Шоумен Володимир Зеленський переміг у другому турі виборів і невдовзі стане президентом України. Своєму опоненту, наразі чинному президенту Петрові Порошенку, Зеленський неодноразово закидав відсутність боротьби з корупцією. Зокрема, під час дебатів на стадіоні Олімпійський, запитав, чому президент досі не «відрубав руки» чиновникам-корупціонерам, як і обіцяв.

А радниця з правових питань Володимира Зеленського Ірина Венедіктова перед другим туром виборів назвала антикорупційну сферу одним з пріоритетних напрямків для перших 100 днів роботи Зеленського на посаді президента.

У передвиборчій програмі Зеленського, опублікованій у соцмережах від 25 січня запевняють, що майбутній президент збирається не просто боротися з корупцією, а перемогти її.

За умови реального зниження рівня корупції, іноземні інвестиції в державу та бюджетні витрати на соціальну сферу збільшаться. Про це йдеться в торішньому звіті МВФ. І вже за 20 років рівень ВВП на душу населення в Україні може досягти 50% від середнього по ЄС.

Утім, говорити про це ще зарано.

А поки що Слідство.Інфо розповідає про основні антикорупційні пропозиції Зеленського, описані «Зе командою» в соцмережах.

ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННЯ АНТИКОРУПЦІОНЕРІВ

Після зустрічі Зеленського з головою правління Центру протидії корупції Віталієм Шабуніним, народним депутатом Сергієм Лещенком та екс-членом НАЗК Русланом Рябошапкою на офіційній Facebook-сторінці кандидата заявили про підтримку антикорупціонерів.

Зокрема, всім антикорупційним органам у «Зе команді» гарантують повну незалежність, а також підтримуватимуть новостворений Вищий антикорупційний суд. Антикорупційні органи, на думку консультантів Зеленського, повинні формуватися через незалежні міжнародні конкурсні комісії.

Також команда Зеленського виступає за перезавантаження Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). Для цього пропонується змінити керівництво під контролем громади та міжнародної спільноти.

Перезавантажити пропонують і НАБУ та САП, якщо вони «не продемонструють реальних результатів». Про це заявив радник Володимира Зеленського й екс-міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус.

Екс-міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус тепер радник Зеленського. Він пропонує перезавантажити НАБУ та САП, якщо вони «не продемонструють реальних результатів»На фото — Абромавичус відповідає на запитання журналістів біля будівлі НАБУ в Києві, 8 лютого 2016 року. 3 лютого Абромавічус заявив, що вирішив подати у відставку з посади міністра економічного розвитку і торгівлі України. Синиця Олександр / УНІАН

За словами Абромавичуса, у команді Зеленського також виступають за перезавантаження Антимонопольного комітету України (АМКУ) та Національної комісії, що здійснює державне регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), оскільки «реально ніякої незалежності в цих двох органів не було».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ «Команда Зе»: що відомо про «фінансиста» Зеленського

ПОКАРАННЯ КОРУПЦІОНЕРІВ

За економічні злочини «Зе команда» пропонує карати не кримінальною відповідальністю, а економічною та адміністративною. За викриття корупціонерів громадянам пропонують платити — пропозиція «здай корупціонера, отримай 10%» з’явилася на передвиборчій рекламі ще під час першого туру президентських перегонів.

Щоб громадяни менше стикалися з чиновниками та бюрократією, державні послуги в «Зе команді» пропонують перевести в електронний формат. А також — скасувати депутатську недоторканність.

Карати держслужбовців за корупцію обіцяють суворіше. Зокрема, хочуть змусити їх підписувати згоду на добровільне позбавлення служби. А також пропонують ввести додаткове покарання — конфіскацію всього майна та довічну заборону обіймати державні або місцеві посади.

Утім, сам Зеленський, ще будучи кандидатом в президенти, не вказав у декларації кандидата 15-кімнатну віллу в Італії. Нерухомість належить фірмі, кінцевими бенефіціарами якої є Зеленський та його дружина Олена. Про це розповідало Слідство.Інфо.

Спершу «Зе команда» назвала матеріал «фейком», а згодом сам Володимир Зеленський пояснив, що не задекларував віллу «через недосконалу банківську систему в Україні».

Чи даватиме в майбутньому поблажки чиновникам-корупціонерам «Зе команда» через «недосконалу банківську систему», наразі не повідомляється.

 

ПРАВООХОРОННІ ОРГАНИ БЕЗ «НЕГІДНИКІВ»

СБУ й інші правоохоронні органи, на думку «Зе команди», необхідно позбавити невластивих їм функцій — розслідування економічних і фінансових злочинів. Натомість пропонують створити єдиний орган фінрозслідувань.

Команда Зеленського запевнила, що генпрокурор за участю громадськості та міжнародних експертів проведе реальну реформу прокуратури, «очистивши її від негідників».

Спільно з громадськістю та міжнародними експертами в «Зе команді» пропонують оновити органи, які відповідають за добір суддів та їхнє звільнення. А також створити міжнародний Вищий економічний суд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ «Зе Вілла»: італійський маєток Зеленського в оточенні російських олігархів