Боротьба проти корупційних оборудок важка і небезпечна справа не тільки для рядових активістів. Навіть якщо ти міський голова, тобі зовсім не просто ламати схеми збагачення попередників. У відповідь, проти тебе можуть порушити справу, почати кампанію цькування чи навіть спалити автомобіль. Все це пережив Мішель Терещенко – мер міста Глухів, що на Сумщині. Він приїхав в Україну із Франції, де залишив успішний бізнес і намагається навести лад в місті, де колись жили його предки.

На виборах 2015-го року містечко Глухів стало всеукраїнською сенсацією. Несподівано перегони за мерське крісло виграв Мішель Терещенко. Французький бізнесмен українського походження. Праправнук відомих меценатів Терещенків. Проте, 2 роки на чолі Глухова стали для нього власною гостросюжетною драмою.

– І проти мене особисто, і проти мого чоловіка Мішеля Терещенка розгорнули дуже брудну кампанію з дискредитації, використовуючи різні засоби тиску і погроз, – говорить дружина пана Терещенка Олена Єскіна.

Інтерв’ю з Мішелем Терещенком ми записуємо майже вночі. Через його щільний робочий графік.

Мои оппоненты думали, что я буду мэром не дольше 3 месяцев. Для меня это было очень тяжело. Украинский язык для меня неродной, я ничего не знал. Но я работаю и могу сказать, что это очень интересно, я вижу, что мэр может менять и улучшать жизнь его города каждый день, – говорить Терещенко.

Глухів  був центром бізнес-імперії родини Терещенків. Цукрових магнатів та землевласників. Пращури сьогоднішнього мера витрачали мільйони рублів на благодійність та мистецтво. За їхні кошти в Глухові побудували ремісниче училище, церкву, банк, притулок для сиріт, гімназії та лікарні.

– Коли він приїхав сюди і дізнався, чим займалася його родина, що вона робила, він, як людина широкої душі, не зміг не залишитися, для того щоб продовжувати цю справу. І слоган родини «Стремление к общественным пользам» (я його цитую як він написаний на родинному гербі) став його слоганом на весь цей час, – додає дружина міського голови.

Мішель, пращури якого емігрували до Франції під час більшовицького перевороту 1917 року, вперше приїхав в Глухів на початку 2000-х – розвивати бізнес. До того мав власну справу в Європі та працював консультантом в великих компаніях.

– У меня есть два момента, которые важны. Первый в Глухове, когда я видел саркофаг, видел целое тело моего прапрадедушки. Это дедушка моего дедушки – Николай Артемович Терещенко. Я видел его, как я Вас сегодня вижу. Но, конечно, это был очень сильный момент, который до сих пор дает мне новые обязательности, новые цели, направления для жизни, – розповідає Мішель Терещенко.

А після Революції Гідності прийняв важливе рішення – отримати громадянство України та очолити Глухів.  

Второй момент был Майдан, когда на Майдане, где я был далеко от героев, где я был как французский человек, который в этот момент работал в Киеве и хотел помогать. Но я никогда не ожидал, что 20 февраля, утром, я буду видеть 14 трупов. Члени небесной сотни, которые умерли в этот день. И когда я видел это, ситуация, я принял внутреннее решение, что буду помогать, всеми возможностями помогать и конкретизировать цели и принципы, – додає Терещенко.

Глухів – місто, де вручали булаву 4-м українським гетьманам та оголошували анафему Івану Мазепі. Однак, бідність і відсутність інфраструктури – відлякують туристів. Центральна вулиця 35-ти тисячного міста на кордоні з Росією Глухів називається «Києво-Московська». Назва символічна. Адже, і саме старовинне місто розривається між європейським вибором та «рускім міром».

–  З якогось боку він дуже наївний, тому що він вірить у добро, в людей, і коли він стикається з методами ведення нашої політики, це його дуже сильно дивує і, звісно, розчаровує, – пояснює Олена Єскіна.

Одна з робочих зустрічей Терещенка проходить в міській лікарні. Обласне керівництво планувало медичний заклад суттєво скоротити. Однак, у Терещенка інші плани – зробити з лікарні, яку будували його прадіди, центр госпітального округу. В цьому році мер налагодив співробітництво між провінційною глухівською лікарнею та центральним паризьким госпіталем.

– Наша Центральная районная больница в Глухове – один из наиболее бедных госпиталей в Европе, а американский госпиталь в Париже – это наиболее роскошный, – розказує Терещенко.

Влітку передали першу гуманітарну допомогу та пройшли перші тренінги для глухівських медиків.

