Голосіївський районний суд Києва відсторонив від посади співробітника Служби безпеки України Андрія Парасочку, якого затримали у справі про вимагання й отримання 100 тисяч доларів хабаря. За версією слідства, Парасочка розробив схему заволодіння коштами службовців «Банку Альянс» і залучив до неї київського прокурора Святослава Мазурика. Як ми розповідали раніше, Мазурика затримали у червні під час отримання коштів від банкіра. Він начебто обіцяв закрити кримінальне провадження щодо службовців банку та вирішувати будь-які проблеми з правоохоронцями надалі.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося з ухвали суду від 28 вересня.

«Відсторонити підозрюваного […] від посади старшого оперуповноваженого 1 сектору 3 відділу 1 управління Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Служби безпеки України», — ідеться в ухвалі.

Зауважимо, що 31 серпня Голосіївський райсуд Києва відправив Андрія Парасочку під цілодобовий домашній арешт, при тому, що обвинувачення просило для нього тримання під вартою.

На думку слідства, спецпризначенець спільно з прокурором склали неправдиві офіційні документи про початок досудового розслідування та підробили докази обвинувачення у кримінальному провадженні щодо службовців «Банку Альянс».

Як розповідало видання «Судовий репортер» із посиланням на ухвалу суду, співробітник СБУ склав заяву про нібито вчинення злочину службовцями банку. Заявником начебто був уродженець Закарпатської області, який, як з’ясували слідчі, про цю заяву нічого не знав і не був знайомим із Парасочою та Мазуриком. Пізніше спецпризначенець, як зазначає видання, підробив протокол допиту потерпілого та підписався замість нього. Це начебто встановила почеркознавча експертиза.

Судячи із судового документу, Парасочка погоджував з Мазуриком у месенджері WhatsApp згадану заяву про вчинення злочину.

Також, як ми довідалися, Голосіївський районний суд Києва ще однією ухвалою продовжив від 5 червня строк відсторонення Святослава Мазурика від посади прокурора.

Що інкримінують Парасочці та Мазурику

Співробітнику СБУ Андрію Парасочці оголосили підозру в службовому підробленні, завідомо неправдивому повідомленні про кримінальне правопорушення та шахрайстві за попередньою змовою.

Святославу Мазурику — підозру у шахрайстві, пособництві у службовому підробленні та неправдивому повідомленні про кримінальне правопорушення за попередньою змовою.

630 тис грн застави для Мазурика

Після затримання Мазурика нахабарі суд відправив його в СІЗО із альтернативою 630 тисяч гривень застави. Невдовзі прокурор вийшов під заставу. Обвинувачення вважало таку суму застави несправедливою і просило в апеляції збільшити її розмір до 10 мільйонів гривень. Утім, судді Київського апеляційного суду 30 липня відхилили клопотання прокурорів.

Зв’язки Мазурика в Київському апеляційному суді

Як зафіксовано на прихованому відео розмови Мазурика із банкіром, пркурор хвалився, що може вирішити в Київському апеляційному суді практично будь-яке питання. Дружина прокурора Наталія Мазурик працює в цьому суді головним спеціалістом.

Прокурор планував купити Mercedes-Benz за хабар

Напередодні зустрічі з банкіром Святослав Мазурик кілька разів відвідував автосалон Mercedes-Benz у Києві. Як заявляв у суді представник обвинувачення, Мазурик за хабар планував купити автомобіль.

Головне фото — столичний прокурор Святослав Мазурик кладе у портфель пакунок, який отримав від банкіра. Знімок із прихованого відео.