Судова реформа поволі просувається — зі скрипом і пручанням суддівських еліт, але процес запущено.

Нещодавно розпочала роботу Етична рада, основною метою якої є оновити і очистити Вищу раду правосуддя.

ВРП — це своєрідна рада директорів суддівського корпусу. Вони дають згоду на призначення суддів, можуть покарати за дисциплінарні проступки і навіть звільнити. Від реформування ВРП напряму залежить чи почнеться очищення суддівського корпусу від недоброчесних суддів.

Незадовго до створення Етичної ради була сформована Конкурсна комісія, яка має перезапустити роботу Вищої кваліфкомісії суддів (ВККС).

ВККС — своєрідний hr-відділ судової системи, члени якого проводять конкурси на суддівські посади. Саме від ВККС залежить, кого саме оберуть для заповнення більш ніж 2000 вакантних посад в українській судовій системі.

Запуск, незалежна і доброчесна робота цих двох ключових органів з визначальним голосом міжнародних експертів — це основні завдання, що стоять на порядку денному судової реформи за президентства Зеленського.

І те, що вони створені, також наша спільна перемога — без вашої підтримки, без підтримки і адвокації наших партнерів, без інформування громадськості цього могло б і не статися.

Це, звісно, вселяє надію, але тепер перейдемо до конкретики. Читачі і глядачі пожертували команді «Слідство.Інфо» 114 310 гривень на реалізацію проєкту «Суддівські секрети: розслідування про українські суди» — звітуємо про нашу роботу у рамках краудфандингової кампанії, яку ви профінансували.

У рамках цього проєкту команда «Слідство.Інфо» зробила і опублікувала сім розслідувань — на одне більше, ніж обіцяли:

  1. Врятувати рядового Бабенка: як суддю рік рятують від покарання за п’яне водіння
  2. Як Портнов, Вовк і Богдан «ставили на коліна» Конституційний Суд
  3. Як суддя Вовк допоміг Коломойському у справі «Приватбанку»
  4. Революція суддівської гідності
  5. Як українські суди допомагають Коломойському боротися проти США
  6. П’яні та непокарані: як судді рятують п’яних водіїв
  7. Як суддя Вовк і Адміністрація Зеленського скинули голову Ради суддів

НЕВЛОВИМИЙ СУДДЯ БАБЕНКО І НЕЕФЕКТИВНА ВРП

За тиждень після виходу нашого розслідування «Врятувати рядового Бабенка: як суддю рік рятують від покарання за п’яне водіння» суддя Шостого апеляційного адмінсуду Костянтин Бабенко подав у відставку.

Це було не перше наше розслідування про суддю Бабенка — торік ми публікували відео про те, як його напідпитку спіймали патрульні. Тоді суддя Печерського райсуду Києва Світлана Смик зазначила, що неможливо встановити, чи був тоді Бабенко за кермом, тому справу закрили.

У новому розслідуванні про суддю Бабенка, яке ми зробили за ваші гроші, було показано ексклюзивні кадри, які підтверджують: саме Бабенко був за кермом, коли його намагалися зупинити патрульні. Після оприлюднення цих фактів, суддя Бабенко подав у відставку. Правда, Вища рада правосуддя поки не розглянула відставку судді, як і не завершила процес його звільнення.

Справа у тому, що на основі одного з наших розслідувань про суддю Бабенка, юрист Фундації DEJURE та Автомайдан Роман Маселко подав скаргу до Вищої ради правосуддя. Дисциплінарна палата ВРП рекомендувала звільнити Бабенка з посади судді. Це рішення мала підтвердити ВРП у повному складі, але поки справа зависла у повітрі і вже майже вісім місяців як там висить.

ЕПОПЕЯ З «ВОВЧИМ ПРАВОСУДДЯМ» І МОВЧАННЯМ ВЛАДИ

Чотири розслідування у межах цього проєкту ми присвятили невмирущому Окружному адмінсуду Києва і його голові Павлу Вовку:

  1. Як Портнов, Вовк і Богдан «ставили на коліна» Конституційний Суд
  2. Як суддя Вовк допоміг Коломойському у справі «Приватбанку»
  3. Революція суддівської гідності
  4. Як суддя Вовк і Адміністрація Зеленського скинули голову Ради суддів.

У цих розслідуваннях наші журналісти розповіли як про факти зловживання та політичної корупції, які відбуваються у стінах ОАСК, так і ті, що вийшли за його межі та стояли біля витоків конституційної кризи.

Зокрема, наші журналісти викрили, що:

  • Високопосадовець часів Януковича Андрій Портнов, ексголова Офісу президента Андрій Богдан та голова Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк впливали на процес звільнення голови Конституційного суду України Станіслава Шевчука, яке відбулося у травні 2019 року. Також вони, кожен у своїх інтересах, впливали на розгляд закону про люстрацію у КСУ. Ці події в одному з найвпливовіших судів країни передували конституційній кризі — тоді судді КСУ на чолі з новообраним Олександром Тупицьким вбили частину антикорупційної реформи.

