Понад сто років у самісінькому центрі Києва стоїть непримітний чотириповерховий будинок. Колись у ньому працювало агентство з авторських прав, тому його назвали «Домом автора». Але кияни та гості столиці не можуть помилуватися цією будівлею, бо просто перед нею десять років тому побудували височезний готель «11 mirrors», який відрізав будівлю від вулиці. Сам готель належить братові мера столиці — боксеру Володимиру Кличку.

Фірма-орендар столітнього будинку обіцяла розмістити там бібліотеку чи музей. Однак згодом до «Дому автора» приросла труба з готелю, перетворивши стару будівлю на кухню готелю. Фірма ця, до речі, теж близька до братів Кличків. А нещодавно Володимир Кличко викупив будинок на аукціоні — за суттєво низькою ціною.

Всю цю багаторічну історію, просякнуту явним підіграванням родині Кличка, донедавна розслідувало Державне бюро розслідувань. Та пару місяців тому, після рішення скандального судді Печерського суду Сергія Вовка, правоохоронці закрили справу. Схоже, шансів довести зловживання навколо старого будинку більше немає.

«Слідство.Інфо» з’ясовувало, чому так сталося та у який момент владні інституції закривали очі на порушення, бо, певне, просто не хотіли мати проблем з готелем Кличка.

СКЛЯНИЙ МІСТ

Останнім часом скандали з незаконними забудовами у столиці спалахують чи не щодня. Ночами екскаватори руйнують історичні будівлі, а молодики спортивної статури встановлюють будівельні паркани. Активісти, які намагаються цьому протистояти, звинувачують у всьому мера міста Віталія Кличка.

Експерт з містобудування Георгій Могильний вже не перший рік досліджує ці проблеми. Він вважає відповідальним за містобудівний хаос у столиці мера Кличка. Яскравим прикладом бездумного будівництва експерт у розмові зі «Слідством.Інфо» називає пішохідний міст через Володимирський узвіз, який відкрили у 2019 році.

«Цей скляний міст збудований з порушенням усього, що можна. Кличко затвердив проєкт будівництва мосту через два дні після його урочистого відкриття, — обурюється Могильний. — Мер фактично своїми діями показав забудовникам, що на закони у цьому місті можна плювати. Приватна компанія не буде дотримуватися законодавства, якщо наочно мер міста з міською владою показує, що якщо потрібно — робіть що хочете».

Ситуація зі «скляним мостом», який тріснув невдовзі після відкриття, мала широкий розголос, дії мера критикували публічно і нещадно. Натомість історія з «Домом автора», до якої має прямий стосунок родина Кличка, – маловідома широкому загалу. Проте не менш важлива для розуміння процесів, які сьогодні відбуваються у столиці і так обурюють киян.

ТРИ СОТКИ ЗЕМЛІ

На початку 2000-х, за даними «Української правди», відомі боксери Клички отримали у користування майже 3 сотки землі на вулиці Богдана Хмельницького у Києві. Цей вільний шматок землі утворився після знесення старої двоповерхової будівлі у 80-х роках — відтоді там росли дерева та стояли кіоски.

Вулиця Богдана Хмельницького, 1995 рік. Ділянку з кіосками отримали у користування Клички

Ближче до 2012-го року, коли Віталій Кличко вже став політиком національного масштабу і готував свою партію УДАР до парламентських виборів, на ділянці у 3 сотки почалося пожвавлення. До чемпіонату Європи з футболу, який, зокрема, відбувався і у Києві, на ділянці родини Кличка вирішили побудувати готель. Спершу планувалася 8-поверхова будівля, але зрештою побудували одинадцять — зараз вона суттєво вивищується над сусідніми пам’ятками архітектури. Готель побудували швидко і нова будівля площею понад 2,5 тисяч квадратів таки прийняла гостей футбольного чемпіонату.

«ДІМ АВТОРА»

Одночасно з будівництвом готелю почалися проблеми у орендарів сусіднього будинку — 4-поверхового «Дому автора». Коли готель побудували, він повністю перегородив старий будинок, по суті, відрізавши його від вулиці Богдана Хмельницького.

