У понеділок, 20 січня, Служба безпеки України повідомила про обшуки в очільника Херсонської облради Владислава Мангера, а також екскерівництва облдержадміністрації Андрія Гордєєва та Євгена Рищука, яких активісти та друзі Катерини Гандзюк називають причетними до її вбивства. Інформацію про обшуки підтвердили не всі. 

Колишній голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв розповів нашій редакції, що обшуки в нього відбулися вранці. Він зазначив, що правоохоронці нічого не вилучали, також Гордєєву не оголошували підозри.

“Ухвалу вручили і зробили те ж саме, що влітку (попередні обшуки — РЕД.) тільки без побиття родичів. Походили по двору, у хлів позаглядали”, — сказав експосадовець. 

Колишній його заступник Євген Рищук також підтвердив “Слідству.Інфо”, що інформацію про обшуки 20 січня. 

“Так, були обшуки. Все у справі Гандзюк. Ніякої підозри мені не оголошували. Я у цій справі проходжу як свідок”, — сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справа Гандзюк: Торбіну оголосили ще одну підозру

Однак у голови Херсонської облради Владислава Мангера зазначили, що інформація про обшуки в нього не відповідає дійсності.

Адвокат голови облради Дмитро Ільченко заявив, що ані вдома, ані на роботі у Владислава Мангера жодних обшуків не проводили. Сам Мангер відмовився коментувати повідомлення СБУ.

“Я не коментую заяву Служби безпеки України, не коментую нічого в рамках цього кримінального провадження. Можу сказати одне: від самого ранку я перебуваю на своєму робочому місці. На цьому крапка”, — зазначив в коментарі “Слідству.Інфо” вчора. 

Водночас, в офісі генерального прокурора запевнили, що СБУ проводила обшуки в Мангера. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справа Гандзюк: Павловському оголосили підозру, на Херсонщині до 30 обшуків

Як розповідало раніше “Слідство.Інфо”, 20 січня фігуранту справи щодо нападу на громадську активістку Катерину Гандзюк Ігореві Павловському оголосили нову підозру у створення злочинної організації у Херсоні. Також правоохоронці провели близько 35 обшуків по всьому місту. У результаті цього правоохоронці загалом оголосили підозру дев’ятьом людям. Серед них також — організатор групи нападників на Катерину Гандзюк — Сергій Торбін. Нині він сидить у в’язниці за цей злочин. Саме там йому і вручили ще одну підозру, повідомив генеральний прокурор Руслан Рябошапка. 

Нагадаємо, що підозру в організації вбивства активістки Катерини Гандзюк в лютому 2019 року оголосили голові Херсонської облради Владиславу Мангеру. Інший організатор, за версією слідства, Олексій Левін нині перебуває в розшуку. Він отримав цей статус раніше, наприкінці 2018-го року. Та минулоріч у квітні Генпрокуратура змінила статтю.

Пізніше Мангеру і Левіну оголосили підозру в замовленні нанесення тяжких тілесних ушкоджень, що спричинило смерть Катерини Гандзюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справа Гандзюк: Мангеру вдвічі зменшили заставу

У липні стало відомо, що ГПУ зупинила слідство щодо Мангера і Левіна через те, що останній перебуває в розшуку.

Сама Гандзюк також вважала Мангера ймовірним замовником замаху на неї. Про це вона сказала “Слідству.Інфо” у своєму останньому інтерв’ю.

Крім того, серед підозрюваних у замовленні нападу на себе активістка називала й ексзаступника голови ОДА Херсонщини Євгена Рищука. “Слідство.Інфо” також отримало документи правоохоронців, які доводять, що Рищук міг бути причетним до незаконної вирубки 600 гектарів лісу. Саме публічну позицію Гандзюк щодо знищення насаджень офіційне слідство вважає основним мотивом нападу на неї.

Зазначимо також, що в травні 2019-го року Генеральна прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо п’ятьох обвинувачених у безпосередньо нападі на Катерину Гандзюк. Вони визнали свою вину й почали співпрацювати зі слідством. Начебто саме після написання заяви про визнання вини їм змінили підозру з умисного вбивства на умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень. У червні суд оголосив вирок нападникам — вони отримали від 3 до 6,5 років за ґратами.