Фігуранти розслідування журналістів щодо крадіжки майна фермерів на Рівненщині відмовилися проходити тест на поліграфі. 

Про це “Слідству.Інфо” повідомив слідчий у цьому кримінальному провадженні Юрій Мазур. 

Поліція продовжує розслідувати крадіжки десятирічної давності, що сталися  на Рівненщині. “Проведено додаткові допити можливих фігурантів злочину “1” і “2”, яким, зокрема, запропоновано пройти дослідження із застосуванням поліграфа (на даний час відмовились від даної дії), – повідомив слідчий і додав, – На даний час триває проведення слідчих (розшукових) дій, для встановлення обставин вчинення злочинів для повного, об’єктивного, неупередженого дослідження обставин вчинення злочинів”.

Торік журналісти “Слідства.Інфо” разом із колегами із OCCRP та “Четвертої влади” оприлюднили фільм-розслідування “Два трактори за межами Рівного, Україна”. Він вийшов понад пів року тому. Стрічка розповідає про те, як фермери Юрій Царук та Анатолій Наумець самотужки шукають крадіїв свого трактора, розчарувавшись у правоохоронцях. 

Фермери почали шукати свою техніку ще десять років тому. Свого часу правоохоронцям навіть вдалося вийти на ймовірних зловмисників. Утім, по сьогодні жодної підозри нікому так і не оголосили.

Журналісти дослідили важливий документ, який потрапив до розпорядження редакції з власних джерел. У ньому містяться дані геолокацій з мобільних телефонів й інформація про рух підозрюваних після злочину. Там також були наявні інші переконливі докази і вказані імена підозрюваних. Проте якоїсь миті вся ця інформація зникла. А за роки розслідування крадіжок тракторів змінилося з десяток слідчих. Дії деяких з них можуть свідчити про саботаж справи. 

Ексголова Нацполіції України Сергій Князєв, який був на презентації фільму-розслідування, сказав, що візьме під особистий контроль цю історію: “Перед вами я приношу вибачення за цих колишніх офіцерів… Я знаю їх. Когось я згадав, когось знав особисто. Я хочу сказати, що їх зараз менше”, — сказав Князєв, звертаючись до фермерів.