Сама будівля, як ми дізналися зі «Зводу пам’яток історії та культури», була збудована у 1895 році і є зразком житлового флігеля (флігель — бічна прибудова, — ред.). Як зауважує «Слідству.Інфо» архітектор Олег Гречух, ця будівля офіційно не визнана пам’яткою. «Вона не є якоюсь видатною пам’яткою чи збудованою за якимось винятковим проєктом. Проте вона має цінність, тому що там використані старі технології. І є фоном для інших будівель, які розміщені поруч. Вона як свідок свого часу. Пам’ятка, яка доповнює інші пам’ятки», — каже архітектор.

У 2012-му на місці кіосків «виріс» 11-поверховий готель

Цю будівлю прозвали «Домом автора», бо кілька десятиліть там розміщувалася держструктура — Українське агентство з авторських та суміжних прав. Разом зі стартом будівництва готелю почалися спроби виселити звідти держустанову. 

Тодішній керівник агентства Олег Левченко каже «Слідству.Інфо», що вважає ці події пов’язаними. «Ми так думали на той час, що вони розглядають наше приміщення для готелю. В нас не було якоїсь інформації стовідсоткової, але ми просто логічно розмірковували, що якщо за 20 метрів від будівлі будується готель… І почалися рухи з нашим виселенням», — каже він.

Зрештою на початку 2012-го установу таки виселили з «Дому автора». На той момент, зі слів Левченка, в агентстві працювало близько ста людей. Вони неодноразово намагалися повернутися у це приміщення, але безуспішно.

НОВІ ОРЕНДАРІ

Натомість наприкінці 2013 року туди без проблем заселилася приватна фірма під назвою «Альтернатива» — київська влада уклала з нею угоду про оренду будівлі. Як ми з’ясували, фірма пов’язана з оточенням братів Кличків.

На момент підписання договору оренди керівником та власником фірми був Валерій Аракчеєв. Він має бізнес-зв’язки з оточенням екснардепа Валерія Іщенка, який багато років був депутатом від політичних сил Віталія Кличка — його блоку та партії УДАР.

Згодом у компанії «Альтернатива» змінився власник. Але зв’язки з Кличком залишилися. Адвокат Сергій Боярчуков, якому ця компанія належить і зараз, тривалий час був бізнес-партнером нинішнього нардепа Сергія Алєксєєва. Разом вони спільно володіють логотипом «Алєксєєв, Боярчуков та партнери». Раніше Алєксєєв називав себе президентом офіційного фан-клубу братів Кличків, а також був «ударівським» нардепом. 

Новим орендарям будівлю «Дому автора» віддали без конкурсу — за умови, що вони облаштують там бібліотеку чи музей. У разі невиконання умов, столичні чиновники могли розірвати договір оренди. Та вочевидь, їх не надто цікавило, чи використовується будівля за призначенням. Адже кілька спроб провести перевірку провалилися просто через те, що «приміщення були зачинені». Попри безрезультатні перевірки у 2016 році договір з «Альтернативою» продовжили ще на 3 роки. Тоді вже Києвом керував Віталій Кличко.

Згодом правоохоронці встановили, що у «Домі автора» не було ніякого музею чи бібліотеки. Натомість, як йдеться у документі, який є у розпорядженні «Слідства.Інфо», на першому поверсі старого будинку розмістили кухню, а від готелю до будівлі протягнули якусь трубу. 

Знімок з аудиту, який є у розпорядженні «Слідства.Інфо»

«Наявна інформація про те, що підприємством ТОВ «Альтернатива» у порушення укладених угод у вказаному будинку не створено бібліотеку чи музей, а означені приміщення використовуються для цілей готелю “11 mirrors”», — ідеться в ухвалі Печерського райсуду Києва.

«Слідство.Інфо» поцікавилося у власника «Альтернативи», чому замість музею у орендованому ним будинку розмістили кухню. Сергій Боярчуков пояснив, що планував відкрити там «Алею Зірок Спорту» та «Музей Спорту».