Это обучение нашего персонала европейским техникам, это обучения медсестер. Доктора из Парижа будут приезжать раз в полгода на неделю и читать здесь тренинги, – говорить головний лікар Глухівської ЦРЛ.

Пишається мер і тим, що всі державні закупівлі в місті – під наглядом громадськості.

– Наше распоряжение в Глухове  – нужно использовать Прозорро для каждой покупки более 5 тысяч гривен. Более 200 долларов – Прозорро. Всё должно быть без коррупции, – додає мер.

Майже 20 років місто контролювався народним депутатом, колишнім регіоналом Андрієм Деркачем. Вся місцева екс-верхівка – люди, близькі до нардепа. Глухів – стратегічне для народного депутат місто, говорить Терещенко.

– Без Глухова Деркач не может быть депутатом, потому что ему нужно контролировать выборы, а я ему это не даю делать, если здесь будут выборы, они будут полностью демократическими.

– Вони протягом багатьох років очолювали це місце. На всіх посадах були їх люди. Повністю весь адмінресурс був також, скажем так, у їх керуванні, – говорить юрист міського голови Руслан Павленко.

Перші проблеми у Терещенка почалися ще під час виборчої кампанії, розповідає юрист міського голови. Місцеві правоохоронці відкрили провадження через те, що фірма Терещенка нібито пошкодила пам’ятку архітектури. А саме будинок, який раніше був родинним маєтком його пращурів, а тепер фірма Мішеля орендує тут офіс. Руслан Павленко пояснює, що  за два роки було відкрито до 10-ти кримінальних проваджень, пов’язаних з діяльністю мера та його команди.  

Коли викликали по 10, по 15 посадових осіб. З якимись там перервами, по якихось питаннях. Кожен такий виклик – це декілька годин робочого часу. Надання великого обсягу документів, прийняття участі слідчих дій, оскарження дій, написання скарг, – каже Павленко.

Мішелю, який прожив більшу частину життя в Європі та Штатах, адаптуватися до українських реалій було не просто.  

– Был кошмар. Был кошмар для приватной жизни. Но я считаю, что ситуация на фронте не лучше. И когда я вижу все, что здесь происходило и происходит, я думаю: «Ну все, я на фронт».

На офіційних заходах поряд з Мішелем його дружина та громадська активістка Олена Єскіна. Вона показує фейковий вісник міського голови.

– Ну, наприклад, я в цій газеті веду свою рубрику «Поради від дружини мера Олени Єскіної». «Як зробити манікюр любому песику в домашніх умовах». Тут вони розповідають, що нібито спа-процедури для собаки … коштує 24 тисячі.

Сотні таких примірників регулярно опиняються у скриньках глухівчан.

– Поради від мера на кшталт того, як економити воду. Він дає пораду глухівчанам ходити  в туалет, вибачте, на вулицю, їсти з одноразового посуду, або в ресторанах і таке інше. Здорова фантазія до цього звісно не додумається, – додає Олена.

Однодумці мера зібрали відео з камер спостереження, де видно хто і коли роздає підроблену газету. Однак, виконавців та організаторів поліція так і не знайшла.

– Я читав звіт народного депутата Деркача, який балотувався від нашого округу і Ви знаєте, я звернув увагу, що його звіт, і цей підробний фальшивий «Вісник міського голови» зроблений на одному форматі, на одній бумазі і навіть одним шрифтом. Я би цю версію перевірив. Я про це слідчим повідомляв, ну на жаль, ніхто нічого не робить, – каже юрист Терещенка.

В місцевій поліції це не єдина заява, щодо атак на Терещенка та його команду. Член виконкому Глухівської мерії Валерій Глушко розказує, як кілька місяців тому йому розтрощили автівку.

– Було побито переднє скло, фари передні, одна-друга розбиті, задні стопорі, і заднє скло. Били на мій погляд молотком.

Боровся аби в історичній будівлі,  яка є частиною національного заповідника «Глухів», не відкривали магазин вживаного одягу.

– Вони вирізали вікно, поставили пластикові двері і потім такий переносний ганок. Просто убожество було. Зібрано виконком – щоб це убожество убрать. Буквально після того, коли провели засідання виконкому стосовно цієї перебудови – мені було побити машину, – говорить Віктор Гришко.

Вся центральна частина Глухова  є національним заповідником. Це 75 гектарів землі та 50 історичних об’єктів. Багаторічний очільник  – також людина з орбіти Андрія Деркача. З Терещенком в них постійні конфлікти.

– Я сейчас ничего не могу делать, потому что почти всё в центре города – это национальный заповедник, а директор заповедника – член команды Деркача. Мы ждем, что будет нормальный адекватный директор заповедника и мы начнем перестройку города, – говорить міський голова.

