Важкохворих пацієнтів виписують з паліативних відділень київських лікарень додому у зв’язку з карантином. Ідеться про людей з групи високого ризику, які перебувають на останньому етапі життя. 

Про це Слідству.інфо стало відомо з власних джерел. 

Багато з них страждають від сильного болю, потребують регулярних ін’єкцій морфіном, супроводження лікарями та підтримки дихання. Крім того, усупереч Наказу МОЗ про заборону паліативним відділенням відмовляти у госпіталізації таким пацієнтам, фактично лікарні не приймають нових хворих, посилаючись на карантин. 

В Олександрівській та Київській міській лікарні №18, попри планову потужність по 10 пацієнтів та фактичну чергу на госпіталізацію, яка діяла до запровадження в державі карантину, зараз залишилося по три пацієнти в кожному відділенні. У цей період відділення паліативної допомоги працюють відповідно до наказу МОЗ №698 від 23 березня 2020 року. Він зобов’язує медичні заклади припинити приймати на стаціонар пацієнтів, однак це не стосується планових госпіталізацій, що пов’язані з наданням паліативної медичної допомоги. Тобто розміщення в лікарнях важкохворих має продовжуватися у звичному режимі. 

“Слідство.Інфо” зателефонувало в декілька паліативних відділень столиці. Журналістам повідомили, що під час карантину пацієнтів не беруть, а альтернатив допомоги не запропонували.

Редакція попросила прокоментувати ці факти Департамент охорони здоров’я КМДА. Директорка Валентина Гінзбург у відповіді на запит повідомила наступне: “Враховуючи те, що паліативний пацієнт під час епідемії є найбільш вразливим до інфікування та в подальшому може мати важкий перебіг захворювання, акцент паліативної допомоги перенесено на виїзні бригади відділень паліативної допомоги, які можуть у повному обсязі забезпечити паліативну допомогу вдома”. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Коронавірус: хаотичні закупівлі першої необхідності

Хоспіси й справді декларують наявність у них виїзних бригад (мобільних служб) лікарів, які за потреби можуть приїхати на консультацію до пацієнтів додому. Однак, якщо стаціонари лікарень госпіталізують пацієнтів з усього Києва, то їхні виїзні служби обслуговують лише певні райони та, за словами експертів, мають обмежений людський та матеріальний ресурси. Тобто частина пацієнтів, імовірно, втратила доступ до життєво необхідної для них медичної допомоги. 

Крім того, за словами менеджерки програми “Громадське здоров’я” Міжнародного фонду “Відродження” Ксенії Шаповал, МОЗ досі не затвердив наказ, який визначає роботу виїзних служб: “Мобільна і стаціонарна служба це дві великі різниці. Це не взаємозамінні речі, а вони мають один одного доповнювати. Очевидно, є пацієнти, яких немає куди виписати і за якими не можуть доглядати вдома. Переведення людей на обслуговування мобільними службами, з моєї точки зору, не аргумент порушення прав пацієнтів. Яким чином сьогодні ці бригади забезпечують доступ до опіоїдних знеболювальних? Хто і яким чином здійснює ці візити? МОЗ так і не затвердило наказу, де визначено, що таке мобільна служба паліативної допомоги, які у неї функції”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Коронавірус: що не так з тестуванням

Інформацію про виписування пацієнтів з паліативних відділень “Слідству.Інфо” також підтвердила співзасновниця благодійного фонду “Свої” Леся Литвинова. За її словами, фонд допомагає частині важкохворих пацієнтів вдома, а з карантином їх стало ще більше.  “Це правда, і це розумно, насправді, бо лікарні приймають хворих з коронавірусом, — сказала Литвинова, але зауважила, — Пацієнтів виписують попри Наказ МОЗ про те, що відділення для важкохворих мають працювати на повну потужність. Тобто пацієнтам повинні допомогти, але не прописано яким чином, і де саме. Пацієнти в державних паліативних відділеннях повинні отримувати хоч якусь альтернативу”. 

Нагадаємо, ВООЗ визнав коронавірусну хворобу пандемією, яка вже охопила понад півтори сотні країн. Вірус може швидко вражати легені і призводити до пневмонії. Пацієнтів з важким станом необхідно підключати до апаратів штучної вентиляції. Редакція “Слідство.Інфо” проаналізувала скільки в Україні є таких апаратів та як лікарні готуються до можливого спалаху.