Цей матеріал є частиною міжнародного проекту Blowing Unsmoke організації Organized Crime and Corruption Reporting Project і 10 медіа-партнерів з усього світу. Текст вийшов англійською мовою в українському виданні Kyiv Post 25 травня. Переклад українською мовою зроблено авторкою.

Валік Попсовий, 19-річний співак та блогер із Києва, розгортає щойно отриманий пакунок і знімає процес для Instagram. Усередині — тютюнові стіки Heets для IQOS, пристрою для нагрівання тютюну виробництва Philip Morris.

«IQOS, доставка в новій упаковці, — каже Попсовий своїй 15-тисячній онлайн аудиторії, крутячи чорний пакунок у руці. — Прикольно. Дякую, IQOS».

Замовлення він отримав безкоштовно, ще й з подарунками від бренду — прикрашеними логотипом IQOS сувенірами. Це — карантинний бонус від Philip Morris.

Відео Валіка, як і десятки подібних роликів, опублікуване на офіційній Instagram-сторінці IQOS в Україні. Це сталось у квітні, коли Україна вже місяць як жила в умовах карантину, запровадженого урядом для стримування поширення коронавірусу.

Від початку карантину компанія Philip Morris закликала курців IQOS залишатися вдома та запустила безкоштовну та ультрашвидку доставку.

При цьому в умовах пандемії Philip Morris, як і багато інших компаній, намагалась проявити себе як соціально відповідальний бізнес, який турбується про здоров’я людей. У квітні стало відомо, що український офіс компанії пожертвував на боротьбу з коронавірусом у країні 10 мільйонів гривень.

Однак, роблячи цей щедрий жест, тютюнова корпорація одночасно активізувала маркетингові зусилля, щоб наростити продажі свого флагманського продукту — IQOS. Знизила ціни, почала роздавати клієнтам сувеніри й бонуси, започаткувала співпрацю зі службою доставки Glovo.

Скріншот допису в офіційному Instagram-акаунті IQOS в Україні

Під час пандемії Philip Morris активно заохочує купувати тютюнові вироби та не повідомляє своїх клієнтів про те, що курці складніше переносять COVID-19, найпоширеніше ускладнення якого — пневмонія.

Україна — один із 62 ринків, де Philip Morris зробила пожертву на боротьбу з коронавірусом. Загалом тютюнова корпорація спрямувала 30 мільйонів доларів на протидію COVID-19. Нагадаємо, на сьогодні ця хвороба стала причиною смерті вже понад 385 тисяч людей з моменту спалаху захворювань торік у грудні.

Щороку куріння вбиває у світі 8 мільйонів людей, а також «погіршує наслідки хвороби для пацієнтів із COVID-19», як свідчать останні дослідження, на які посилається Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ). Вона звинуватила виробників тютюну в тому, що ті користуються вразливістю країн, яким складно знайти гроші на боротьбу з коронавірусом.

«Тютюнова індустрія пропонує свою “благодійну допомогу”: жертвує гроші, засоби індивідуального захисту, апарати штучної вентиляції легень та інше. Все це — щоб спробувати покращити свої імідж та репутацію», — заявила керівниця секретаріату Рамкової конвенції ВООЗ щодо контролю над тютюном, докторка Адріана Бланко Маркізо.

Українська влада підписала та ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ щодо контролю над тютюном у 2006 році, взявши на себе зобов’язання захищати «охорону здоров’я від інтересів тютюнової промисловості та тих, хто їх просуває». Однак похвалитися успіхами в протидії інтересам тютюнових гігантів українські чиновники не можуть — і це лише йде на користь останнім.

Фото Володимира Петрова / Kyiv Post

10 мільйонів пожертви проти 500 мільйонів недоотриманих податків

Philip Morris витратила на боротьбу з коронавірусом в Україні істотно менше, аніж сплатила б податків, якби в державі вчасно прийняли суворіші закони про оподаткування тютюнової продукції, запевняють антитютюнові активісти.

У 2016-му, коли пристрій для нагрівання тютюну IQOS уперше з’явився в Україні, Philip Morris вдалося зареєструвати Heets, тютюнові стіки для куріння IQOS, у категорії «тютюн або замінники тютюну», таким чином вивівши їх з-під оподаткування, яке діє на сигарети.

