Майже за рік після вбивства словацького журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його нареченої, замовником злочину назвали одного з найбагатших людей у Словаччині.

Звинувачення проти Маріана Кочнера оголосили 14 березня на прес-конференції в передмісті Братислави, пише OCCRP. Від червня він перебуває у в’язниці через фінансові оборудки — про які й писав Куцяк. Обвинувальний акт підсумовує майже рік розслідування вбивства журналіста. Підтвердилися підозри громадськості та колег Куцяка — вбивства пов’язані з його розслідуваннями корупції та організованої злочинності в Словаччині.

Смерть Куцяка та його нареченої Мартини Кушнірової шокувала словаків і викликала хвилю протестів, які призвели до відставки уряду тодішнього прем’єр-міністра Роберта Фіцо. У вересні 2018-го затримали чотирьох підозрюваних. Трьох із них пізніше звинуватили в організації та виконанні вбивств, а четвертого — в замовленні. Але тільки тепер правоохоронці офіційно пов’язали організацію вбивств із Кочнером.

Мати Мартіни Кушнірової Злата біля меморіалу, присвяченому її доньці та Яну Куцяку. Фото: Павла Хольцова

Напередодні колишній словацький військовий Мірослав Марчек зізнався, що стріляв у журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його наречену Мартіну Кушнірову.

Куцяк писав про фінансові злочини для порталу Aktuality.sk. Один зі свідків розповів поліції, що Кочнеру дуже не подобалися публікації журналіста про нього. У жовтні 2017 року Кочнер телефонував Куцяку та погрожував йому. Про це журналіст написав у Facebook. Він також сказав, що повідомив про це поліцію.

У Словаччині Кочнер давно відомий, як «бізнесмен із сумнівною репутацією». У 2011 ЗМІ писали, що його ім’я є в «злитому» словацькими поліцейськими списку людей, яких підозрюють у зв’язках з організованою злочинністю.

На час убивства Куцяк працював з OCCRP над матеріалом про італійську мафію в Словаччині. Протягом року після смерті журналіста, OCCRP та її партнерські центри — зокрема, Проект журналістів-розслідувачів Італії, Чеський центр розслідувальної журналістики (Investigace.cz) і центр розслідувань імені Яна Куцяка —  продовжували працювати над цією темою та розслідувати його вбивство. Вони також стежили за перебігом офіційного слідства.

Журналісти з’ясували, що двоє важливих посадовців  колишній прем’єр-міністр Роберт Фіцо й колишній керівник Антикорупційного підрозділу Словацького національного агентства по боротьбі зі злочинністю (NAKA) Роберт Краймер могли знати про вбивства.

На прес-конференції прокурори не казали, чи перевіряють цих чиновників. Очікується, що розслідування триватиме до літа.

«Цього недостатньо», — каже брат Куцяка Йозеф. Коментуючи арешт Кочнера, він сказав: «Звісно, це великий крок до справедливості. Але Ян писав не лише про Кочнера, і той був не єдиний, хто терпіти не міг мого брата».

Адвокат Кочнера не відповів на запити журналістів про коментарі. Фіцо також не надав відповіді до публікації статті. Зв’язатися з Краймером не вдалося.

Одержимість Кочнера

Попри чутки про незаконні оборудки, які переслідували Кочнера протягом двох десятиліть, до останнього літа здавалося, що чиновник недоторканий. Дехто вважав, що він користувався знайомствами з впливовими можновладцями.

Адвокат родини Куснірової, Роман Квасніца заявив, що Кочнер є «давнім знайомим» колишнього генерального прокурора Словаччини Доброслава Тринки.

«Я впевнений, що ця дружба дала Кочнеру певний статус … стабільність і якусь недоторканність», — сказав він.

Куцяк приєднався до інших журналістів, розслідуючи можливі злочини Кочнера, зокрема, ймовірне шахрайство, пов’язане з податками. Зрештою саме аналітичні матеріали Куцяка привернули увагу до справ бізнесмена. У червні 2018 року його затримали й пізніше звинуватили у фальсифікаціях, підозрілих передачах майна та податковому шахрайстві. Він залишається у в’язниці в очікуванні суду.

