Слідчі Державного бюро розслідувань оголосили підозру заступнику начальника Дніпропетровської митниці ДФС Євгену Атаманенку. Йому інкримінують завдання державі збитків на понад 460 тисяч гривень у справі про імпорт нових автомобілів під виглядом використаних.

Про це свідчить повідомлення на офіційному сайті ДБР, оприлюднене 26 жовтня.

Правоохоронці імені затриманого не називають. Утім, із власних джерел нам вдалося довідатися, що йдеться саме про Євгена Атаманенка.

Як зауважують у ДБР, група осіб імпортувала нові автомобілі під виглядом використаних із підробленими документом та не повністю сплачувала до бюджету митні платежі.

Водночас, за даними правоохоронців, заступник начальника митниці не донарахував несплачені митні платежі, а відтак начебто завдав збитків державі на понад 460 тисяч гривень.

Атаманенку повідомили про підозру у зловживанні владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364 ККУ). Відтак, йому загрожує від трьох до шести років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, зі штрафом від 8,5 тисяч до 17 тисяч гривень.

Справа про незаконне збагачення

Як ми довідалися, раніше Євген Атаманенко фігурував у розслідуванні Нацполіції щодо незаконного збагачення. Про це два роки тому повідомляло видання «Наші гроші» з посиланням на ухвалу Індустріального райсуду Дніпропетровська від 28 серпня 2018 року. За даними слідства, на банківські картки Атаманенка у 2017-2018 роках надходили кошти із невстановлених джерел, які посадовець не відоборажав у своїх деклараціях.

Іще правоохоронці виявили, що митник користувався новим двоповерховим будинком, який начебто не введено в експлуатацію, а також низкою транспортних засобів, які нібито належать його близьким родичам. Крім того, він не задекларував кількох одиниць коштовної зброї.

«[Це] дає підстави вважати про наявність у ОСОБА_1 активів у значному розмірі, законність походження яких офіційно не підтверджена», — ідеться в ухвалі суду.

У серпні 2018-го суд надав слідчим доступ до банківських даних митника. Відтоді нових рішень у цій справі в судовому реєстрі не опубліковано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київського поліцейського Білика спіймали на хабарі — він фігурував у розслідуванні «Слідства.Інфо»

У декларації за 2019 рік Євген Атаманенко вказав низку об’єктів нерухомості у Дніпрі та на Дніпропетровщині, якими здебільшого володіють його родичі. Також він вказує право користування трьома автомобілями — Lexus RX300 2003 року, Mitsubishi L200 2008 року та Lexus LX 2006 року — які належать родичам митника. Дружина Атаманенка володіє автомобілем УАЗ 1988 року випуску.

За минулий рік на посаді заступника начальника Дніпропетровської митниці ДФС — начальника управління протидії митним правопорушенням та міжнародної взаємодії Євген Атаманенко офіційно заробив майже 305 тисяч гривень. Понад 150 тисяч гривень зарплати отримала його дружина.

Як повідомляло видання «Наші гроші», після випуску з Академії митної служби України у 2006 році Євген Атаманенко весь час працює на Дніпропетровській митниці. Лише у 2011 році він короткий час пропрацював на Запорізькій митниці.

Раніше «Слідство.Інфо» розповідало про столичного прокурора Святослава Мазурика, якого затримали під час отримання пакунку, в якому, як стверджують правоохоронці, було 100 тисяч доларів. За ці кошти, як повідомляють у ДБР, прокурор нібито мав прийняти рішення про закриття кримінального провадження щодо службовців «Банку Альянс», а також обіцяв у подальшому допомагати банкірам вирішувати проблеми із законом.