Росія тероризує українців в окупованому Мелітополі. Зокрема, пропагандисти РФ зняли відео, на якому окупанти в балаклавах зі зброєю стрибають через паркани, вибивають двері, хапають людей і виводять у кайданках з дому. Далі пропаганда знімає так зване зізнання полонених. Наразі відомо про викрадення адміністраторів телеграм-каналів «РІА-Мелітополь» і «Мелітополь — це Україна», яких звинувачують у тероризмі.

Про це повідомляє телеграм-канал «Ріа-Мелітополь»

Працівників телеграм-каналів «РІА-Мелітополь» і «Мелітополь — це Україна» викрали й заарештували 20 серпня. 

«Того ж дня російські терористи викрали старий український телеграм-канал «РІА-Мелітополь» і чати. Понад два місяці жодної інформації не було про їхнє місце перебування… Серед полонених навіть 19-річна дівчина і хлопець хворий на шизофренію», — йдеться у повідомленні.

Після викрадення каналу, редакція створила новий і продовжує працювати. 

19-річна Яна Суворова під тиском слідчих ФСБ зізналася, що передавала дані про пересування техніки.

Скрин з відео російських пропагандистів

У полоні тримають також хлопця хворого на шизофренію Марка Каліуша, який на камеру вимовляє завчений текст про те, що фотографував військові об’єкти, передавав дані про пересування військової техніки, переносив вибуховий пристрій.

Скрин з відео російських пропагандистів

На відео потрапили: Олександр Малишев, Георгій Левченко, Максим Рупчев, Яна Суворова та Марк Каліуш

«Близько 500 мелітопольців перебувають у полоні сьогодні. І це тільки офіційні цифри. А скільки їх насправді, ніхто не знає. Оскільки родичів деяких зниклих людей залякали так, що вони навіть не надають українським спецслужбам та омбудсмену інформацію», — каже міський голова Мелітополя Іван Федоров. 

Раніше, журналісти «Слідства.Інфо» презентували фільм «Окупація: ціна слова» про українських журналістів, які під час війни опинилися в окупації та зазнали насилля з боку російських військових через свою роботу: були вбиті або викрадені, потрапили у полон чи зазнали катувань. До фільму увійшли історії херсонського журналіста Олега Батуріна, журналістки з Мелітополя Світлани Залізецької, київського журналіста Дмитра Хилюка, журналіста з Нової Каховки Олександра Гунька, а також вбитого росіянами фотожурналіста Макса Левіна. Усі вони постраждали від рук росіян через те, що, попри складні обставини, намагалися розповідати правду про війну.

«Слідство.Інфо» зібрало докази системності злочинів РФ проти українських журналістів, які є не випадковими жертвами війни, а цілями росіян.

Читайте також: «Радили» працювати на росіян: як журналістка з Мелітополя втекла з окупації під виглядом лікарки