«З різних причин ця ідея так і залишилася проєктом і, на жаль, мені не вдалося залучити до нього ані фінансування, ані партнерів, яким би це було цікаво», — стверджує Боярчуков. На питання журналіста, чому в будівлі розміщувалася кухня, він не відповів.

ОБРАЖЕНИЙ ІНВЕСТОР

Виявляється, Державне агентство з авторських прав — не єдина ображена сторона у цій історії. На столітній дім у центрі Києва також претендувала приватна компанія «Капітал». Ще у 2005-му році вона перемогла у конкурсі і підписала з міською владою інвестиційний договір. Він передбачав, що замість старої будівлі інвестор збудує 10-поверховий офісний центр з підземним паркінгом площею 5,4 тисяч квадратів, а місту поверне півтори тисячі квадратних метрів приміщень. Тобто, таку ж площу, яку займав «Дім автора».

Утім, після укладення договору у компанії виникли труднощі. Як запевняє керівниця компанії Лариса Гетьман-Гнідунець, міськрада не погоджувала їм документації, необхідної для початку робіт. На підтвердження бізнесменка надала листування з міськрадою за 2008-2016 роки.

Дві компанії  — «Капітал» та «Альтернатива» — почали судову тяганину. Фірма, наближена до родини Кличка, добивалася розірвання згаданого інвестиційного договору. Мовляв, це перешкоджає їм повноцінно користуватися будівлею. Позов відхилили. Та невдовзі розірвання інвестугоди зажадав заступник прокурора Києва — начебто в інтересах міської ради. Він зазначав, що «Капітал» не виконує умов договору. І хоча Господарський суд Києва визнав доводи прокурора необґрунтованими, колегія суддів Київського апеляційного господарського суду вирішила інакше і розірвала договір з «Капіталом».

Якби інвестугода була виконана обома сторонами, місто могло б отримати півтори тисячі квадратів нерухомості у центрі столиці. Але не в старій будівлі, а в новобудові.

СУМНІВНА ПРИВАТИЗАЦІЯ

Навесні 2019-го, за пів року до закінчення угоди оренди з «Альтернативою», мер Віталій Кличко затвердив рішення міськради про приватизацію «Дому автора».

Під час обговорення цього рішення деякі депутати висловлювали сумніви у необхідності приватизації цієї будівлі. Також прозвучало питання про можливий конфлікт інтересів міського голови.

«Враховуючи, що там є будівля коло одного відомого готелю, у вас не поступало ніяких заяв про наявність можливого чи реального конфлікту інтересів?», — спитав у міського голови під час обговорення тодішній депутат від групи Київська команда» Юрій Вахель. Кличко на це питання не відповів.

Готель «11 mirrors» — наші дні

У коментарі «Слідству.Інфо» Вахель пояснює, що мав на увазі ймовірний конфлікт інтересів Віталія Кличка через опосередкований зв’язок з компанією «Альтернатива».

Ми намагалися поставити питання щодо конфлікту інтересів самому Віталію Кличку, однак він не відповідав на наші дзвінки та повідомлення. На офіційний запит «Слідства.Інфо» пресслужба мера наразі не відповіла. Ми оприлюднимо відповідь, щойно її отримаємо.

ДРУЖНІЙ АУКЦІОН

Влітку 2019 року аукціон з приватизації «Дому автора» таки провели. Він, як і більшість епізодів цієї історії, виглядав як гра у піддавки. Обидві компанії, які брали у ньому участь — «Альтернатива» та «Віт-Плюс» — мають зв’язок з братами Кличко. У результаті млявих торгів фірма «Віт-Плюс», якою володіє Володимир Кличко, — купила «Дім автора» за 44,5 мільйона гривень. Як ми згодом дізнаємося, первісна ціна цієї будівлі — майже в чотири рази більша.