Частина глухівських депутатів на чолі з колишнім мером – також близькі до народного депутата Андрія Деркача. Поки в приміщенні мерії проходить сесія, під вікнами – мітинг. Активісти, як жартує сам Терещенко – «імпортні». Гастролери з сусідніх областей. Виступають нібито проти підвищення тарифів. Але пояснити, що саме їх не влаштує – не можуть.

– Які зараз і які мають бути?

– В полраза в меньше.

– Це скільки? Які зараз і які ви вимагаєте?

–  Все, без коментарів.  

– Вони навіть не змогли знайти людей в Глухові, привезли з Чернігова. А те, що Лата сидів і керував по телефону в парку, цього ж теж не сховаєш, – говорить волонтерка Ірина Гайдук.

Олег Лата –  чоловік, який знаходився в 100 метрах від мітингу. Вже за кілька днів, він стоятиме на святковій лінійці поряд  з нардепом Андрієм Деркачем. Цього ж чоловіка ми зафіксували і поряд з наметом в центрі міста, де збирали підписи проти Терещенка.

–  Они делают цирк на каждой сессии. Это карикатурно. На сессии приходят СМИ Деркача, потому что у него медиа империя, и начинают цирк, – пояснює мер.

Мішель Терещенко говорить, що зібрали і передали правоохоронцям факти корупції попередніх керівників міста. Та натомість, в корупції звинуватили самого мера. В розпал відпусток в Глухів завітав з області поліцейський та під відеокамери підконтрольних опонентам ЗМІ – звинуватили Терещенка в корупції. Весною Мішель Терещенко купив нову автівку. Попередню машину, яку належала дружині мера, спалили восени 2016-го року. Покупку не ховав – оформив на себе, та не повідомив вчасно про це Національне агентство запобігання корупції, як того вимагає закон. Поліція моментально почала розслідування.

– Да, дійсно, законом передбачена така процедура повідомлення. Тим більше що цей автомобіль він купив у кредит. Але тут нема жодної корупційної складової, нема якихось збитків. Нема якогось умислу. Тобто насправді це копієчне питання, – говорить юрист Терещенка.

Ми зустрічаємося з місцевими волонтерами. Вже три роки в ангарі в центрі Глухова працює імпровізований центр допомоги АТО. Робітниця ринку, викладачка місцевого вишу та дві пенсіонерки плетуть маскувальну сітку та говорять про політику.  

– Люди хочуть змін, люди хочуть, щоб в нас нарешті перестали красти і все ж таки ми почали розвиватися і йти в бік Європи, – говорить викладачка місцевого вишу Тетяна Лазарева.

Жінки не приховують симпатії до нинішнього мера. В 2015 році Мішеля Терещенка підтримало понад 60 відсотків глухівчан.

– Люди голосували не скільки проти Бурлаки, а проти Андрія Деркача, – говорить волонтерка.

Пока он здесь был 20 лет, город полностью умер. Он миллионер, супер-олигарх, а Глухов очень бедный. Я сейчас мер самого бедного города в Европе, – говорить Терещенко.

Опонент Мішеля Терещенка – політик зі скандальною репутацією та солідними статками. Єдиний офіційний бізнес родини Андрія Деркача – це медіа та видавництво. За попередньої влади ЗМІ називали його «атомним королем». Адже, тривалий час Андрій Деркач очолював державні атомні підприємства. І, схоже, політик вже розпочав наступну передвиборчу кампанію. Самого нардепа наша знімальна група зустріла в одній з глухівських шкіл першого вересня. Від коментарів пан Деркач відмовився, навіть ще не почувши питань.  

– Ви заказная программа, я не хочу в вами общаться. Ви работаете только на заказ.

Проте, депутат надав  відповідь на наш письмовий запит. Хоч і специфічну. Коментувати власні статки та свою роль в атаках на Мішеля Терещенка – пан Деркач відмовився. Натомість, прислав низку документів. Зокрема, щодо судимості юриста Руслана Павленка, який представляє інтереси міського голови Глухова.  

Ну Вы знаете, есть эти слова: «Собака зве, караван іде». Есть тоже слова: «Если так много давления против Вас, это может говорить, что мы наконец делаем что нужно». Вы знаете, я гулял на прошлой недели в Сумах. За три минуты я видел более 15 людей, которые подошли и сказали: «Мы за вас». Спокойно, все буде добре, – підсумовує на прощання Мішель Терещенко.

/Євгенія Моторевська, Слідство.Інфо