  • Завдяки рішенню заступника голови Господарського суду Києва Вадима Босого олігарх Ігор Коломойський зекономив 9 мільярдів гривень — суддя став на бік олігарха у його спорах з Нацбанком. «Правильне» рішення суддя Босий ухвалив після «консультації» з головою Окружного адмінсуду Києва Павлом Вовком — і це зафіксовано на записах НАБУ, які велися у кабінеті судді Вовка.

  • Голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк, проросійський політик Андрій Портнов та ексзаступник керівника Адміністрації Президента Зеленського впливали на зміну очільника Ради суддів України Олега Ткачука, яке відбулося у липні 2019 року. За допомогою кулуарних домовленостей вони поставили на його місце більш лояльного Богдана Моніча.

  • Експрокурори Сергій Тимченко та Олександр Руденко та суддя Окружного адмінсуду Києва Євгеній Аблов «прокрутили схему», щоб узаконити розгін активістів Революції Гідності у ніч на 11 грудня 2013 року. Тоді зачистка Майдану, схвалена судовим рішенням, призвела до поранень 49 людей.

Оприлюднені факти не лише поглибили розуміння суті того мороку, який відбувається за зачиненими дверима Окружного адмінсуду Києва, а й показують повну залежність Конституційного Суду від політичної кон’юнктури. І, схоже, чинну владу влаштовує такий стан справ в Окружному адмінсуді Києва.

Уже восьмий місяць у Комітеті з правової політики, який очолює нардеп зі «Слуги Народу» Андрій Костін, мертвим вантажем лежить законопроєкт про ліквідацію Окружного адмінсуду Києва.

Натомість Зеленський і його команда проводять конкурс на заміщення вакантних посад у Конституційному Суді, яких там насправді немає. Якщо нових суддів КСУ оберуть до того часу, як закінчаться повноваження суддів Тупицького і Касмініна (травень і вересень 2022 року), то рішення КСУ за участі новообраних суддів можна буде визнати незаконними.

ІСТОРІЇ СУДДІВ, ЧАС РОЗПЛАТИ ДЛЯ ЯКИХ ЩЕ НЕ НАСТАВ

Ще два розслідування у межах цього проєкту — «Як українські суди допомагають Коломойському боротися проти США» та «П’яні та непокарані: як судді рятують п’яних водіїв» — важливі як для документування імен і прізвищ суддів, які своїми вчинками поставили під загрозу авторитет правосуддя, так і системних проблем українського судочинства.

У цих матеріалах ми викрили, що:

  • Судді Господарського суду Києва Оксана Марченко і Дмитро Баранов у своєму рішенні стали на сторону «Нікопольського заводу феросплавів», який належить Ігорю Коломойському, у справі про визнання зобов’язань по кредитах, які були йому видані «Приватбанком» ще до націоналізації, припиненими. Це рішення було потрібне Коломойському для захисту у судах США. І суддя Дмитро Баранов дослідив докази у цій справі — 4 тисячі сторінок — за 37 хвилин.
  • Судді Любов Маруліна (Окружний адмінсуд Києва), Тетяна Щасна (Дарницький райсуд Києва), Дмитро Мальцев (Шевченківський райсуд Києва), Світлана Смик (Печерський райсуду Києва), Олександр Струков (Октябрський райсуд Полтави) та ще з десяток їхніх колег «відмазують» водіїв за п’яне водіння. І це системна проблема українського судочинства, де безкарність та кругова порука породжує нові зловживання. Усі знайдені й оприлюднені факти свідчать про суддівську недоброчесність.

На жаль, поки більшість із цих суддів непокарані або покарані лише формально, оскільки нинішній склад Вищої ради правосуддя працює вкрай неефективно і покриває недоброчесних суддів. Проте судова реформа, яка стартувала нещодавно, має виправити ці недоліки системи.

Якщо запрацює очищена Вища рада правосуддя і буде перезапущена Вища кваліфкомісія суддів, то судді, про яких ми розповіли у цих матеріалах, будуть з ганьбою звільнені зі своїх посад — без пільг і довічного утримання.

Ми безмежно дякуємо всім, хто підтримав нас гривнею, добрим словом, вподобайкою чи репостом. Це — безцінно!
Особливу подяку висловлюємо нашим партнерам, які системно працюють над змінами у судовій системі:
  • Фундація DEJURE — за адвокацію, допомогу експертів, заяви до Вищої ради правосуддя на фігурантів наших розслідувань та допомогу в організації показу розслідування «Режисери конституційної кризи» на стіні Конституційного Суду
  • Автомайдан та Центр Протидії Корупції — за коментарі експертів, глибину досліджень та інформаційну підтримку наших матеріалів.
Разом, крок за кроком, ми всі змінюємо систему!

Якщо ви також вболіваєте за очищення судової влади і хочете бачити більше розслідувань на цю тему, підтримайте нашу команду на Patreon.