Тютюнові вироби для нагрівання, як Heets, що використовуються в IQOS, обкладаються податком утричі менше, ніж традиційні цигарки. Хоча ціна за пачку Marlboro така ж, як на пачку Heets — 53 гривні.

Таке вигідне оподаткування приносить великим тютюновим корпораціям додаткові прибутки — Philip Morris, який продає IQOS, та British American Tobacco, який продає пристрій Glo.

«На нашу думку, незаконна подачка тютюнової корпорації “Філіп Морріс Україна” у розмірі 10 млн грн виглядає, як знущання над суспільними інтересами, у той час як корпораціям вдається отримати додаткові понад 500 млн грн тільки за один 2020 рік через неефективні рішення влади», — заявила громадська організація «Життя», яка виступає за суворіше антитютюнове законодавство.

За таких сприятливих умов доходи Philip Morris зростають. У першому кварталі 2020 року чистий прибуток компанії у Східній Європі, порівняно з початком 2019 року, зріс на 35%. Це «переважно обумовлено збільшенням обсягу продажів тютюнових виробів для нагрівання в Росії та Україні», йдеться у звіті компанії. Інша причина зростання, відповідно до документу — низькі податки на Heets.

У 2019 році доходи корпорації в Східній Європі зросли на 16% порівняно з попереднім роком із тих же причин: сприятливе ціноутворення та збільшення продажів продукції IQOS. У 2018-му ріст доходів склав 12,1%.

Тим часом український бюджет, за підрахунками «Життя», через неефективне оподаткування тютюнових стіків щороку втрачає півмільярда гривень.

Із 2018 року тютюнові корпорації активно лобіювали, щоб їм дозволили утримати таку низьку ставку податку. Втім, незважаючи на запеклу критику з боку тютюнових компаній, включно із Philip Morris, президент Володимир Зеленський 21 травня підписав законопроект, який застосовує до тютюнових стіків ту ж податкову ставку, що діє на сигарети. Утім, тютюновим лобістам у парламенті вдалося внести в законопроект поправки та відтягнути ці зміни: вони вступлять у силу лише з 2021 року.

Наразі Heets підпадають лише під 7-річний план підвищення акцизів на тютюнові вироби. Підвищити ціни на тютюн бодай до мінімальних у ЄС до 2025 року — зобов’язання України перед Європейським Союзом. Зараз ціни на сигарети в Україні — одні з найнижчих у Європі.

У ході щорічних зборів акціонерів 6 травня 2020 року одним із основних «бізнес-ризиків» Philip Morris назвала підвищення податків на свою продукцію в усьому світі. Навіть під час пандемії головне занепокоєння компанії — утримати низькі податки на Heets та зберегти їхню популярність.

Philip Morris жертвує гроші організації колишнього високопосадовця

Перші новини про те, що Philip Morris надала допомогу благодійній організації «Здоров’я для всіх», почали з’являтися в новинних стрічках наприкінці березня. Усі ці повідомлення ідентичні: цитують прес-реліз.

Із юридичного боку така «благодійність» від тютюнової корпорації — в «сірій зоні». Два українські закони — про рекламу та про контроль над тютюном — забороняють виробникам тютюну фінансово або в інший спосіб підтримувати будь-кого та будь-що, якщо є бодай невеликий шанс, що це стимулюватиме продаж або вживання тютюну.

На практиці це працює недосконало. «Законодавство є, але воно не діє. Існує навіть алгоритм нарахування штрафів — але, все одно, не діє норма. Не можу пояснити, чому», — каже Гліб Колесов, юрист Центру демократії та верховенства права. За порушеннями закону про рекламу має слідкувати Держпродспоживслужба. Втім, за словами Колесова, цього не відбувається.

Окрім того, Philip Morris користується законодавчою лазівкою: жертвує гроші через посередника, благодійну організацію, яка розподіляє кошти.

