Сьогодні, 6 жовтня, Київський апеляційний суд розглянув апеляцію бізнесмена Ігоря Коломойського. Адвокати просили скасувати збільшення застави до 3,9 млрд грн. Однак суд залишив розмір застави без змін. 

Ігор Коломойський за дозволом суду сидів поряд з адвокатами, а не у скляному боксі. Захисники просили скасувати заставу у розмірі майже 3,9 млрд грн, яку визначив суд першої інстанції. Київський апеляційний суд залишив розмір застави без змін.  

Сторона обвинувачення каже, що така сума застави є помірною для бізнесмена та його родини: «Він (Коломойський, ред.) сам сказав, що за короткий проміжок часу зняв 12 млрд грн готівкою, що вже вказує на можливість його сплати суми застави, яка є четвертою частиною від суми, яку він зняв. Вважаю помірною суму застави». 

Ігор Коломойський не згодний з цим і наголосив, що прокурор навмисне вводить суд в оману: «Зняв я не 12, а 10,5 млрд грн… у вас ці папери є, не вводьте суд в оману»

Також до справи щодо бізнесмена як потерпіла сторона хоче долучитися «ПриватБанк». За інформацією слідства, Коломойський за допомогою спільників імітував внесення у касу «ПриватБанку» готівки, отримав собі на рахунок зарахування і цими вигаданими грошима у віртуальному форматі погасив борг «Нафтохіміка» перед банком.

Ігор Коломойський на судовому засіданні / Скрин відеотрансляції

Під час засідання суддя зазначила, що громадянство бізнесмена було припинено від 17 липня 2022 року. На це бізнесмен каже, що від Міграційної служби нічого не отримував. Коломойський визнав, що має паспорти Кіпру та Ізраїлю.

«Підозра в шабат… Потім наступна історія: на Новий рік (єврейський новий рік Рош га-Шана, ред.) — друга підозра. У Йом-Кіпур (священний день єврейського календаря, «Судний День», ред.) у нас «судний» день і ніяких результатів… Ніяких аналогій не проводжу. Слідство ж ставиться до мене як не до громадянина України, а як до громадянина Ізраїлю, правильно? Ну і ставляться до мене таким чином, що все це підпадає під ці дати. Можливо, це просто випадковість», — каже Коломойський.

Раніше правоохоронці повідомили про підозру бізнесмену Ігорю Коломойському у шахрайстві (стаття 190 КК України) та легалізації майна, отриманого злочинним шляхом (стаття 209 КК України). 

2 вересня Шевченківський районний суд Києва ухвалив рішення про призначення Коломойському запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до 31 жовтня з альтернативою у вигляді внесення застави у розмірі 509 млн 960 тис. грн. 

Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки інкримінують Коломойському легалізацію упродовж 2013-2020 років понад пів мільярда гривень «шляхом виведення їх за кордон з використанням інфраструктури підконтрольних банківських установ».

7 вересня Коломойський отримав підозру в заволодінні 9,2 мільярда гривень «ПриватБанку».  

15 вересня правоохоронці оголосили бізнесмену нову підозру у справі про заволодіння 5,8 млрд грн. Наступного дня Шевченківський районний суд переобрав запобіжний захід Коломойському, змінивши розмір застави на 3 млрд 891 млн грн.

25 вересня Київський апеляційний суд 25 вересня розглянув скаргу на обрання олігарху Ігорю Коломойському запобіжного заходу. На поруки олігарха хотіли взяти журналісти телеканалу «1+1», який інвестує Коломойський, — Наталія Мосейчук, Юрій Горбунов, Алла Мазур та інші. Також до підтримки бізнесмена долучився ексміністр культури України Олександр Ткаченко. Однак суд залишив бізнесмена під вартою, не зменшивши йому заставу. 

Читайте також: Коломойський пояснив, звідки в нього мільярди франків у швейцарському банку