Херсонська обласна організація партії «Слуга народу» висуває на посаду голови Лазурненської об’єднаної територіальної громади Сергія Бєліка. Це чинний голова однойменної селищної ради. Як раніше розповідало «Слідство.Інфо», влітку минулого року правоохоронці проводили в цій селищній раді обшуки в межах розслідування справи про напад на херсонську активістку Катерину Гандзюк. За версією офіційного слідства, Бєлік міг допомагати фігуранту справи Гандзюк Олексію Левіну в оформленні документів на розташований у Лазурному відпочинковий комплекс Oasis Beach. На думку правоохоронців, голова Херсонської облради Владислав Мангер міг заплатити Левіну цим комплексом за організацію нападу на херсонську активістку.

Про висування Бєліка кандидатом від «Слуги народу» «Слідство.Інфо» довідалося з місцевого видання «Мост».

Підозріла оренда готелю

19 червня минулого року Служба безпеки України провела обшуки в селищній раді курортного Лазурного. Про це нам стало відомо із власних джерел. Правоохоронці вважають, що Сергій Бєлік міг допомагати обвинуваченому в організації замаху на Гандзюк Олексію Левіну оформити документи на комплекс відпочинку Oasis Beach.

Як повідомляли раніше розслідувачі з проекту «Схеми», цей комплекс належить адвокату Андрію Мурашкіну, який захищає обвинуваченого в замовленні злочину проти активістки, голову Херсонської обласної ради Владислава Мангера. Видання писало, що за тиждень до того, як Катерину Гандзюк облили кислотою, Мурашкін передав Левіну цей комплекс в оренду за дуже вигідною ціною — лише 500 гривень на місяць. Договір оренди уклали на 7 років. Як стало відомо «Слідству.Інфо», правоохоронці вважають, що Мангер міг заплатити Левіну цим комплексом за організацію нападу на херсонську активістку.

Виділення коштів захисникам Мангера

Також, як пише видання «Мост», Лазурненська селищна рада виділяла кошти на юридичне обслуговування адвокатському об’єднанню «Константа», представники якого нині захищають Владислава Мангера в суді. За даними «Пошукуво-аналітичної системи .007», у 2018-2020 роках це адвокатське об’єднання отримало від селищної ради Лазурного 146 тисяч гривень.

Зауважимо, що в липні поточного року прокурори скерували до суду обвинувальні акти щодо Владислава Мангера та колишнього помічника херсонського депутата Олексія Левіна.

Мангера та Левіна обвинувачують у замовленні та організації нападу на Катерину Гандзюк 31 липня 2018 року, що спричинило смерть потерпілої.

Як рухається «Справа Гандзюк»

16 березня, Олексія Левіна екстрадували в Україну. 24 січня його затримали в Болгарії працівники місцевих правоохоронних органів спільно зі співробітниками Офісу Генерального прокурора та Служби безпеки України. 11 березня болгарський суд ухвалив рішення про його екстрадицію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гандзюк: Системне вбивство

Сама Гандзюк вважала Мангера ймовірним замовником замаху на неї. Про це вона сказала «Слідству.Інфо» у своєму останньому інтерв’ю.

Крім того, серед підозрюваних у замовленні нападу на себе активістка називала й ексзаступника голови Херсонської облдержадміністрації Євгена Рищука. «Слідство.Інфо» отримало документи правоохоронців, які доводять, що Рищук міг бути причетним до незаконної вирубки 600 гектарів лісу. Саме публічну позицію Гандзюк щодо знищення насаджень офіційне слідство вважає основним мотивом нападу на неї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Херсонський прокурор Шабуняєв, який міг «зливати» інформацію щодо нападу на Гандзюк, пройшов переатестацію

Зазначимо також, що у травні 2019-го року Генеральна прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо п’ятьох обвинувачених у безпосередньо нападі на Катерину Гандзюк. Вони визнали свою вину й почали співпрацювати зі слідством. Начебто саме після написання заяви про визнання вини їм змінили підозру з умисного вбивства на умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень. У червні суд оголосив вирок нападникам — вони отримали від 3 до 6,5 років за ґратами.

Фото з most.ks.ua.