«Це палиця з двома кінцями. З одного боку — спонсорство і з точки зору анти-тютюнового законодавства, і з точки зору конвенції, — каже Колесов, посилаючись на підписану Україною рамкову конвенцію ВООЗ. — З іншого боку, умовно, це благодійна діяльність у рамках відповідного закону».

У коментарі Philip Morris нам заявили, що пожертва компанії законна, адже куріння вона не пропагує.

«Закупівля захисних засобів для лікарень, які цим недостатньо забезпечені, або інших перелічених вами організацій, не несе на меті й не призводить до реклами тютюнових або тютюновмісних виробів. Тому не є забороненою чинним законодавством», ідеться в листі Олексія Калініченка, керівника з комунікацій Philip Morris.

Антитютюнові активісти — проти. Вони наполягають, що така публічна пожертва є просуванням тютюну та бренду.

Благодійну організацію «Здоров’я для всіх», якій Philip Morris дав гроші, очолює Сергій Шевчук, лікар та колишній політик. За десятиліття при владі Шевчук приміряв на себе низку ролей. У 2001-2002 роках він був державним секретарем Міністерства охорони здоров’я. Встиг попрацювати і міністром охорони здоров’я в «тіньовому уряді» Юлії Тимошенко, створеному в 2010 році після її звільнення з посади прем’єр-міністра. Закінчив він політичну кар’єру в 2012 році членом парламентського комітету з питань охорони здоров’я.

Шевчук також очолював підкомітет із адаптації українського медико-санітарного законодавства до законів ЄС. Наприклад, у 2009-му він вніс поправки до одного з ключових анти-тютюнових законів, чим пом’якшив його.

Philip Morris та «Здоров’я для всіх» тісно співпрацюють від самого моменту створення благодійної організації в 2000 році.

Одним із найперших проєктів організації Шевчука стала антитютюнова кампанія 2001 року. Як повідомляється на сайті благодійної організації, до кожної школи тоді надіслали постери про небезпеку куріння для вагітних. Попередження на 70 тисяч постерів (ззовні більше подібних на буклети) супроводжував напис: «видано за сприяння АТ “Філіп МоррісУкраїна”».

Парламент заборонив виробникам тютюну та пов’язаним із ними організаціям спонсорувати такі антитютюнові кампанії лише у 2011-му. Наступного року Шевчук завершив свою політичну кар’єру, але брати гроші в Philip Morris продовжив. Протягом двох десятиліть організація Шевчука регулярно приймає пожертви від тютюнової корпорації та витрачає їх на різні проекти — такі, як, до прикладу, придбання енергозберігаючого обладнання для лікарень.

«Традиційно ставлять таке питання “Ну, як ви можете: фонд “Здоров’я для всіх”, лікарі — і тютюнова компанія?” Відповідь на це проста: будь-яка компанія, що просуває свої товари, завжди знаходить способи вплинути на чинуш, які приймають рішення. Ви розумієте, про що я, — каже Шевчук. — Краще, якби вони презентували себе у вигляді благодійних проектів. І коли щось із цього приносить користь медицині — це вже добре».

У 2014 році організація «Здоров’я для всіх» уперше з’явилася в публічних звітах Philip Morris про витрати на благодійність. Із того часу тютюнова компанія пожертвувала цій організації майже мільйон доларів. Загальна ж сума, яку «Здоров’я для всіх» отримала від Philip Morris із моменту свого створення у 2000-х, невідома, оскільки закони України не зобов’язують благодійні організації розкривати джерела свого фінансування.

Витратити останню пожертву Philip Morris, уже згадані 10 мільйонів гривень на боротьбу з COVID-19, виявилось непросто.

Спроби «припаркувати» гроші Philip Morris

Знайти охочих прийняти гроші від Philip Morris Сергію Шевчуку вдалося не одразу. Спершу він звернувся до Міністерства охорони здоров’я та Офісу Президента. «Ми підтримуємо контакт із Міністерством охорони здоров’я та Офісом Президента України, щоб розподілити кошти максимально ефективно», йдеться в заяві на сайті організації. Втім, далі цієї заяви справа не пішла.