Цікаво, що зазначений аукціон проводився між арештами будівлі — саме тоді долею столітнього будинку зацікавилися слідчі Державного бюро розслідувань (ДБР). Суд наклав на неї арешт, заблокувавши приватизацію. Мерія та компанія «Альтернатива» завзято домагалися скасування цього арешту. Зрештою у них вийшло — Печерський райсуд столиці скасував арешт. За два тижні, поки слідчі ДБР проходили процедури з повторного накладання арешту, міська влада продала столітню будівлю фірмі Кличка-молодшого.

Пізніше аудит встановив, що ця угода була укладена з порушенням. «Департаментом комунальної власності Києва не дотримано вимог порядку проведення електронних аукціонів (…) в частині строків укладення договору», — сказано у документі, який є у розпорядженні «Слідства.Інфо».

Знімок з аудиту, який є у розпорядженні «Слідства.Інфо»

Ані згаданий аудит, ані інші важливі знахідки слідчих ДБР у розслідуванні навколо «Дому автора», вже не мають значення. 25 січня 2021 року справу закрили. Суддя Печерського райсуду Сергій Вовк відмовився продовжити слідчим строки розслідування. Хоча правоохоронці в суді переконували, що залишилося кілька кроків: провести низку експертиз та допитати представників «Альтернативи» і компанії «Віт-Плюс». Але суддя вирішив інакше, тож розслідування припинили.

Відповідь ДБР на запит «Слідства.Інфо»

До речі, це той самий суддя Вовк, який наприкінці 2020 року передав справу щодо скандального заступника голови Офісу президента Олега Татарова з Національного антикорупційного бюро до ДБР. Пізніше у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі заявили, що суддя перевищив свої повноваження. Крім того, півтора року тому він присудив стягнути з держбюджету 7 мільйонів гривень на користь Андрія Портнова — ексзаступника голови Адміністрації президента часів Януковича.

ЦІНА ПИТАННЯ

Важлива експертиза, яку так і не дочекалися слідчі, – щодо вартості оренди будівлі та її продажу. Чи була ця ціна ринковою? Чи адекватно міська влада оцінила будівлю? Слідчі ДБР чекали на результати замовленої експертизи понад рік. Але, як ми розуміємо, Київський науково-дослідний інститут судових експертиз (КНДІСЕ) так і не зробив її. Нагадаємо, Володимир Кличко купив будинок у центрі міста за 44,5 млн гривень.«Слідство.Інфо» надіслало запит до інституту з проханням пояснити, чому так сталося. На момент публікації відповіді ми не отримали.

І хоча дізнатися справжню вартість слідчим не вдалося, навіть за даними, які міські комунальники виклали в публічний доступ, первісна вартість «Дому автора» складає близько 164 мільйонів гривень. Це майже вчетверо більше, ніж за нього заплатив брат мера.

У документах, які комунальники готували до аукціону, також вказано, що «Дім автора» суттєво зношений, а доступ до нього можливий лише «через сусідню земельну ділянку на вул. Хмельницького Богдана, 34, що перебуває у приватній власності». Очевидно, це здешевлює об’єкт для покупця. Також очевидно, що у такому стані будинок опинився через будівництво готелю та недобросовісну оренду.

«Я особисто два-три місяці тому був на Богдана Хмельницького. Заходив подивитися, — розповідає нам колишній керівник агентства з авторських прав Олег Левченко. — То будівля, як була в стані 12-го року, так і залишилася. Навіть на дверях, коли нас виселяли, роздруковували ксерокопії рішень Київміськради, якісь вибірки з закону. На вікна прямо наклеювали, при вході… І от навіть ті листки так і залишилися», — розповідає він.

«Дім автора» — наші дні

Левченко каже, що забудовник готелю — фірма Кличка-молодшого — обіцяв усунути тріщини на «Домі автора», які утворилися через будівництво. Але, вочевидь, так і не виконав обіцянку.

Зараз будинок виглядає напівзакинутим, у ньому частково вибиті вікна. Що саме з ним збирається робити новий власник — брат мера Віталія Кличка — наразі невідомо. Сам Володимир Кличко на запитання «Слідства.Інфо», надіслані йому у WhatsApp, не відповів.