Поширення коронавірусу в країні вплинуло на чимало видів діяльності, зокрема й у медіа. Багато українських ЗМІ відчули загрозу зменшення чи й втрати фінансування — і почали просити кошти у своєї аудиторії. Це практика у світі не нова, і окремі медіаструктури в цьому доволі успішні. Про нові підходи медійників до взаємодії з аудиторією у вівторок, 29 вересня, спілкувались на присвяченій медіаклубам події, організованій «Слідством.Інфо».

Наводимо найцікавіше, що прозвучало на цій зустрічі.

Виділяють щонайменше три різні підходи в комунікації медіа зі своїми читачами чи глядачами: це платна підписка на матеріали, збір пожертв чи клубна модель фінансування. Найбільш цікавою та перспективною з цих моделей виглядає остання. Вона передбачає фінансову підтримку з боку аудиторії, але водночас і взаємодію з боку медіа. Фактично ви маєте бути однією командою і вибудовувати довірливі взаємини один з одним.

Про це йшлося на презентації світових та українських практик розбудови медіаклубів, яка відбулася у вівторок, 29 вересня.

Модератором заходу був директор Центру вдосконалення економічної журналістики при Київській школі економіки Андрій Яніцький. Спікерами — керівниця агенції журналістських розслідувань «Слідство.Інфо» Анна Бабінець, а також керівник та співзасновник проєкту Ukraїner Богдан Логвиненко.

Три моделі залучення грошей

За словами Андрія Яніцького, «залучення коштів від читачів — це хороша історія». Зокрема, через те, що це прибирає з системи посередників і сприяє вибудуванню довіри між авторами ЗМІ та споживачами його інформації. Після запровадження карантину, зауважує він, просити кошти у своїх читачів почали й деякі українські медіа.

Загалом Яніцький виділяє три моделі залучення грошей:

  • Підписка. У цьому разі ви сплачуєте за контент. «Товар-гроші», «гроші-товар»;
  • Пожертви — коли ви просто просите: «Дайте нам грошей, будь ласка»;
  • Клубна модель — коли вас підтримують регулярно й ви даєте щось своєму читацькому клубу.

«І це не просто контент, не просто «гроші-товар» — це щось більше, щось емоційне», — зауважує Яніцький.

«Київська школа економіки» вивчила досвід побудови клубів у 10 різних західних медіа, більшість із яких публікують розслідування. За даними цього дослідження, у своїх клубах медіа практикують знижки на відвідування подій, доступ до матеріалів без реклами, розсилку та безкоштовний друкований примірник видання. Також серед пропозицій — створення мобільного додатку, навчальних матеріалів, проведення екскурсій до редакції, дарування брендованих речей та створення звітів про вплив членів клубу на редакцію.

Американська редакція The Texas Tribune, як ідеться у дослідженні, на сьогодні від свого читацького клубу отримує близько 1 мільйона доларів щомісяця.

Patreon — розминка перед створенням клубу

Як розповіла керівниця агенції «Слідство.Інфо» Анна Бабінець, ідею побудови власного клубу редакція виношує ще з минулого року.

«За останній рік мільйон унікальних користувачів відвідали наш сайт (це основна платформа) і понад мільйон подивилися наші відео. Це всі ті люди, та аудиторія, яку ми хочемо бачити в клубі «Слідства.Інфо», — зауважує Бабінець.

Також, за її словами, агенція розслідувань використовує інтернет-платформу Patreon, на якій має понад пів сотні доброчинців, котрі щомісяця перераховують кошти на діяльність редакції. Утім, як зауважує керівниця «Слідства.Інфо», Patreon для агенції — це своєрідна «розминка» перед створенням власного клубу.

«Все ж, ми хочемо клуб. Ми пропонуємо нашим читачам і глядачам закриту спільноту в телеграмі, заброньовані місця на покази наших фільмів, екскурсії до нашого офісу, пакети подарунків, спеціалізовану розсилку», — ділиться вона методами взаємодії з аудиторією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Слідство.Інфо» запустило клуб доброчинців: як долучитися

1 мільйон гривень пожертв для Ukraїner

Зі слів Богдана Логвиненка із видання Ukraїner, яке розповідає про Україну та українців, торік їхній проєкт зібрав 1 мільйон гривень пожертв. Також вони продають так званий «мерч» — продукцію із власною символікою — і ще використовують платформу Patreon, а також допомогу волонтерів.

За словами співзасновника Ukraїner, торік вони зібрали на благочинності 20% усього бюджету. Цього року — 10%. «Тобто, 10-20% ми збираємо завдяки донатам (пожертвам — Ред.), ще 10% — рекламні надходження і 60% — гранти», — каже Логвиненко.

Як зауважує Андрій Яніцький, клубну модель зазвичай мають ті медіа, у яких є зрозуміла місія та суспільно корисний посил.

«Всі медіа, які ми досліджували, займаються приблизно тим самим: або розслідуваннями, або пишуть про ті верстви населення, які не помічають інші видання. За моїми спостереженнями, медіа, які займаються поширенням брехні, не можуть створити такого клубу. Бо люди просто нелояльні до них», — каже Яніцький.

Також він додає, що створення клубу — це постійне спілкування з аудиторією, намагання зрозуміти, чого вона хоче. Детальніше з результатами дослідження «Київської школи економіки» можна ознайомитися за посиланням.

Зауважимо, що днями «Слідство.Інфо» запустило власну membership-модель — клуб наших доброчинців та друзів. 

Що таке клуб доброчинців?

«Слідство-клуб» — наша спільнота доброчинців та прихильників агенції. Щодня ми створюємо якісну журналістику, де дотримуються високих стандартів професії. Своєю роботою ми захищаємо права людини, верховенство права й національні інтереси країни. Ми не маємо постійного грантодавця та не отримуємо фінансування від політиків. Тому дуже важливо, щоб читачі, які цінують нашу роботу, могли підтримувати наше існування й фінансово.

Що отримає член «Слідство-клубу»?

Приєднавшись до нашого клубу, ви станете частиною нашої закритої Telegram-спільноти, де ми разом обговорюватимемо наші матеріали й теми майбутніх розслідувань. Також щомісяця отримуватимете персоналізовану розсилку, де ми звітуватимемо про виконану роботу й зібрані від доброчинців кошти. Не обійдеться без персональних запрошень на всі наші заходи та можливості побувати в нашому офісі на екскурсії чи познайомитися з нашою командою за чашкою кави. Окрім цього, члени нашої спільноти щорічно отримуватимуть подарунки від команди «Слідства.Інфо».

Що треба робити, аби стати частиною «Слідство-клубу»?

Для цього підтримайте діяльність нашої агенції на невелику суму. Зробити це можна на сторінці «Слідство-клубу» або через платформу Patreon.

У майбутньому ми покладаємо великі надії на підтримку аудиторії. Причиною створення «Слідство-клубу» стало насамперед бажання рухатися в напрямку побудови тісних та довірливих стосунків із читачами й глядачами.