Державне бюро розслідувань не буде перевіряти роботу правоохоронців у справі про крадіжки майна фермерів на Рівненщини, про які журналісти випустили фільм-розслідування.  

Про це “Слідство.Інфо” дізналося з відповіді управління ДБР у Хмельницькому, яку вони надіслали потерпілим фермерам. 

Герої фільму “Два трактори за межами Рівного, Україна” фермери Юрій Царук та Анатолій Наумець написали заяви до Держбюро розслідувань, а також Офісу Генерального прокурора щодо неналежного розслідування крадіжки їхніх тракторів. 

З Держбюро їм відповіли: “Вивченням доводів, викладених у зазначеній заяві, обставин які би вказували на вчинення кримінального правопорушення не встановлено, у зв’язку із чим  підстав для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань на даний час не вбачається”.

Торік журналісти “Слідства.Інфо” разом із колегами із OCCRP та “Четвертої влади” оприлюднили фільм-розслідування “Два трактори за межами Рівного, Україна”. Стрічка розповідає про те, як фермери Юрій Царук та Анатолій Наумець самотужки шукають крадіїв свого трактора, розчарувавшись у правоохоронцях. 

Фермери почали шукати свою техніку ще десять років тому. Свого часу правоохоронцям навіть вдалося вийти на ймовірних зловмисників. Утім, по сьогодні жодної підозри нікому так і не оголосили. 

Журналісти дослідили важливий документ, у якому містяться дані геолокацій з мобільних телефонів і інформація про рух підозрюваних після злочину. Там також були наявні інші переконливі докази і вказані імена підозрюваних. Проте якоїсь миті вся ця інформація зникла. А за роки розслідування крадіжок тракторів змінилося десяток слідчих. Дії деяких з них можуть свідчити про саботаж справи. 

Юрій Царук розповідав, що через півроку після крадіжки до нього приїхав працівник карного розшуку і попросив грошей. За словами фермера, гроші правоохоронцям потрібні були на витрати в процесі розслідування крадіжок, зокрема, на бензин. І платити змушений був не лише Юрій. До Анатолія також зверталися правоохоронці. Він сказав журналістам, що дав їм 2400 гривень. За словами Юрія, пізніше гроші почали вимагати з міліцейської верхівки. 

Ексголова Нацполіції України Сергій Князєв, який був на презентації фільму-розслідування, сказав, що візьме під особистий контроль цю історію: “Перед вами я приношу вибачення за цих колишніх офіцерів… Я знаю їх. Когось я згадав, когось знав особисто. Я хочу сказати, що їх зараз менше”, — сказав Князєв, звертаючись до фермерів.

Раніше також “Слідство.Інфо” повідомляло, що самі фігуранти розслідування журналістів про крадіжку майна фермерів відмовилися проходити тест на поліграфі. Про це редакції повідомив слідчий у цьому кримінальному провадженні Юрій Мазур.