Після 10 років від початку протестів на Майдані Незалежності 170 суддів, які допомагали тодішній владі боротися з протестувальниками, досі на своїх посадах. Ще частина служителів Феміди у відставці, яка передбачає пожиттєве утримування. Лише 73 судді було звільнено за власним бажанням чи за якісь порушення (іноді навіть не пов’язані з Революцією Гідності). 

Про це йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо» Революція Гідності: що сталось з суддями Майдану через 10 років».

Під час Революції Гідності влада тиснула на протестувальників різними методами. Наприклад, за допомогою судової системи. Українські судді часів президентства Януковича масово забороняли мирні протести, безпідставно обирали жорсткі запобіжні заходи затриманим та позбавляли водійських прав.

За інформацією ГО «Всеукраїнське об’єднання «Автомайдан» «База суддів Майдану» станом на початок 2022 року, від дій суддів постраждало близько 300 учасників поїздки до резиденції Януковича в Межигір’я, ще близько 200 людей взяли під варту. 

Рішення так званих «суддів Майдану» переважно базувались на документах, які або були сфальшовані, або не містили доказів протиправної поведінки протестувальників. Ці рішення успішно оскаржували в апеляціях та касаціях або у Європейському суді з прав людини.

Усього в Україні є понад 300 суддів, які своїми діями були причетні до утисків протестувальників. Серед них 170 досі працюють у судовій системі, 16 не здійснюють правосуддя, але отримують зарплатню. Ще 61 суддя зараз у відставці, яка передбачає пожиттєве багатотисячне щомісячне утримування. На противагу цьому звільнили за порушення (не завжди за справи Майдану) 53 суддів й 20 суддів звільнились за власним бажанням.

Читайте також: Революція Гідності: що сталось з суддями Майдану через 10 років