Київський апеляційний суд під головуванням судді Віктора Глиняного відмовився збільшити розмір застави для столичного прокурора Святослава Мазурика, якого на початку червня затримали на хабарі у 100 тисяч доларів. Апеляція залишила у дії ухвалу суду першої інстанції, якою підозрюваному було визначено заставу у розмірі 630 тисяч гривень або близько 23 тисяч доларів, що вчетверо менше від суми хабаря. Прокурори Офісу Генпрокурора просили збільшити підозрюваному заставу до 10,1 мільйона гривень.

Про це повідомляє кореспондент «Слідства.Інфо» із зали суду 30 липня.

Прокурори Офісу Генпрокурора звернулися до апеляційного суду зі скаргою на рішення Голосіївського райсуду Києва від 5 червня, яким Мазурику призначили запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внести 630 тисяч гривень застави. Через кілька днів після рішення суду першої інстанції за Мазурика внесли цю суму та він вийшов із СІЗО.

На засіданні Київського апеляційного суду 30 липня прокурор Олександр Якимчук просив скасувати ухвалу Голосіївського райсуду Києва та збільшити розмір застави підозрюваному в 16 разів — до майже 10,1 мільйона гривень. Він пояснив це значними статками Святослава Мазурика та його сім’ї, а також тим, що сума застави у декілька разів менша, ніж сума неправомірної вигоди.

«Навіть у декларації зазначено власних коштів у розмірі 80 тисяч доларів, а знайдено при обшуках 90 тисяч доларів. При особистому обшуку знайдено було більше тисячі доларів, які особа просто мала із собою», — зауважив під час судового засідання прокурор Якимчук.

«Окрім того, загальний майновий стан його і близьких родичів, у тому числі будинку, в якому він сам проживає — близько 10 мільйонів гривень. Також він має у своїй власності автомобіль BMW X6 2010 року випуску», — додає прокурор Офісу Генпрокурора.

Натомість адвокат Святослава Мазурика Олександр Лисак просив апеляцію застосувати до підозрюваного більш м’який запобіжний захід, не пов’язаний з триманням під вартою. Утім, судді Київського апеляційного суду вирішили залишили ухвалу суду першої інстанції без змін.

Як зауважив суддя Віктор Глиняний, ухвала апеляційного суду оскарженню не підлгялає.

До слова, адвокат Лисак, за даними медіа, також був захисником одіозних політиків, серед яких ексголова Державної фіскальної служби Роман Насіров, мер Одеси Геннадій Труханов, підозрюваний у справі щодо розкрадань в енергетичній сфері екснардеп Дмитро Крючков та підозрюваний у заволодінні майном Нацгвардії колишній депутат парламенту Максим Микитась.

Мазурик (сидить) та Лисак сьогодні в залі суду

Нагадаємо, 4 червня столичного прокурора Святослава Мазурика затримали під час отримання пакунку, в якому, як стверджують правоохоронці, було 100 тисяч доларів. За ці кошти, як повідомляють у Державному бюро розслідувань (ДБР), прокурор нібито мав прийняти рішення про закриття кримінального провадження щодо службовців «Банку Альянс», а також обіцяв у подальшому допомагати банкірам вирішувати проблеми із законом.

Як повідомляють правоохоронці, Святослава Мазурика призначили старшим групи прокурорів у справі щодо факту можливої службової недбалості посадовців банку. Кримінальне провадження на початку травня зареєстрували київські поліцейські.

Згодом Мазурик нібито запропонував співробітнику банку за грошову винагороду закрити це провадження, а також повідомити, хто з конкурентів «Банку Альянс» начебто замовив реєстрацію справи.

Водночас, як зауважують правоохоронці, Святослав Мазурик як прокурор не мав повноважень своєю постановою закривати згадане кримінальне провадження, оскільки в ньому не повідомили про підозру жодній людині. Прокурору інкримінують закінчений замах на шахрайство в особливо великих розмірах (ч. 2 ст. 15 та ч. 4 ст. 190 ККУ), що загрожує позбавленням волі до 12 років із конфіскацією майна.

На наступний день після затримання суд відсторонив прокурора від посади. Згодом він вийшов із СІЗО під заставу.

Як розповідало «Слідство.Інфо», перед тим, як отримати пакунок, Мазурик хвалився банкіру, що може вирішити в Київському апеляційному суді практично будь-яке питання. Дружина прокурора Наталія Мазурик працює в цьому суді головним спеціалістом.

Також ми повідомляли, що напередодні зустрічі з банкіром Святослав Мазурик кілька разів відвідував автосалон Mercedes-Benz у Києві. А в день перед затриманням від імені дружини прокурора було підписано попередній договір купівлі-продажу позашляховика Mercedes-Benz GLE 450 4MATIC вартістю близько 90 тисяч доларів.