У середу, 22 січня, народний депутат Олександр Дубінський заявив, що агенція “Слідство.Інфо” “займається слідчими діями щодо американських громадян та юридичних осіб, зокрема, за офіційними державними посадовцями та структурами”. Такий висновок він зробив із отриманого від “Слідства.Інфо” інформаційного запиту щодо його зустрічей і контактів із особами, пов’язаними зі справою щодо можливого імпічменту президента США.

Дубінський також заявив, що буде ініціювати приєднання цього журналістського запиту до кримінального провадження стосовно можливого стеження за колишньою послинею США в Україні Марі Йованович, яке розслідує українська поліція. Дубінський також має намір ініціювати допит себе як свідка в межах вказаної справи. 

У зв’язку з такими закидами “Слідство.Інфо” заявляє про наступне.

По-перше, слова народного депутата є неправдивими та такими, що мають на меті завдати шкоди репутації агенції як незалежного розслідувального медіа. 

Ми також розцінюємо це як тиск і перешкоджання журналістській діяльності нам намагаються пояснити, які запити варто писати, а які ні; дають зрозуміти, що “зайва деталізація” у питаннях може призвести до звернення народного депутата до поліції. Ми застерігаємо пана Дубінського від таких дій проти базових засад демократії та свободи слова.

По-друге, “Слідство.Інфо” разом із міжнародною мережею розслідувачів OCCRP від самого початку стежить за історією навколо спроб президента США Дональда Трампа тиснути на українських посадовців та політиків щодо розслідування справи проти його політичного конкурента. Зокрема, ми опублікували розслідування, яке виявило роль деяких українських посадовців та впливових людей у цій справі.

Запитувана “Слідством.Інфо” інформація щодо конкретних осіб із України та США, які мали контакти у цій справі, зібрана з відкритих джерел. Вона, зокрема, була озвучена у Конгресі США під час слухань щодо президентського імпічменту, який тривав минулої осені. Інформація, яку наша агенція запитала у народного депутата, становить суспільний інтерес як для українського, так і для американського суспільства.

Зауважимо, що крім пана Дубінського ідентичні запити отримали ще тринадцять українських високопосадовців та політиків, які могли мати контакти зі згаданими вище особами. Через місяць після отримання цього запиту народний депутат не лише не відповів на нього, а ще й вирішив на основі цього інформаційного запиту звернутися до правоохоронних органів.

На нашу думку, погроза кримінальними провадженнями є дуже небезпечною практикою, яка має на меті залякування журналістів та утримання від написання запитів до представників влади. Нагадаємо, що подання інформаційного запиту є абсолютно законним способом здобуття інформації. Тому ми розраховуємо на реакцію посадовця рівня народного депутата України також у межах правового поля: або надання запитуваної інформації, або пояснення, чому така інформація не може бути надана. Коли ж посадовець, замість діяти у передбачений законом спосіб, організовує прес-конференцію з абсурдними звинуваченнями журналістів, ми вбачаємо у цьому тиск. Ми переконані у законності нашої роботи і застерігаємо високопосадовців та правоохоронців від будь-яких дій, які ставлять під сумнів засади свободи слова, журналістської діяльності та перешкоджають роботі журналістів.