У Дніпровській установі виконання покарань №4 помер онкохворий ув’язнений. Нещодавно у нього виявили рак легень, однак належного лікування чоловік не отримав — оскільки в установі відмовилися вивезти його для діагностики в лікарню.

Про це «Слідству.Інфо» повідомила адвокатка засудженого Анна Овдієнко.

«Йому поставили діагноз під час карантину — начебто перша стадія онкології, тому що вони не могли подивитися, чи є в нього метастази, чи ні. Але на словах сказали, що четверта», — сказала вона.

Адвокатка зазначила, що поставити точний діагноз могли б у місцевій лікарні, провівши необхідне обстеження засудженого. Втім, чоловіка до лікарні не відправляли, хоча напередодні суд зобов’язав установу це зробити.

«Вони його не вивозили. У п’ятницю суд ухвалив рішення зобов’язати адміністрацію його вивезти (в лікарню, — РЕД.), але так нічого і не зробили. Напередодні він мені розповів, що після рішення суду ставлення до нього ще більше погіршилося — до нього перестали просто підходити», — зазначила Овдієнко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Умовно здорові: як лікують в українських тюрмах

За словами адвокатки, в останні дні її підзахисний перестав їсти та підніматися з ліжка та постійно страждав від болю. В останній тиждень його стан підтримували з допомогою крапельниць із глюкозою, хоча спочатку в установі не хотіли робити і цього.

Ув’язнений Дніпровської колонії в останні дні перед смертю. Фото Анни Овдієнко

«Схеми лікування у нього не було, нічого не було. Тому що й паліативну допомогу призначити було неможливо: він не мав стадії, на якій вона призначається», — додала адвокатка.

Зазачимо, що питання щодо лікування ув’язнених в українських тюрмах було невирішеним ще до епідемії коронавірусу. Раніше «Слідство.Інфо» уже повідомляло, як у Київському СІЗО не надавали належної допомоги хворому на СНІД та туберкульоз Дмитру Пономаренку. Півтора року чоловік перебував у тюрмі, допоки не помер прикутим до лікарняного ліжка наручниками.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Україна заплатить 9 тис. євро сім’ї в’язня, який помер через неналежну медичну допомогу в СІЗО

Водночас ми розповідали, що в українських тюрмах окремі категорії в’язнів мають особливі умови утримання, які заборонені законом. Зокрема, ми показали, як конвоїри київського та одеського ізоляторів дозволяють в’язням, обвинуваченим в особливо тяжких злочинах, вільно пересуватися на свободі і зустрічатися з невідомими людьми. Про це журналісти повідомили у фільмі-розслідування «Тюрма можливостей».