Компанія, яку очолює син нового керівника “Енергоатома” Петра Котіна, фігурує у двох розслідуваннях правоохоронців щодо привласнення коштів енергогенеруючого держпідприємства.

Про це “Слідство.Інфо” довідалося із відкритих реєстрів.

“Енергоатом” — головний оператор всіх атомних електростанцій нашої держави. Виконувачем обов’язків президента цієї компанії Петра Котіна призначили 29 березня. До цього він пів року очолював Запорізьку атомну електростанцію. А раніше декілька років займав керівну посаду в центральній дирекції національної атомної енергогенеруючої компанії. Загалом в структурі “Енергоатома” посадовець — понад тридцять років.

Його син Ілля Котін щонайменше з 2012 року працює директором підприємства “Інкла-Київ”. Ця фірма займається оптовим продажем обладнання. ЇЇ власником вказаний громадянин Хорватії Мілош Вукобратович.

“Інкла-Київ” більше десяти років бере участь в державних закупівлях, за результатами яких постачає обладнання в основному “Енергоатому” та його відокремленим підрозділам. Найбільше фірмі вдалося заробити на цих поставках у 2016 році. “Інкла-Київ” тоді уклала з держкомпанією договорів орієнтовно на 300 мільйонів гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Новому керівнику “Одеського припортового заводу” належить фірма, яку вважають причетною до податкових схем

Видання “Наші гроші” у 2016 році повідомляло про те, що ця компанія перемогла на тендері Запорізької атомної електростанції на суму 70 мільйонів гривень, де конкурувала зі своєю австрійською материнською компанією — INKLA Trading & Engineering GmbH. За даними журналістів, українське представництво іноземного підприємства та фірми “Інкла-Київ” були прописані в одному будинку у Києві і мали спільний номер телефону. Ми нарахували щонайменше п’ять тендерів “Енергоатому”, у яких ці фірми конкурували між собою.

Невдовзі за закупівлю Запорізької АЕС взялися правоохоронці й почали розслідування щодо розтрати державних коштів в особливо великих розмірах. Остання опублікована ухвала у цій справі датована січнем минулого року. Слідчі запорізької поліції отримали доступ до документів “Інкла-Київ”, які перебували в податковій інспекції.

Також існує кримінальне провадження від 2017 року, яке розслідувало спеціальне управління Генпрокуратури. Про це ми дізналися із судових ухвал.За даними офіційного слідства, посадовці “Енергоатома”, змовившись із керівниками приватних компаній, привласнювали державні кошти під час закупівель у 2015-2017 роках.

Зокрема, за версією слідчих, вони забезпечували перемогу на держтендерах певним фірмам, попри те, що їх пропозиції нібито не відповідали вимогам закону і були економічно невигідними. Загалом, за даними правоохоронців, у такий спосіб розіграли на закупівлях понад 1,3 мільярда гривень, а серед компаній-переможців було підприємство “Інкла-Київ”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Нацполіція продовжує віддавати мільйони фігуранту свого розслідування

Петро Котін у коментарі “Слідству.Інфо” заявив, що вже близько трьох-п’яти років не спілкується зі своїм сином і жодних рішень щодо компанії “Інкла-Київ” не ухвалював.

“Я працюю під зовнішнім контролем. Там є врегулювання конфлікту інтересів”, — заявив він.

Також посадовець додав, що йому нічого не відомо про кримінальні провадження, у яких фігурує ця фірма, і відмовився більше відповідати на запитання.

Зауважимо, що у своїй останній декларації Петро Котін вказував сина, а також автомобіль, яким начебто той володіє. Проте посадовець не зазначав його місця роботи.

Т.в.о. президента “Енергоатома” Петро Котін/ ФОТО Запорізька АЕС

До слова, “Інкла-Київ” фігурує у ще одній справі від 2014 року, де йдеться про привласнення службовцями частково державної компанії “Турбоатом” майже 2,7 мільярда гривень.

За даними офіційного слідства, посадовці “Турбоатому” змовилися з представниками фірми “Інкла-Київ”, в результаті чого остання постачала держкомпанії деталі за завищеними цінами, а потім начебто виводила гроші на рахунки підконтрольних компаній з ознаками фіктивності. Про це “Слідство.Інфо” довідалося з ухвали Київського районного суду Харкова від листопада 2019 року.

Раніше “Слідство.Інфо” розповідало, що “Харківський метрополітен” за останній рік уклав договорів на понад один мільярд гривень з фірмою, яка фігурує у низці розслідувань правоохоронців. Зокрема, за даними поліції, представники цієї компанії у змові зі службовцями комунального підприємства здійснювали розтрату грошей, передбачених на діяльність метрополітену.