У Кропивницькому до суду відправили справу щодо заволодіння майже 2 мільйонами гривень на ремонті дороги. Винним у цьому вважають посадовця Кіровоградської ОДА, бо він закрив очі на неякісне виконання ремонту. Йому загрожує 6 років в’язниці. Ремонтом дороги займалась компанія місцевого будівельного бізнесмена Ігоря Марона. Правоохоронці підозрюють, що він підробив документи, де не вказав, що під час ремонту дороги поклали замало шару дорожньої подушки.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо». 

У 2017 році Управління капітального будівництва Кіровоградської обласної державної адміністрації оголосило тендер на ремонт дороги у області. На нову дорогу з бюджету готові були виділити 28,5 млн грн.

Позмагатись за тендер прийшло дві компанії: ПП «Ефект» та ТОВ «Укрмодуль». У процесі торгів «Укрмодуль» запропонував за свої послуги найнижчу ціну — 28 млн грн й з компанією уклали договір, який вона впродовж року виконала. 

Після цього правоохоронці зацікавилися якістю виконаних робіт та виявили порушення. Кіровоградська обласна прокуратура нещодавно повідомила, що відправила до суду обвинувальний акт  про завдання 2 мільйонів гривень збитків під час ремонту доріг. 

У прокуратурі кажуть, що головний підозрюваний у справі — посадовець Кіровоградської ОДА: «Діючи в інтересах підрядника посадовець «не помітив» невідповідність робіт у проєктно-кошторисній документації (суттєве зменшення товщини дорожньої подушки, невиконання окремої групи робіт, передбачених проєктом), підписав надані підрядником звітні документи та прийняв роботи. Завищення вартості виконаних робіт за бюджетний кошт становило майже 2 млн гривень».

Посадовцю Кіровоградської ОДА інкримінують зловживання владою. Якщо суд визнає його винним, то він сяде у в’язницю на 6 років та йому заборонять займатися певною діяльністю впродовж трьох років.

Згідно з інформацією з Єдиного державного реєстру судових рішень, цей «посадовець з Кіровоградської ОДА» працює заступником начальника управління, яке організувало тендер. 13 березня 2024 року Ленінський районний суд Кіровограда обрав йому запобіжний захід у вигляді 242 тисячі гривень застави.

У пресслужбі Кіровоградської ОДА не називають імені підозрюваного, але тоді на посаді заступника, про якого говорять правоохоронці, працював Ігор Царьов. Це можна побачити з його декларацій.

«Справа в суді. Буде результат судового засідання і Управління капітального будівництва Кіровоградської ОДА залюбки все прокоментує. Хоча важко уявити, як вони це зроблять, зважаючи на те, що тоді на посадах були інші люди. Пройшло вже 7 років», — каже начальник відділу інформаційної діяльності та зв’язків із засобами масової інформації Дмитро Кобець

Підрядник теж фігурує в цій історії з крадіжкою грошей на ремонті доріг. У окреме кримінальне провадження вивели справу, де з жовтня 2023 року судять директора компанії «Укрмодуль» Ігоря Марона. Правоохоронців вважають, що він навмисно вказав у документах, що якісно виконав роботу, хоча в реальності дорогу зробили з меншим шаром дорожньої подушки.

Ігор Марон себе винним не вважає. Прохав з’ясувати причини руйнування дороги у вчених Національного транспортного університету.

«Ми цей висновок давали й замовнику, і голові облради. Ми самі зацікавлені в тому, щоб розібратися в цій ситуації. Коли ми побачили, що плити просідають, то почали писати листи замовнику. Давайте експертизу. Відповідей ніяких не було. Ми понад 200 плит підіймали, підсипали, знову зварювали. Але причина не була зрозуміла», — казав Марон у суді під час обрання йому запобіжного заходу. 

Марону інкримінують заволодіння бюджетними коштами та зловживання службовим становищем. Йому загрожує 12 років в’язниці, заборона впродовж трьох років обіймати певні посади та конфіскація майна.

Згідно з інформацією з аналітичної системи YouControl, «Укрмодуль» з’явилась на ринку в 1998 році. Основним видом діяльності бізнесу є будівництво житлових і нежитлових будівель.

Компанію заснували Ігор Марон та ТОВ «Донецьк». Марон досі контролює та керує компанією. Він та його брат Олег володіє бізнесом, що виробляє бетонні вироби та займається будівництвом.

Праворуч Олег Марон, а ліворуч – Ігор Марон / фото: sv-drozdova.com

Від 2016 року «Укрмодуль» підписала договорів з держзамовників очікувана вартість яких складала 50 млн грн.

Читайте також: Компанія, яку підозрюють у крадіжці державних коштів під час ремонту доріг, знов отримала договір на понад пів мільярда гривень