Офіс Президента створив фонд із ліквідації наслідків COVID-19 та зібрав майже 375 мільйонів гривень. Однак, як сказали нам на Банковій, грошей від Philip Morris у фонд не брали та офіційного спілкування ані з корпорацією, ані з благодійною організацією не вели.

У Міністерстві охорони здоров’я відповіли, що теж грошей Philip Morris не брали.

У розмові з нами Шевчук визнав, що вся його комунікація з міністерством насправді звелася до приватної розмови з Ольгою Голубовською. Вона — позаштатна головна інфекціоністка МОЗ. Була радницею колишньої очільниці міністерства Зоряни Скалецької, та після її відставки на початку березня залишилася працювати при МОЗ, в оперативному штабі з недопущення поширення COVID-19.

За словами Шевчука, Голубовська дала йому «дуже корисну пораду», як витратити гроші Philip Morris. Вона нібито запропонувала побудувати на них мобільну лікарню для пацієнтів із COVID-19. Ми звернулися до Голубовської з питанням, чи консультувала та, працюючи при МОЗ, пов’язану із тютюновою корпорацією благодійну організацію.

«Я не даю коментарів по телефону», — відповіла Голубовська й поклала слухавку.

З ідеєю про мобільний госпіталь Шевчук звернувся до Київської міськради. Але й цей план провалився.

Мобільний госпіталь Philip Morris

9 квітня Конфедерація будівельників України, Центр сталевого будівництва та компанія «Раута» оголосили, що спроектували ультрасучасний мобільний госпіталь. Щоправда, не вточнили, що цей проект — для Philip Morris.

«Раута» в минулому вже працювала на корпорацію: проєктувала огороджувальні конструкції для тютюнової фабрики в Харкові.

Утім, найбільшу допомогу в проєкті, за словами Шевчука, він отримав від Льва Парцхаладзе, президента Конфедерації будівельників. Той возив директора «Здоров’я для всіх» Київською областю в пошуках місця для майбутнього мобільного госпіталю.

«Він створив чат у месенджері — “Мобільний госпіталь”. Там відбувалось цікаве спілкування між проектантами, будівельниками, медиками», — сказав Шевчук. Парцхаладзе на запит про коментар до публікації матеріалу не відповів.

Шевчук запропонував мерії дозволити йому розгорнути госпіталь на місці недобудови на Троєщині, однак, відповідно до опублікованих на сайті ГО документів, 14 квітня отримав відмову. Аргументація була така, що в Києві лікарень достатньо.

Витратили, врешті-решт

Витрачати пожертвувані Philip Morris 10 млн гривень «Здоров’я для всіх» почала в середині квітня. Першою частину цієї пожертви отримала Державна прикордонна служба. В її керівництві визнали, що самі звернулися до Philip Morris по допомогу. Пояснили це тим, що особовому складу не вистачало засобів захисту, а доводилося працювати на кордоні в умовах карантину та міряти температуру усім прибулим.

10 квітня «Здоров’я для всіх» доставили коробки з рукавичками й масками від Philip Morris до київського офісу прикордонслужби.

Лілія Олефір, виконавча директорка ГО «Життя», каже, що своїми діями Philip Morris ставить державу в складне становище Та мала б відмовитись від такої допомоги, але ж насправді потребує її. Тютюнова корпорація, натомість, «користується ситуацією». «Це підкуп і формування лояльності до компанії», — вважає Олефір. І додає, що, приймаючи подібну допомогу, держава порушує Рамкову конвенцію. Окрім того, ратифікуючи її, ВООЗ наполегливо радив Україні повністю заборонити так звані «соціально відповідальні» внески від тютюнових компаній. Але робити цього країна не стала та заборонила лише такі внески, які можуть призвести до стимуляції продажу сигарет чи куріння.

Наступним допомогу від Philip Morris отримало невеличке місто в Тернопільській області, Монастириська. Там, у місцевій лікарні, на початку квітня стався спалах захворювань на коронавірус. 17 квітня Philip Morris подарувала лікарні 500 захисних костюмів, по дві тисячі пар рукавичок та медичних масок.

Цю допомогу було надано за посередництва топ-чиновників.

