У Вищому антикорупційному суді слухають справу щодо завдавання збитків державному підприємству «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм» у 68,72 млн грн. Один з обвинувачених переховується за кордоном, а його захисник жодного разу з ним не контактував. Інші обвинувачені заперечують свою провину.

Про це повідомляє журналіст «Слідства.Інфо» з судової зали.

У 2019 році Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до суду справу щодо завдавання збитків державному підприємству «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм» на суму 68,72 млн грн.

За версією слідства, колишній директор Віктор Підлісний «Укртелефільму» у змові з ексдиректоркою ТОВ «Лодокс» Олександрою Гудзь та іншими спільниками, відчужив на користь компанії «Лодокс» майнові права на 24 квартири, 36 паркомісць та комерційну нерухомість площею майже 1000 квадратних метрів  в ЖК «Лазурний блюз» вартістю понад 83 млн грн за ціною 14,5 млн грн, яка майже в 6 разів нижче ринкової та в 3 рази нижче балансової.

Засуджений Віктор Підлісний / фото stv.detector.media

«Частину нерухомості спільникам вдалось зареєструвати за підконтрольною юридичною особою та в подальшому перереєструвати на інших фізичних та юридичних осіб для створення видимості існування добросовісних набувачів. Кінцевою метою злочину був продаж нерухомості за ринковими цінами», — кажуть прокурори. 

Викрита корупційна схема / фото НАБУ

У жовтні 2023 року ексдиректора «Укртелефільму» Віктора Підлісного та колишню директорку ТОВ «Лодокс» Олександру Гудзь визнали винними. Надалі цю справу розділили на інші кримінальні провадження, де почали судити ймовірних спільників Підлісного та Гудзь: Ярослава Кургуна, Андрія Бритька, Миколу Білоуса, Петра Бернацького та Сергія Омельчука.

26 березня 2024 року було засідання щодо цієї справи у Вищому антикорупційному суді. Усі обвинувачені, окрім Ярослава Кургуна, прийшли в суд.

За інформацією правоохоронців, Кургун переховується від слідства за кордоном. Його затримували в Італії й намагалися екстрадувати до України, але італійський суд не дозволив це зробити. Мовляв, тут можуть порушити його права.

Кургун повністю ігнорує судовий процес та не підключається навіть онлайн до судових засідань. Його адвокат каже, що жодного разу не спілкувався з підзахисним та не знає, де він перебуває зараз.

Адвокати інших фігурантів справи наполягають на невинуватості своїх підзахисних та безпідставності обвинувачень прокуратури.

Наприклад, Петро Бернацький каже, що у попередній справі, де засудили ексдиректора «Укртелефільму», він проходив свідком, а у цій став уже обвинуваченим. Слідство вважає, що Бернацький причетний до корупційної схеми, але сам чоловік каже, що, наприклад, свого ймовірного спільника Андрія Бритька побачив уперше в суді.

«Я не кажу, що я святий, але сподіваюсь, що суд надасть справедливу оцінку всім доказам та винесе своє рішення», — говорить Бернацький.

Якраз справа на етапі, коли суд досліджує по черзі томи з матеріалами справи.

Читайте також: За спиною у правосуддя: як дружина судді ВАКС допомагала йому писати рішення у гучній справі