Суддя Вищого антикорупційного суду Валерія Чорна у вересні 2022-го року стала власницею елітної автівки BMW Х6 з салону, вартість якої може сягати 100 тисяч доларів. Крім того, у грудні 2023 року суддя придбала земельну ділянку та невеликий будинок у Борисполі, що під Києвом.

Про це журналістам «Слідства.Інфо» стало відомо з головного сервісного центру МВС та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. 

Журналісти «Слідства.Інфо» запитали у судді ВАКСу, чому вона вирішила зробити дорогі покупки під час великої війни. Спілкуватися телефоном суддя Валерія Чорна не захотіла, тож запросила на розмову у свій офіс на Хрестовому провулку, де знаходиться Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду. 

Суддя Валерія Чорна

Суддя Валерія Чорна каже, що має достатньо заощаджень, аби придбати автівку у кредит. Посадовиця додає, що машина перебуває у заставі банку, а також показує документи про отримання кредитних коштів у розмірі 1 815 000 грн. 

На запитання журналістів про те, скільки відсотків вартості машини покрив кредит, Чорна уточнює, що десь сорок вісім, тобто, майже половину. Автівку посадовиця купувала у салоні і її вартість могла сягати 3,7 мільйона гривень, або близько 100 тисяч доларів. На час публікації суддя не задекларувала вартісну покупку. Однак відповідно до вимог антикорупційного законодавства Чорна може внести авто у декларацію до 31 січня 2024 року.

«Я тут, я не виїжджала за кордон і не припиняла свою роботу. У мене є заощадження, вони накопичуються, тому що я їх не витрачаю, окрім допомоги на ЗСУ та покриття витрат на проживання. Має бути якесь особисте задоволення, вважаю, я заслужила на це і маю право на цю автівку», — пояснює суддя Чорна причину придбання нею дорогої машини під час повномасштабного вторгнення.

Суддя додає, що на роботу на авто не приїжджає, бо біля суду немає паркувальних місць: «Немає куди ставити взагалі, вона не придатна». 

Окрім купівлі дорогого авто суддя Чорна вже у грудні цього року придбала земельну ділянку та будинок площею 80 квадратних метрів у Борисполі. Каже, що на цій покупці наполягли її батьки, які, мабуть, і будуть переїжджати у новопридбану оселю. Валерія Чорна задекларувала це майно і вказала вартість житлового будинку у 1,2 мільйона гривень, а присадибної ділянки — у 30 тисяч гривень.

Окрім нової BMW X6 2022 року випуску Валерія Чорна є також власницею Hyundai Santa Fe 2012 року. 

Нагадаємо, що 10 грудня НАЗК відкрило публічний доступ до Реєстру декларацій. Журналісти «Слідства.Інфо» вже писали про суддів, які протягом повномасштабного вторгнення придбали новенькі лексуси. 

Читайте також: Лексуси для суддів: хто придбав нові авто під час повномасштабного вторгнення