Компанія литовського бізнесмена, ймовірно, причетного до відмивання грошей диктатора Екваторіальної Гвінеї, пожертвувала кошти на будівництво головного храму збройних сил РФ.

Про це повідомляє OCCRP.

До 55 тисяч жертводавців фонду «Воскресіння», який збирає кошти на храм, входить і компанія Володимира Стефанова Marine Services and Repairs Pte. Скільки саме пожертвувала компанія, невідомо.

Подячна грамота на сайті фонду підписана міноборони Росії.

У 2016 році OCCRP з’ясували, що Стефанов був серед тих, хто допомагав «викачувати» мільйони з Екваторіальної Гвінеї. Гроші привласнювали родичі диктатора Теодоро Обіанга Нгеми Мбасого, який обіймає пост президента найдовше у світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Санкції в дії: європейські банки почали блокувати перекази та рахунки, пов’язані з Росією

Одного з головних учасників схеми, росіянина Володимира Кокорева, разом з дружиною та сином у 2015 році заарештували в Панамі. Кокорева звинуватили у відмиванні 26,5 мільйонів доларів, отриманих від експорту нафти з Екваторіальної Гвінеї. Викрадені кошти вклали в нерухомість в Іспанії. Іспанські слідчі вважають, що Кокорев причетний до незаконної торгівлі зброєю.

Родину Кокоревих видали Іспанії, й до суду випустили під заставу. Володимир Стефанов був залучений до оборудок Кокорева. Імовірно, він керував і флотилією вантажних суден, які обслуговували інтереси диктатора Обианга.

«Хрещеним батьком» проекту храму збройних сил РФ, на будівництво якого компанія Стефанова пожертвувала кошти, називають міністра оборони Росії Сергія Шойгу. Місце будівництва схвалило керівництво РПЦ та президент РФ Путін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Паскудні багатства: як російський екс-політик і магнат будував супер’яхти

«Хрещеним батьком» проекту храму збройних сил РФ, на будівництво якого компанія Стефанова пожертвувала кошти, називають міністра оборони Росії Сергія Шойгу. Місце будівництва схвалило керівництво РПЦ і президент РФ Путін. The Bell

OCCRP зв’язалися зі Стефановим, але бізнесмен з Клайпеди коментувати щось відмовився.  

«Вам не набридло мені телефонувати? Особисто в мене немає ніякого бажання говорити з вами», — сказав він репортеру, який до нього додзвонився.

Назвавши журналіста брехуном, Стефанов поклав слухавку.

На сьогодні триває досудове розслідування щодо Стефанова та його підприємств. Це підтвердила журналістам представниця литовської Служби розслідування фінансових злочинів (FCIS) Рута Андрюшкайте. Але наразі FCIS не розкриває подробиць розслідування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Убивство у Відні: як австрійський юрист обслуговував офшори росіян