У своєму Фейсбуці Павло Дронь, заступник голови Монастириської райдержадміністрації, написав, що зв’язатися з Philip Morris йому допомогли «тернопільські побратими» в Офісі Президента та в Міністерстві закордонних справ.

У МЗС це ані підтвердили, ані спростували. Натомість повідомили, що підтримують представників соціально відповідального бізнесу, коли ті звертаються з проханням про «дипломатичну підтримку гуманітарним поставкам».

Якщо МЗС та Офіс Президента допомагали чиновникам із Монастириська отримати допомогу від Philip Morris, це не лише порушення рамкової конвенції, а й конфлікт інтересів, вважає Олефір. Оскільки, за її словами, обидва державні органи відповідають за ратифікацію ще одного договору ВООЗ — Протоколу про ліквідацію незаконної торгівлі тютюновими виробами. Втім, попри те, що Україна є одним із найбільших постачальників контрабандного тютюну до Європи, підписувати договір влада не поспішає.

Решта пожертви від Philip Morris надійшла до Харківської області, де знаходиться тютюнова фабрика корпорація. Роками виробник цигарок робить найбільші внески саме туди, жертвуючи на проєкти для шкіл чи лікарень «поблизу фабрики», йдеться в річних звітах компанії.

Цього разу допомагали патрульній поліції Харківської області. Надали медичні маски, рукавички, захисні костюми та антисептик.

Передання подарунку Харківській нацполіції. Фото з сайту Харківської райради

До Philip Morris звернулась не власне поліція, а її профспілка, повідомила начальниця місцевої патрульної поліції Альона Стрижак у листі до редакції. І це відбулось «за власною ініціативою» профспілки, нібито без відома Стрижак.

Вручав патрульним коробки з гуманітаркою Максим Литвиненко, голова Харківської районної ради, який використав пожертву Philip Morris як привід для власної піар-кампанії. У низці публікацій на веб-сайті ради Литвиненко зображений на фото на фоні пакунків із допомогою від тютюнової корпорації разом із патрульними та лікарями, показуючи піднятий догори великий палець.

Фото з сайту Харківської райради

У цих новинах Philip Morris називають «друзями», які не залишились осторонь та прийшли на допомогу. «Разом із друзями ми завжди все переможемо!» — ідеться на сайті міськради.

Можливі порушення у своїх діях Литвиненко, відповідаючи на питання Kyiv Post, відкинув. Він зазначив, що ця допомога від Philip Morris не сприяла продажу або вживанню тютюну, а також заявив, що він є місцевим чиновником, а не законодавцем. Тому виконувати Рамкову конвенцію ВООЗ не зобов’язаний.

За словами Шевчука, станом на кінець травня Philip Morris витратили близько двох мільйонів гривень із десяти. Решта грошей, за його словами, піде на наукові дослідження мутації коронавірусу.

IQOS маркетинг: безкоштовна доставка, фільми та магніт на холодильник

Поки Шевчук намагався знайти застосування грошам Philip Morris, тютюнова корпорація нарощувала масштаби маркетингові кампанії свого флагманського продукту, IQOS.

На початку карантину компанія запустила безкоштовну доставку, щоб курцям «не довелося зайвий раз виходити з дому», йдеться на сайті IQOS в Україні. Разом із цим, почала роздавати користувачам IQOS подарунки на карантинну тематику. Наступний крок — зниження цін на IQOS, пристрій для нагрівання тютюну, на 15-25% в залежності від моделі. Згодом компанія запропонувала курцям IQOS безкоштовну тижневу підписку на стрімінговий сервіс Megogo.

Скріншот допису в офіційному Instagram-акаунті IQOS в Україні

 

«Наша маркетингова діяльність під час епідемії COVID-19 залишилася незмінною. Ми нічого не збільшували», — сказали при цьому у Philip Morris.

Тютюнова компанія також надіслала подарунки популярним Instagram-блогерам, як от Лєра Бородіна, засновниця сервісу з оренди одягу Oh My Look та мережі салонів краси G.Bar. 8 травня Бородіна, яка регулярно приймає подарунки від Philip Morris, отримала новий: останню модель IQOS — «Аквамарин». Вона зняла пристрій на відео та поділилась ним зі своїми 250 тисячами підписників.

