Служба безпеки України (СБУ) розслідує імовірне привласнення нерухомості будівельної компанії, яка належить бізнес-партнеру Зеленського. За даними слідства, це майно, змовившись, продали на аукціоні держпідприємства “СЕТАМ” за значно меншою ціною.

Про це йдеться в ухвалі Шевченківського райсуду Києва від 3 квітня, передають “Наші гроші”. 

Зокрема, у документі фігурує “Фірма Т.М.М. — ТОВ”, якою через кіпрську офшорку володіє Лариса Чивуріна — дружина бізнес-партнера президента України Володимира Зеленського Андрія Чивуріна. Він же є головним редактором продукту “Ліга сміху”. Фірма його сім’ї зареєстрована в Києві та займається будівництвом. СБУ почало розслідування в жовтні минулого року. 

За версією правоохоронців, службовці “СЕТАМу” та банку, а також оцінювачі, виконавці та нотаріуси змовилися, щоб продати майно компанії Чивуріних за заниженими цінами. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Суд арештував пансіонат біля моря в Одесі, який продали на аукціоні в 6 разів дешевше

Як ідеться в ухвалі, у березні 2004 року “Фірма Т.М.М. — ТОВ” взяла кредит у банку та заклала 15 об’єктів нерухомості, серед яких житловий комплекс у Києві. Упродовж наступних 12 років сторони уклали низку додаткових угод. Відповідно до однієї з таких угод, за березень 2016-го, компанія мала погасити борг перед банком упродовж п’яти років. Сума боргу на 2016 рік складала 15,5 мільйона євро.

Договори з банком визначали, зокрема, і ринкову вартість закладеного майна компанії. Відповідно до оцінки нерухомості за 2016 рік, нерухомість компанії коштувала майже у 700 мільйонів гривень.  

Утім, у жовтні 2017 року, ще до закінчення строків договору, банк, а саме “Укрсоцбанк”, почав вимагати у компанії достроково погасити весь борг. “Фірма Т.М.М,” у свою, чергу, просила реструктуризувати борг, але фінустанова не погодилася. На думку слідчих, це свідчить про те, що посадовці “Укрсоцбанку” тоді вирішили продати майно фірми за заниженими цінами. Відтак, за даними правоохоронців, вони звернулися до столичного нотаріуса, який погодив стягнення дорогої нерухомості з “Фірми Т.М.М. — ТОВ”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ “Укрзалізниця” віддасть 17 млн грн фігуранту справи про фінансування тероризму

“Укрсоцбанк” замовив нову оцінку, і в 2018 році вартість майна фірми партнера Зеленського визначили на 257 мільйонів гривень нижче від реальної вартості, вважають в СБУ. Після цього виконавці передали усю згадану нерухомість на продаж через аукціони на держпідприємстві “СЕТАМі”. Варто зазначити, що це підприємство займається переважно продажем на аукціонах арештованого та відчуженого майна і неодноразово потрапляло в епіцентри скандалів через непрозорі процедури продажу майна за заниженими цінами.

Як ідеться в ухвалі, упродовж 2018-2019 років майно “Фірми Т.М.М. — ТОВ” придбала низка пов’язаних між собою компаній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Як Зеленський планує боротися з корупцією

Наразі Андрій Чивурін є головним редактором гумористичного шоу “Ліга сміху”, який виробляє студія “Квартал 95”. Його дружина Лариса, окрім “Фірми Т.М.М. — ТОВ”, через офшорні компанії володіє ще декількома компаніями. Зокрема, як з’ясувало “Настоящее время”, їй належать готелі в окупованому Криму.

Як розповідало раніше “Слідство.Інфо”, у своїй декларації кандидата на посаду президента Володимир Зеленський не вказав 15-кімнатну віллу в італійському місті Форте-дей-Мармі. Цю місцину називають “російською провінцією” — зокрема, там мають нерухомість олігархи Роман Абрамович, Олег Дерипаска, а також члени родини Бориса Єльцина. Згодом коштовна нерухомість все ж з’явилася у новій декларації голови держави.