах даних, агрегаторах та сервісах, аналізу фінансової звітності, а також сторітелінгу.

Викладачі Школи — журналісти-розслідувачі та редактори з досвідом: виконавча директорка «Слідства.Інфо» та регіональна редакторка OCCRP Анна Бабінець, юристки «Інституту розвитку регіональної преси» Людмила Панкратова та Оксана Максименюк, керівниця відділу розслідувань воєнних злочинів The Kyiv Independent Євгенія Моторевська, журналісти-розслідувачі програми «Схеми: корупція в деталях» Максим Савчук та Георгій Шабаєв, OSINT-розслідувач «Телебачення Торонто» Анатолій Остапенко, членкиня правління «Центру протидії корупції» Антоніна Волкотруб, співзасновник та редактор «Наших грошей» Юрій Ніколов, журналістка-розслідувачка «Слідства.Інфо» Яніна Корнієнко та шеф-редакторка редакції розслідувань «Суспільного» Інна Білецька.

«Метою нашої Школи є відібрати здібних журналістів з усієї України та створити найкращі умови для того, щоб вони стали розслідувачами, — пояснює регіональна редакторка OCCRP та виконавча директорка «Слідства.Інфо» Анна Бабінець. — І те, що відрізняє нашу Школу від інших — по суті, можливість працевлаштування (за умови успішного проходження стажування, — ред.) одразу після проходження інтенсиву. Найкращі зі студентів долучаться до кількох розслідувальницьких редакції щонайменше на кілька місяців. А далі все залежить від них самих».

Анна Бабінець, регіональна редакторка OCCRP та виконавча директорка «Слідства.Інфо»

У останній день Школи усі 30 учасниць/ків пітчили розслідувачкам/-чам свої теми. Відтак представники різних редакцій обирали собі 10 стажерів/-ок. Журналісти, яких відібрали для стажування, отримають щомісячну стипендію від OCCRP у розмірі 800 доларів США та можливість попрацювати в розслідувальницьких редакціях від трьох до восьми місяців. 

Наразі 8 учасників/-ниць школи вже запросили на стажування у «Слідстві.Інфо», The Kyiv Independent, NGL.Media та редакції розслідувань «Суспільного»

Шеф-редакторка редакції розслідувань «Суспільного» Інна Білецька говорить, що хотіла б бути присутньою не лише як тренерка, а й послухати увесь 5-денний курс, оскільки її вразив рівень фаховості колег.

«Для мене ця Школа стала дуже великим оптимістичним одкровенням, адже останнім часом здавалося, що на нашому ринку зовсім порожньо. Виявилось, це не так. Кожна з розслідувальних редакцій, які обирали собі стажерів, унікальна й у мене не виникло проблем з конкуренцією за учасників з іншими редакціями. Я радію перспективі працювати з тими, кого ми відібрали і сподіваюся, що такі Школи стануть традиційними», зазначає Інна Білецька.

Інна Білецька, шеф-редакторка редакції розслідувань «Суспільного»

Організатори і справді планують зробити таку Школу щорічною і у такий спосіб поповнювати редакції новими журналістами, які мають потенціал у розслідувань.

Тренер школи, журналіст-розслідувач програми «Схеми» Максим Савчук впевнений, що ця Школа позитивно вплине на розвиток журналістів-початківців, які в перспективі стануть професіоналами своєї справи: «Дуже добре, що «Слідство.Інфо» організувало цю Школу, тепер я впевнений, що підростають нові покоління українських розслідувачів, які зможуть не лише з часом замінити нас, а і стати кращими за нас». 

Максим Савчук, журналіст-розслідувач програми «Схеми»

Інтенсив, який відбувся у Києві, та стажування у редакціях, — лише частина спільної школи «Слідства.Інфо» та OCCRP. У найближчі місяці 30 раніше відібраних учасників і учасниць також прослухають тренінги від засновника та редактора OCCRP Дрю Саллівана, експертів з безпеки, технічних спеціалістів та редакторів OCCRP зі сторітелінгу тощо. Навчальні вебінари проведуть також українські розслідувачі. Активності Школи триватимуть до червня 2024 року.