Компанія «Нью Екосвіт» на замовлення закарпатських податківців має знищити 735 тисяч пачок цигарок, які було вилучено з обігу. За результатами конкурсу зробити це фірма зголосилася за 1 копійку. Конкурент «Нью Екосвіт» при цьому відзначив, що знищити таку партію цигарок за ці кошти неможливо йі що вони, імовірно, підуть не на утилізацію, а на продаж. Журналісти з’ясували, що фірма-переможець донедавна була пов’язана із закарпатською юстицією, а раніше — із тамтешньою митницею.

Про це «Слідство.Інфо» довідалося із видання «Наші гроші», а також порталу публічних закупівель Prozorro.

Договір із «Нью Екосвіт» податківці уклали 24 вересня. Згідно з ним, компанія має спалити 735 тисяч пачок цигарок, вилучених з обігу як неякісна та небезпечна продукція. Представники фірми заявили на торгах, що зможуть зробити це за одну копійку — і податківці їм повірили.

Сумніви конкурентів

Зауважимо, що стартова ціна, яку Головне управління Державної податкової служи в Закарпатській області очікувало витратити на утилізацію, складала 3 тисячі гривень. Представники фірми «Екологічні переробні технології», яка теж брала участь в конкурсі, ще до початку аукціону заявили: очікувана вартість закупівлі — аномально низька.

На думку учасників тендеру, ця ціна не покриє навіть собівартості послуг зі знищення такої кількості цигарок.

«Виникає питання, на що розраховує замовник, вказавши таку низьку очікувану вартість закупівлі, якщо ціна за одну пачку тютюнових виробів навіть менше 1 копійки», — зазначили представники «Екологічних переробних технологій» на Prozorro, вимагаючи переглянути ціну. Втім, податківці цю вимогу відкинули, зазначивши, що мають обмежений кошторис.

Після проведення тендеру представники «Екологічних переробних технологій» вимагали в тендерного комітету скасувати рішення про обрання «Нью Екосвіт» переможцем. Вони вказували на ймовірну корупційну складову.

«Обрання учасника переможцем із ціною, яка не може покрити послуг зі знешкодження тютюнових виробів, не кажучи про їхнє транспортування, розвантажування, зберігання та охорону, свідчить про корупційну складову та про порушення основних принципів здійснення публічних закупівель», — зазначили в компанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: IQOS-карантин: як Philip Morris дає гроші на боротьбу з Covid-19, водночас активізуючи рекламу куріння

«Готовність учасника знешкодити 735 006 пачок тютюнових виробів за 0,01 гривень свідчить про те, що цигарки підуть на продаж, а не на утилізацію», — додали в «Екологічних переробних технологіях». Втім, податківці відхилили й ці зауваження.

Чиновницьке минуле засновників фірми

Зауважимо, що фірму «Нью Екосвіт» заснували понад 7 років тому в місті Ужгород на Закарпатті. Її співзасновником та керівником є Віктор Вудмаска — донедавна чоловік заступниці начальника Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Маріанни Готри. В останній своїй декларації Готра вказувала Вудмаску як «особу, з якою спільно проживає, але не перебуває у шлюбі».

Як свідчить Єдиний держреєстр декларацій, на початку року Маріанна Готра звільнилася з управління юстиції. І вже більше місяця, судячи з декларації, вона очолює Управління туризму та курортів Закарпатської облдержадміністрації.

Також уповноваженою особою «Нью Екосвіт» вказана ще одну людину — Анатолія Митровку. Як з’ясували журналісти, він є чоловіком начальниці відділу в Управлінні юстиції в Закарпатській області Любові Митровки. Щоправда, як свідчить її декларація, у лютому 2020-го вона, як і Готра, з органів юстиції звільнилася.

Як зауважують «Наші гроші», до 2016 року співвласницею «Нью Екосвіт» була Зінаїда Станко — дружина Василя Станка. Останній працює заступником начальника відділу на митному пості «Ужгород» Закарпатської митниці.

За даними видання, «Нью Екосвіт» часто отримує замовлення на спалення контрабанди в Закарпатській області. Зокрема, у липні поточного року вона отримала підряд на утилізацію 88 тисяч пачок цигарок за 1 гривню. Торік «Нью Екосвіт» уклало 10 договорів на 422 тисячі гривень. Із початку поточного року виграла понад 30 тендерів на суму 1,2 мільйона гривень.

Пригоди контрабандних цигарок на Одещині

Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», колишнього начальника Одеської поліції Дмитра Головіна влітку поточного року затримали за підозрою у розтраті майже 70 мільйонів контрабандних цигарок, вилучених в Одеському порту, які потім загадково зникли зі складів поліції. Разом з Головіним затримали одеського бізнесмена Олександра Чудакова. Згодом у справі контрабандних цигарок затримали також колишнього першого заступника начальника поліції Одеси Костянтина Гейка.