Кримінальне провадження щодо державної зради та розкрадання бюджетних коштів у особливо великих розмірах на підприємстві «Форт», у якому фігурує колишній керівник установи, закрили. Причина — закінчення строків досудового слідства.

Про це «Слідство.Інфо» дізналося з відповіді Вінницької обласної прокуратури на наш запит.

Підприємство «Форт» входить до структури Міністерства внутрішніх справ (МВС) та спеціалізується на виготовленні зброї та спецзасобів для правоохоронців і силовиків. Близько 20 років його очолював Віктор Писаренко. 2019-го він був звільнений і пішов на пенсію за вислугою років.

В чому підозрюють ексдиректора «Форту»?

Розслідування щодо розкрадання та державної зради на підприємстві «Форт» розпочалося в грудні 2019 року. Як з’ясували слідчі Служби безпеки України, в липні 2018-го «Форт» підписав договір із чеською компанією «STV Group, a.s.» про поставку обладнання для гільз та куль на понад мільйон доларів. Як зазначали правоохоронці, начебто в межах цього договору колишній керівник підприємства безпідставно наказав перевести на рахунок чеських партнерів 100 тисяч доларів.

Окрім цього, за версією слідчих, такі дії керівництва «Форту» «вчинені на шкоду обороноздатності України» і могли призвести до зриву виконання державної програми щодо забезпечення обладнання для виробництва боєприпасів. 

Проблеми з розглядом справи

Підозру екскерівнику підприємства «Форт» Писаренку прокуратура оголосила цього березня. Відповідно до закону, впродовж двох місяців, до 28 травня справу щодо нього мали передати до суду. Та 8 квітня слідчі Служби безпеки у Вінницькій області зупинили провадження, оскільки потрібно було провести слідчі дії в межах міжнародного співробітництва. Наприкінці червня досудове слідство відновили, однак за три тижні зупинили знов. На той момент, 17 липня, до закінчення строків слідства щодо Писаренка залишилося 25 днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДБР розслідує можливу причетність посадовців «Форту» та митників до контрабанди зброї в Ірак

11 вересня адвокат Писаренка оскаржив зупинення строків досудового слідства. Скаргу захисника підозрюваного розглядали без участі прокуратури, тож ті про рішення суду дізналися лише 23 вересня — й відразу подали клопотання про продовження строків слідства. Однак 29 вересня суд зробити цього не дозволив. Тож, як повідомили нам у відповіді, 6 жовтня прокуратура закрила справу щодо Писаренка.

При цьому в прокуратурі зазначають, що «рішення прокурора про закриття кримінального провадження щодо підозрюваного не є перешкодою для продовження досудового розслідування щодо відповідного кримінального правопорушення».

Конфіскація автівок та грошей

Раніше в межах цього кримінального провадження суд конфіскував 60 тисяч гривень застави колишнього керівника науково-виробничого об’єднання «Форт» Віктора Писаренка, оскільки той відмовився передавати в управління власні арештовані автівки. Йдеться про Ford F-150 2017 року випуску, Infiniti QX56 2011 року випуску, які зараз коштують у середньому по 750 тисяч гривень кожна. Також суд арештував вантажівку ГАЗ та два причепи.

Нагадаємо, раніше ми писали, що «Форт» став ланкою в закупівлі засобів захисту від COVID-19 для МВС. Так, у квітні Центральна поліклініка міністерства закупила в казенного підприємства дві тисячі респіраторів по ціні в понад 4 тисячі гривень за кожен. «Форт» їх не виробляв: це респіратори з китайської фабрики, які українське підприємство просто замовило.