Державне бюро розслідувань (ДБР) закрило кримінальне провадження, у якому фігурувала фірма брата Київського міського голови Володимира Кличка, після рішення скандального судді Печерського райсуду Києва Сергія Вовка. Останній відмовив слідчим у продовженні строків досудового розслідування.

Про це йдеться у розслідуванні «Слідства.Інфо»: «Будівельний удар: Як брат Кличка прибрав до рук столітній дім у центрі Києва».

Як ми довідалися, у липні 2019 року Державне бюро розслідувань почало розслідування щодо заволодіння комунальною будівлею у центрі Києва. Це так званий «Дім автора», якому більше ста років. Будинок площею понад 1,4 тисяч метрів квадратних розміщений на вулиці Богдана Хмельницького.

У липні 2019-го міська влада провела аукціон, на якому «Дім автора» за 44,5 мільйона гривень викупила компанія Кличка-молодшого «Віт-Плюс». Цікаво, що зазначений аукціон проводився між арештами будівлі — саме тоді долею столітнього будинку зацікавилися слідчі ДБР. Суд наклав на неї арешт, заблокувавши приватизацію. Мерія завзято домагалися скасування цього арешту. Зрештою у них вийшло — Печерський райсуд столиці скасував арешт. За два тижні, поки слідчі ДБР проходили процедури з повторного накладання арешту, міська влада продала столітню будівлю фірмі Кличка-молодшого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Брат Кличка отримав столітній дім у центрі Києва через сумнівну приватизацію

Як ми довідалися, на початку 2021 року слідчі ДБР звернулися до суду з проханням продовжити їм строки досудового розслідування у цій справі ще на півтора року. Правоохоронці в суді переконували, що залишилося кілька кроків: провести низку експертиз та допитати представників двох компаній, серед яких і фірми Кличка-молодшого. Але суддя Сергій Вовк відхилив клопотання слідчих.

Зрештою, як довідалося «Слідство.Інфо», 25 січня 2021 року ДБР закрило кримінальне провадження, в якому фігурує компанія Володимира Кличка.

Відповідь ДБР на запит «Слідства.Інфо»

До речі, це той самий суддя Вовк, який наприкінці 2020 року передав справу щодо скандального заступника голови Офісу президента Олега Татарова з Національного антикорупційного бюро до ДБР. Пізніше у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі заявили, що суддя перевищив свої повноваження. Крім того, півтора року тому він присудив стягнути з держбюджету 7 мільйонів гривень на користь Андрія Портнова – ексзаступника голови Адміністрації президента часів Януковича.