«Лише подивіться. Ну, якщо чесно, це найгарніший колір, який коли-небудь був у IQOS», — сказала Бородіна на відео.

Скріншот допису в офіційному Instagram-акаунті IQOS в Україні

За тиждень модний глянець Cosmopolitan Ukraine розмістив на своєму сайті статтю про новий колір девайсу, назвавши його одним із «найтрендовіших у цьому сезоні». Philip Morris регулярно спонсорує рекламні матеріали в популярних ЗМІ.

Для менш відомих користувачів IQOS подарунки від Philip Morris були скромнішими: магніт на холодильник чи статуетка з написом «IQOS-friendly».

Фото Володимира Петрова / Kyiv Post

Це — пряма відсилка до вивісок «IQOS-friendly», розміщених у закладах, де дозволяють курити IQOS попри введену ще у 2012 році заборону на куріння в приміщеннях.

IQOS вдалося обійти цю заборону, отримавши від Держпродспоживслужби сертифікат про те, що тютюнові стіки Heets для IQOS не призначені для куріння. Це — відлуння головного наративу Philip Morris: мовляв, IQOS не палить, а лише нагріває тютюн. Втім, таке позиціонування IQOS іще 2017 року поставили під сумнів дослідники Бернського університету. В багатьох країнах світу куріння IQOS у приміщеннях заборонене.

Philip Morris заявляє, що IQOS виділяє аерозоль, а не дим, і містить менше шкідливих речовин, а тому є безпечнішим для здоров’я. Корпорація звернулася до Управління з контролю за продуктами харчування та лікарських засобів США, щоб отримати дозвіл продавати IQOS у цій країні як «тютюновий виріб зі зниженим ризиком». Твердження Philip Morris про те, що їх продукт безпечніший за звичайні сигарети, регулятор тоді відхилив. У 2019 році Philip Morris отримав дозвіл на продаж, але і управлінні підкреслили: це не значить, що він схвалив IQOS чи визнав його безпечним.

Інший незалежний аналіз, проведений Італійським державним інститутом з охорони здоров’я, дійшов такого ж висновку, хоч його так і не було опубліковано. Однак один із партнерів OCCRP в Італії, програма журналістських розслідувань Report, отримала копію цього документу. Висновок — аерозоль, що виділяє IQOS, не можна вважати безпечнішим за сигаретний дим.

В Україні відповідність Heets державним санітарним нормам оцінював Інститут екогігієни та токсикології. Він і зробив висновок, що IQOS не підпалює тютюн, тож використання цього пристрою курінням не є.

В інтерв’ю Kyiv Post Шевчук заявив, що «співпрацює» з цим інститутом під час пандемії, зокрема щодо того, як витратити пожертву Philip Morris.

Прес-секретар Інституту підтвердив, що його директор Микола Проданчук знає Шевчука особисто. Утім, будь-яку співпрацю з Шевчуком Продарчук заперечив.

Націлювались на молодь

Під час карантину Philip Morris заохочує курців IQOS знімати на відео свої замовлення та публікувати їх у соцмережах.

«Можна зняти розпаковку», — свідчить напис на чорній упаковці IQOS. «Можна» — це слоган маркетингової компанії IQOS в Україні, яку бренд запустив у лютому.

«Не думайте, що ми очікуємо отримати щось у відповідь. Але, якщо ви вирішили щось опублікувати в соцмережах — переконайтесь, що ваші підписники дорослі, і пам’ятайте, що IQOS не виключає всіх ризиків для здоров’я», — пропонує IQOS у паперовій записці, що додається до замовлення.

19-річний співак Валік Попсовий зробив як сказано: зняв на відео розпаковку замовлення з «IQOS-friendly» подарунками і виклав в Instagram на початку квітня.

Скріншот допису в офіційному Instagram-акаунті IQOS в Україні

Власні маркетингові стандарти Philip Morris вимагають використовувати в рекламі інфлюенсерів, старших за 25 років. Однак, коли 19-річний Валік опублікував відео розпаковки в своєму Instagram, офіційна сторінка IQOS в Україні, iqos_ua, миттєво розмістила це відео в себе для своєї 37-тисячної аудиторії.

