Голосіївський районний суд Києва відправив під домашній арешт співробітника СБУ, якого викрили у справі спійманого на $100 тисячах хабаря київського прокурора Святослава Мазурика. Обвинувачення просило для спецпризначенця тримання під вартою, однак суддя відхилив це клопотання.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося з ухвали суду від 31 серпня.

Про викриття співробітника СБУ в Офісі генпрокурора повідомили 27 серпня. Як нам стало відомо із власних джерел, йдеться про старшого оперуповноваженого Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ Андрія Парасочку.

На думку слідства, Мазурик спільно з Парасочкою склали неправдиві офіційні документи про початок досудового розслідування та підробили докази обвинувачення у кримінальному провадженні щодо службовців банку.

Ідеться про «Банк Альянс». За версією слідчих, Святослав Мазурик вимагав від його представника 100 тисяч доларів за закриття цієї справи. Прокурора затримали у червні після отримання пакунку, в якому начебто була згадана сума.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У справі затриманого на $100 тисяч хабаря прокурора Мазурика викрили співробітника СБУ

Відтак, співробітнику СБУ Парасочці оголосили підозру в службовому підробленні, завідомо неправдивому повідомленні про кримінальне правопорушення та шахрайстві за попередньою змовою. 31 серпня суд відправив його під цілодобовий домашній арешт.

Святославу Мазурику також змінили підозру на більш жорстку: до підозри в шахрайстві додалося пособництво у службовому підробленні та неправдивому повідомленні про кримінальне правопорушення за попередньою змовою. Через це обвинувачення просило збільшити для Мазурика суму застави зі 630 тисяч до 10 мільйонів гривень — однак Голосіївський районний суд Києва 31 серпня в цьому клопотанні відмовив.

Нагадаємо, 4 червня столичного прокурора Святослава Мазурика затримали під час отримання пакунку, в якому, як стверджують правоохоронці, було 100 тисяч доларів. За ці кошти, як повідомляють у Державному бюро розслідувань (ДБР), прокурор нібито мав прийняти рішення про закриття кримінального провадження щодо службовців «Банку Альянс», а також обіцяв у подальшому допомагати банкірам вирішувати проблеми із законом.

Як повідомляють правоохоронці, Святослава Мазурика призначили старшим групи прокурорів у справі щодо факту можливої службової недбалості посадовців банку. Згодом Мазурик нібито запропонував співробітнику банку за грошову винагороду закрити це провадження, а також повідомити, хто з конкурентів «Банку Альянс» начебто замовив реєстрацію справи.

На наступний після затримання деньсуд відсторонив прокурора від посади. Згодом він вийшов із СІЗО під заставу у розмірі 630 тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прокурор, який «зливав» таємну інформацію «королю контрабанди» Альперіну, пройшов переатестацію

Прокурори Офісу Генпрокурора звернулися до апеляційного суду зі скаргою на рішення суду першої інстанції та попросили збільшити заставу до 10 мільйонів гривень. Утім, судді Київського апеляційного суду 30 липня відхилили клопотання прокурорів.

Як розповідало «Слідство.Інфо», перед тим, як отримати пакунок, Мазурик хвалився банкіру, що може вирішити в Київському апеляційному суді практично будь-яке питання. Дружина прокурора Наталія Мазурик працює в цьому суді головним спеціалістом.

Також ми повідомляли, що напередодні зустрічі з банкіром Святослав Мазурик кілька разів відвідував автосалон Mercedes-Benz у Києві. Як заявляв у суді представник обвинувачення, Мазурик за хабар планував купити автомобіль.