Нещодавно СБУ викрила корупційну схему на «Укрзалізниці», де, нібито закуповували трансформатори за завищеними цінами. Договір на постачання трансформаторів уклали з ТОВ «Узелектро». Журналісти «Слідства.Інфо» дізналися, що компанія не вперше потрапляє у подібні скандали. Її оштрафував Антимонопольний комітет за змову під час закупівлі в Полтаві.  

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

Правоохоронці вважають, що «Укрзалізниця» під час тендеру на купівлю трансформаторів нечесно уклала договір з ТОВ «Узелектро». Конкурентку компанії з дешевшою пропозицією «викинули», через лист від працівника СБУ Артема Шила, що цей бізнес, нібито має російський слід.

Вищий антикорупційний суд обрав Шилу запобіжний захід у вигляді тримання під варто з можливістю внеси 30 млн грн застави. Слідство вважає, що Шило був організатором цієї корупційної схеми.

Колишній начальник Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ Артем Шило в суді

За підрахунками правоохоронців, ТОВ «Узелектро» поставляла українській залізниці трансформатори на 52% дорожче від ринкової ціни. Спочатку «Узелектро» через зареєстровану в Болгарії контрольовану фірму-прокладку закупило трансформатори у виробника в Узбекистані та перепродало «Укрзалізниці» за вищою ціною.

Фігурантам схеми вдалося заволодіти лише частиною оплати договору — 94 млн грн, ще частина грошей арештована на рахунках «Узелектро». Угоду щодо постачання трансформаторів не встигли виконати повністю через дії правоохоронців. 

ТОВ «Узелектро» не вперше фігурує в подібних історіях. У 2023 році Антимонопольний комітет України (АМКУ) викрив компанію на змові на закупівлях трансформаторів для АТ «Полтаваобленерго». 

Однією з умов, щоб закупівля відбулась, — є наявність конкуренції, під час якої учасники тендеру зменшують вартість своїх пропозицій, а держава економить кошти. Деякі бізнеси намагаються обійти цю умову та йдуть на аукціон з пов’язаними компаніями, які імітують цю конкуренцію.

Саме за таку імітацію АМКУ й оштрафував ТОВ «Узелектро» та ТОВ «Енергетичний сервіс». Остання компанія навмисно поступилася у перемозі «Узелектро». Про це свідчить використання компаніями однакових ІР-адрес для подання тендерних пропозицій та податкової звітності, наявність господарських відносин, спільних працівників тощо.

У результаті, компанії оштрафували на 272 тисячі гривень й внесли до списку компаній-змовниць від АМКУ.

До слова, «Узелектро» поставило АТ «Полтаваобленерго» трансформатори з Узбекистану, які фігурують в справі про корупційну схему в «Укрзалізниці». За інформацією правоохоронців, завод-виробник трансформаторів входить до російського консорціуму, а керівник заводу відвідує Росію.

Згідно з аналітичною системою YouControl, ТОВ «Узелектро» з’явилось на ринку у 2021 році. Компанію заснувало ТОВ «Тайкен АП» та Ольга Щербакова. Зараз компанію контролюють харків’янки Наталя та Діана Колташеві.

На Ользі Щербаковій зареєстровано або вона є учасницею понад 100 компаній. ТОВ «Тайкен АП» контролює Олександр Голубєв — очільник юридичних фірм, які надають бухгалтерські послуги.

Олександр Голубєв / Фото: legitbe.com

За час свого існування «Узелектро» підписало договорів з держзамовниками на майже 100 млн грн. У цієї компанії замовляли трансформатори ПрАТ «Львівобленерго», АТ «Полтаваобленерго» і ВАТ ««Тернопільобленерго».

Читайте також: Відмивання на майже 100 млн грн, елітні квартири, схеми на тендерах: за що посадовець СБУ Шило опинився в суді