У самого Валіка, який співає про кохання та дівчат, 15 тисяч підписників в Instagram та 19 тисяч — у «Вконтакте», російській соцмережі. Багато з них — однолітки Валіка або ще молодші.

21 травня IQOS вилучила відео Попсового зі свого аккаунта в Instagram після того, як Kyiv Post попросив Philip Morris пояснити, чому вони в порушення власних правил використовують відео лідера думок, якому ще немає 25 років. Однак наступного дня відео повернули.

«Ми не співпрацювали з особою, на яку ви посилаєтесь у своєму листі і не маємо стосунку до його записів у соцмережі», — прокоментували в Philip Morris.

За найсвіжішими дослідженнями Global Youth Tobacco Survey, 50% українських підлітків у віці 13-15 років пробували електронні сигарети, і майже 20% курять їх регулярно. Настільки поширеним серед молоді е-куріння стало, за словами антитютюнових активістів, зокрема через агресивне просування IQOS у соцмережах, спонсорство фестивалей вуличної їжі, модних заходів та «IQOS-friendly» ресторанів.

Скріншот допису в офіційному Instagram-акаунті IQOS в Україні

Ще у травні 2019 року Philip Morris була змушена згорнути свою міжнародну промо-кампанію в соцмережах після розслідування Reuters. Журналісти виявили, що тютюнова компанія наймала для реклами IQOS моделей, яким не виповнилося 25 років, порушуючи власні ж правила.

У розслідуванні, опублікованому ще 25 лютого, Kyiv Post розповідав, що Philip Morris продовжив використовувати молодих привабливих моделей, молодших за 25 років, для реклами IQOS в Україні. Philip Morris тоді це заперечив.

Glovo та IQOS: доставка для всіх. І дітей також

«Привіт! Мене звати Соня й мені 16 років. Зараз я спробую замовити сигарети Heets через службу доставки Glovo», каже волонтерка ГО «Життя» у відео, яке антитютюнова організація опублікувала в Facebook у розпал карантину, 28 квітня.

Glovo, міжнародний сервіс доставки, зкооперувався з Philip Morris на початку квітня, щоб доставляти IQOS та Heets sще швидше.

Соня зуміла обійти перевірку віку, просто закривши віконце із запитанням, чи виповнилось їй 18 років. Кур’єр приїхав швидко, її документи не перевіряв.

13 травня активісти провели подібний експеримент у Луцьку. 15-річній дівчині вдалося замовити Heets просто з офіційного веб-сайту IQOS. Вона вказала, що старша, а кур’єр документів не запитав.

«Ми використовуємо кілька етапів перевірки віку, щоб неповнолітні не мали доступу до наших продуктів», — відповіли в Philip Morris.

З боку корпорації співпрацювати з Glovo та зробити доставку безкоштовною було «цинічним маркетинговим кроком», вважає Олег Слабоспицький, координатор всеукраїнської кампанії «Молодь вільна від куріння».

«Тютюнова індустрія розуміє, що в дітей залишилось не так багато розваг чи місць, куди піти. Вони бачать, що є якась штучка, яку ніколи в житті не пробував. Ще й доставка в неї безкоштовна», — каже Слабоспицький.

У відповідь на звинувачення активістів, Glovo тоді змінив інтерфейс: вікно перевірки віку більше не закривалося, допоки користувач не відповість на питання, чи має він 18 років. (Вже після виходу англомовної версії цього матеріалу 25 травня Glovo припинила доставляти IQOS та Heets).

Такі дії Philip Morris — не епізодична необачність, а спланована маркетингова стратегія, вважають науковці, які досліджують тютюнову індустрію. «Вони трансформують або прагнуть трансформувати сприйняття тютюнового ринку із чогось, що викликає відразу, на знову модне й престижне, — каже в розмові з OCCRP Анна Ґілмор, професорка Університету міста Бат у Британії. — Самі твердження, що це дійсно має знизити рівень шкоди здоров’ю та що це рекламується лише серед курців — на мою думку, є просто фарсом».