Фігуранта кримінальної справи про вбивство активістки Катерини Гандзюк Ігоря Павловського визнано винним у приховуванні злочину. Приморський райсуд Одеси сьогодні, 16 жовтня присудив йому два роки за ґратами — звільнивши від відбуття цього терміну з іспитовим строком на один рік.

Про це повідомляє видання Watchers.media на своїй Facebook-сторінці.

Відповідне рішення прийняв суддя Дмитро Осіік. Вирок винесено за згодою сторін.

В ході сьогоднішнього слухання Павловський вибачився перед батьком Катерини Гандзюк, повідомляє видання. «Я хочу публічно вибачитися перед Віктором Михайловичем і перед покійною Катериною, що не дав повних свідчень у Шевченківському суді Києва, — сказав засуджений. — Так вийшло, що були постійні погрози мені і моїй дочці. Тому прошу визнати угоду і визнати мене повністю винуватим».

В СІЗО Ігор Павловський, при цьому, залишиться: він є фігурантом іншої кримінальної справи, слідство в якій досі триває. Справа стосується херсонського злочинного угруповання.

Участь у злочині й свідчення щодо Левіна й Мангера

Нагадаємо, Павловського заарештували 12 листопада 2018 року. Активісти з руху «Хто замовив Катю Гандзюк?» запевняли, що експомічник колишніх нардепів Миколи Паламарчука (фракція «Блок Петра Порошенка») та Юрія Самойленка (фракція Партії регіонів) був «містком» між замовником (або замовниками) і виконавцями злочину — зокрема, нібито передавав їм гроші. В ході судових слухань Павловський підтвердив, що чув про виконання злочину. Він нібито був свідком розмови підозрюваного в організації вбивства Олексія Левіна з невідомими співбесідниками, в ході якої ішлося про те, що треба «провчити» Гандзюк, оскільки та, нібито казав тоді Левін, «забагато гавкала на Ніколаїча (тобто підозрюваного в замолвенні вбивства Владислава Мангера — Ред.)».

Також Павловський розповів, як 3 чи 4 липня 2018 року, за кілька днів після нападу на Гандзюк, до приймальні Миколи Паламарчука забіг «схвильований Левін» із питанням, чи є в них адвокат. На питання Павловського, для чого треба адвокат, Левін нібито відповів: «Воин облили кислотою Гандзюк […] Ми з Ніколаїчем замовили Катерину Гандзюк».

Деталі «справи Гандзюк»

На активістку й секретарку Херсонської міської ради Катерину Гандзюк напали 31 липня 2018 року невдовзі після того, як вона вийшла зі свого помешкання. Жінку облили концентрованою сірчаною кислотою. Вона отримала 40 відсотків опіків тіла, кілька місяців провела на лікарняному ліжку й перенесла низку складних операцій. Однак 4 листопада Катерина Гандзюк померла.

ДИВІТЬСЯ документальний фільм «Слідства.Інфо» «Гандзюк: системне вбивство»

Взимку 2019 року підозру в організації вбивства Гандзюк оголосили Олексію Левіну та Владиславу Мангеру, голові Херсонської обласної ради. Та згодом, у квітні, Генпрокуратура змінила статтю підозри. За версією офіційного слідства, Левін разом із Мангером організували замовлення нанесення тяжких тілесних ушкоджень Гандзюк, що спричинило її смерть.

У травні минулого року Генеральна прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо п’ятьох обвинувачених у безпосередньо нападі на активістку. Вони визнали свою вину й почали співпрацювати зі слідством. Начебто саме після написання заяви про визнання вини їм змінили підозру з умисного вбивства на умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень. У червні суд оголосив вирок нападникам — вони отримали від 3 до 6,5 років за ґратами.

У квітні поточного року в Офісі Генерального прокурора заявили про завершення досудового розслідування у справі про вбивство Катерини Гандзюк щодо Левіна та Мангера. У відповідь громадські активісти вийшли з протестом під Офіс президента та під будинок генпрокурорки Ірини Венедіктової. Представниця батька Катерини Гандзюк Євгенія Закревська тоді заявила, що прокуратура діє в інтересах підозрюваних. За її словами, передавати розслідування до суду ще зарано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мангер про вбивство Гандзюк: «Я дуже вірю, що це буде розкрито»

«Слідству.Інфо» вдалося двічі отримати свідчення Олексія Левіна, поки він перебував у розшуку. Першу розмову з ним оприлюднили у фільмі «Гандзюк: Системне вбивство». Також протягом тривалого часу журналісти намагалися домовитися про зустріч із Левіним, щоб записати повноцінне інтерв’ю. «Слідство.Інфо» направило йому список питань щодо планування нападу на Катерину Гандзюк та його ймовірної ролі у цьому. Левін надіслав аудіозапис зі своїми відповідями.

Сама Гандзюк також вважала Мангера ймовірним замовником замаху на неї. Про це вона сказала нашій редакції у своєму останньому інтерв’ю.