Фігурант справи про вбивство херсонської активістки Катерини Гандзюк, ексзаступник голови Херсонської облдержадміністрації Євген Рищук переміг на виборах голови Олешківської об’єднаної територіальної громади на Херсонщині.

Про це з посиланням на кількох кандидатів, які вже визнали свою поразку, 26 жовтня повідомило місцеве видання «Мост».

Видання зазначає, що Рищук балотувався як самовисуванець.

Роль Рищука у справі Гандзюк

Як ішлося в фільмі-розслідуванні «Слідства.Інфо» «Гандзюк: системне вбивство», незадовго до смерті Катерина Гандзюк називала Євгена Рищука серед підозрюваних у замовленні нападу на себе.

«Слідство.Інфо» отримало в розпорядження документи правоохоронців, які доводять, що Рищук міг бути причетним до підпалу й незаконної вирубки 600 гектарів лісу в Олешках. Офіційне слідство пов’язувало напад на Катерину Гандзюк саме з цією подією. На думку правоохоронців, публічна позиція Катерини Гандзюк щодо підпалів лісу й корупційної вирубки була основним мотивом убивства активістки.

Згідно з документами СБУ, які отримали журналісти, знищення 600 гектарів насаджень спланували Рищук разом з керівником обласного лісогосподарства Віктором Тищенком.

«У подальшому незаконно зрубаний ліс… транспортується до підконтрольних Рищуку та Тищенку пилорам», — ідеться в документі, яке ми отримали у розпорядження.

В лютому 2019-го, як стало відомо журналістам, слідчі допитували Євгена Рищука у справі про вбивство Гандзюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євген Рищук іде з посади заступника голови Херсонської ОДА

Невдовзі після допиту Рищука відпустили. Генпрокурор України своєю чергою заявив, що слідство має певні докази його причетності до підпалів лісу, однак наразі для висунення звинувачень їх недостатньо.

У січні 2020 року стало відомо про обшуки в Євгена Рищука та інших фігурантів справи Ганзюк. Утім, підозру Рищуку в цій справі так і не оголосили.

Окрім цього, в розпорядженні «Слідства.Інфо» з’явилося відео, на якому фігурант справи Олексій Левін розповідає, як Євген Рищук просив «якось покарати» Катерину Гандзюк.

Деталі «справи Гандзюк»

На Катерину Гандзюк напали 31 липня 2018 року. Її облили концентрованою сірчаною кислотою біля під’їзду власного будинку. Вона отримала 40% опіків тіла, декілька місяців провела на лікарняному ліжку й перенесла низку важких операцій. Однак 4 листопада Катерина Гандзюк померла.

У червні минулого року вироки отримали п’ятеро обвинувачених у справі Гандзюк. За даними слідства, організатор злочину Сергій Торбін у липні 2018 року отримав замовлення — завдати Катерині Гандзюк шкоди. За це він отримав 4500 доларів. Згодом Торбін схилив до участі в злочині інших обвинувачених. Їм він сказав, що Гандзюк має проросійські погляди, є сепаратисткою та принижує учасників бойових дій на Донбасі. За співучасть він заплатив їм 4000 доларів, а 500 залишив собі. Вони купили кислоту, телефонні картки для спілкування, та почали стежити за Гандзюк. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гандзюк: системне вбивство

Сергія Торбіна засудили до 6,5 років ув’язнення. Микиту Грабчука, який облив Гандзюк кислотою, — до 6 років, Володимира Васяновича та В’ячеслава Вишневського — до 4 років позбавлення волі. За даними слідства, Вишневський знайшов оголошення продажу кислоти, а Віктор Горбунов, який отримав 3 роки за ґратами, її придбав.

Також у жовтні поточного року ще одного фігуранта справи — Ігоря Павловського — було визнано винним у приховуванні злочину. Суд присудив йому два роки за ґратами — звільнивши від відбуття цього терміну з іспитовим строком на один рік.

Наразі суд розглядає обвинувачення ще двох фігурантів справи – голови Херсонської облради Владислава Мангера та його експомічника Олексія Левіна.