У Кам’янському Дніпропетровської області Антимонопольний комітет України оштрафував двох бізнесменів на 204 тис. грн. Вони змовились, щоб один з них отримав можливість вивозити та утилізовувати сміття за 8,6 мільйона гривень. АМКУ виявив, що змовники подавали документи з одного комп’ютера, з однаковим оформленням та подібними назвами. Бізнесмени ніяк не заперечили змову. 

З 2018 по 2019 роки ТОВ «Буд-Рем Сервіс» та підприємець Олександр Асмолов брали участь у тендерах на 4,2 млн грн, 1,3 млн грн та майже 3,1 млн грн. Їх організувало комунальне підприємство Кам’янської міської ради «Кам’янське автотранспортне підприємство 042802». Це підприємство шукало собі підрядника, який утилізував би сміття.

Конкурували за ці підряди тільки «Буд-Рем Сервіс» з Олександром Асмоловим. В усіх трьох аукціонах переміг Асмолов й з ним уклали договори, які він успішно виконав. 

Після цього Антимонопольний комітет України (АМКУ) проаналізував ці три тендери. Аналітики АМКУ виявили, що ТОВ «Буд-Рем Сервіс» та Асмолов змовились для перемоги підприємця в аукціоні.

По-перше, обидва учасники закупівлі подали свою пропозицію з одної IP-адреси, тобто з високим шансом, що навіть з одного комп’ютера. На подачу своїх пропозицій дається 15 днів, але обидва бізнесмени подавали свої пропозиції в останній день з невеликою різницею в часі. Документи змовників мали однакові назви та оформлення.

По-друге, АМКУ виявило, що ТОВ «Буд-Рем Сервіс» не планувало перемагати на закупівлі. Компанія не мала кваліфікованих працівників, які можуть виконувати потрібні роботи. Також компанія не подала потрібні для перемоги документи.

АМКУ вважає, що це все не може бути простим збігом, а такі дії свідчать, що ТОВ «Буд-Рем Сервіс» імітувало конкуренцію з Асмоловим, щоб чоловік отримав підряд. Бізнесмени ніяк не заперечили знайдені факти, тому АМКУ оштрафувало їх за змову на 204 тис. грн. 

Згідно з аналітичною системою YouControl, ТОВ «Буд-Рем Сервіс» з’явилась на ринку у 2016 році. Її заснував у Дніпропетровській області у місті Кам’янське Олександр Здор. Компанії декілька разів змінювали назву. Зараз вона називається ТОВ «КОМФОРІНГ», керівницею зазначена  Єлена Рейнсоо, а кінцевою бенефіціаркою — Вікторія Памела.

Компанія активно брала участь у державних тендерах у 2019 році. З 2021-говона не уклала жодного договору з держзамовником. За час свого існування, компанія підписала угод на майже 41 млн грн.

Компанія «Буд-Рем Сервіс» фігурує у кримінальній справі, де її підозрюють у змові з посадовими особами Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Кам`янської міської ради. Правоохоронці вважають, що під час ремонту скверу в місті могли вкрасти гроші.

Олександр Асмолов зареєстрував свій ФОП у 2018 році. Він укладав договори на утилізацію сміття тільки з КП Кам’янської міської ради «Кам’янське автотранспортне підприємство 042802» й заробив на цьому 16,3 млн грн. Але після 2020 року він перестав укладати угоди з будь-якими держзамовниками.

Читайте також: У Запорізькій області дві компанії обманом отримали підрядів на обслуговування доріг на понад 120 млн грн