5 вересня 2017 року, невдовзі після публікації статті Куцяка про можливе шахрайство Кочнера, бізнесмен зателефонував журналістові, та погрожував зруйнувати його репутацію.

«Щойно я знайду бодай щось … бруд, зловживання чи якісь злочини — твої або твоєї родини — будь упевнений, що про це дізнають всі!» — сказав Кочнер.

Куцяк повідомив про інцидент поліції, але правоохоронці нічого не зробили.

Брат Куцяка Йозеф розповів, що Ян небагато розповідав йому про Кочнера. А погроз, за словами Йозефа, його сім’я не боїться.

Для журналіста Куцяка статті про Кочнера були просто черговим робочим проектом. Утім, Кочнер скаржився на всіх журналістів, які про нього писали, — розповів слідству колишній офіцер спецслужб Словаччини. Кочнер найняв його для стеження за Куцяком й іншими журналістами. Офіцерові наказали шукати будь-який компромат на Куцяка, наприклад, пов’язаний з наркотиками або особистим життям.

Кочнер хотів створити новинний портал, який збирав би інформацію про приватне життя журналістів. Він сподівався, що висвітлення якихось недоліків виставить журналістів лицемірами та підірве довіру до їхніх матеріалів. Зателефонувавши Куцяку, Кочнер сказав: «Ти будеш першим на моєму сайті».

Та адвокат Квасніца вважає, що агенти спецслужб мали іншу мету.

«Вони фотографували його під час звичайних буденних дій, наприклад, поки він чекав на автобус, — сказав він. — Тому я вважаю неправдоподібним пояснення, ніби вони збирали компромат. Вони стежили за переміщеннями Яна Куцяка незадовго перед убивством».

Міцні зв’язки

Арешт Кочнера не дає відповіді на всі питання, які поставило вбивство Куцяка. Бізнесмена давно вважали однією з фігур потужної мережі, де сплелися словацькі політичні, фінансові й кримінальні інтереси. Про деякі з них і писав Куцяк.

«Я впевнений, що багато друзів Коченера роками плювали на закон. І вони прямо чи опосередковано відповідають за те, що сталося з моєю сім’єю, хоч і не перебувають під слідством», — сказав брат Куцяка Йозеф.

Двоє важливих словацьких політичних діячів були частиною мережі Кочнера. Одним з них — Роберт Фіцо, колишній прем’єр-міністр країни й голова керівної партії Smer-SD. Інший — Роберт Краймер, колишній голова антикорупційного підрозділу НАКА.

Немає жодних підтверджень того, що когось із них допитували — попри те, що Фіцо має зв’язки з організованими злочинними угрупуваннями, а Краймер незрозумілим чином був присутній на місці вбивства невдовзі після того, як знайшли тіла. Але тісні зв’язки між Фіцо, Краймером і Кочнером поступово викриваються.

Колишній прем’єр-міністр

За кілька днів до вбивства Куцяк працював з OCCRP над викриттям зв’язків Фіцо з Антоніно Вадалою — італійським бізнесменом, пов’язаним з потужною мафією «Ндрангета».

Журналіст виявив, що їх пов’язувала молода жінка, яка володіла бізнесом разом з Вадалою, а потім була помічницею Фіцо.

Розслідування Куцяка також показало, що Вадала нібито був причетний до оборудок із сільськогосподарськими субсидіями в Словаччині та мав ділові зв’язки з членами партії Smer-SD.

Також італійські слідчі, які попросили не називати їхніх імен, стверджують, що мають запис дружньої телефонної розмови між Фіцо й Вадалою. Цей дзвінок італійські антимафіозні прокурори перехопили під час розслідування незаконного обігу наркотиків у 2012 році. Фіцо заперечив знайомство з Вадалою через свого прес-секретаря.

У 2015 році поліцейські під прикриттям записали розмову — Вадала вихвалявся, що має зв’язки з урядовцями Словаччини.

Він розповів італійським поліцейським під прикриттям, які видавали себе за наркоторговців, що має п’ять гектарів у найбільшому митному складі Словаччини. «Начальник … це моя людина, я його туди поставив». Він пообіцяв налагодити співпрацю з корумпованими чиновниками словацької митниці, а також зі Словацькими спецслужбами (SIS). «Я знаю їх усіх», — запевнив він.

Спершу поліція розслідувала можливу причетність Вадали до вбивства Куцяка, але відпустила його, оскільки не знайшла доказів.

Фіцо також знайомий з Кочнером. Чоловіки були сусідами — жили на одному поверсі елітного житлового комплексу «Бонапарт» у Братиславі. Ба більше, Фіцо орендував свою квартиру в бізнесмена Ладислава Баштернака, якого засудили за махінації з податками у справі будівництва житлового комплексу Five Star Residence. Кочнера теж обвинувачують в ухиленні від сплати податків у цій самій справі.

Фіцо досить дивно відреагував на смерть Куцяка, назвавши це «спробою позбавити його влади».

Колишній прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо. Фото: EU2016 SK, Flickr

Правоохоронці

Краймер — голова поліцейського підрозділу, що розслідує фінансові злочини, з незрозумілих причин відвідав місце вбивства незабаром після того, як знайшли тіла Куцяка й Кушнірової. 

Оператор телеканалу TV JOJ зняв Краймера біля будинку Куцяка. Це спонукало журналістів з’ясувати, що там робив такий високопоставлений поліцейський та один з фігурантів розслідувань команди Куцяка.

Очільник словацької поліції Тібор Гашпар спершу заперечував, що його підлеглий Краймер був на місці злочину. Але наступного дня канал TV JOJ оприлюднив докази. Відтак поліція змінила свою позицію, визнавши, що Краймер дійсно був на місці події — нібито розслідував злочин.

Одразу після того, як знайшли тіла, Гашпар заявив: поліція схиляється до версії, що вбивцями були невідомі «наркомани». Але жодних доказів на користь цього так і не навів.

За даними ЗМІ, під час розслідування поліція виявила, що перед убивствами в поліцейських базах даних робили запит на інформацію про Куцяка. База містить важливі дані, наприклад, домашні адреси. Чиновник, який шукав інформацію, зазначив, що його про це попросив Гашпар.

Після того, як про це стало відомо, і Гашпар, і Краймер пішли з Міністерства внутрішніх справ.

Існують також зв’язки між Краймером, Гашпаром і людьми зі світу організованої злочинності. Дружина Краймера працювала в компанії, що належить Зорославу Коллару та Норберту Бодору. Коллар має зв’язки з організованою злочинністю. А батько Бодора Мірослав, володіє приватною охоронною компанією «Бонул», яка виграла низку державних тендерів і стрімко розвивалася після того, як партія Фіцо Smer-SD прийшла до влади у 2012 році. Фіцо відвідував корпоративну вечірку «Бонул». За інформацією газети SME, Бодор і Гашпар також пов’язані через своїх дружин.

Проміжні підсумки

За рік Кочнер став п’ятою людиною, обвинуваченою в убивствах Куцяка і Кушнірової. Заарештовані у вересні троє засуджених за вбивства та їхній безпосередній організатор чекають на суд.

Італійський бізнесмен Вадала, що має зв’язки з Фіцо, з березня 2018 року перебуває у в’язниці, й очікує на суд за міжнародну торгівлю наркотиками.

Чи розслідує поліція розслідує можливу причетність Фіцо, Гашпара і Краймера наразі невідомо.

«Упевнений, що Маріан Кочнер не насмілився б зробити це самостійно, не маючи протекції впливових людей. Нам потрібно продовжувати розслідування», — вважає брат Яна Куцяка Йозеф.

Ян Куцяк и Мартіна Кушнірова. Фото: Facebook