Святошинський районний суд після 7 років слухань виніс вирок щодо беркутівців, яких обвинувачують у розстрілі протестувальників на вулиці Інститутській 20 лютого 2014-го. Сергій Зінченко, Павло Аброськін і Олег Янішевський визнані винуватими у вбивстві людей. Перші двоє отримали по 15 років ув’язнення, а Янішевський — довічне. Однак беркутівців ще в 2019-му відправили в Росію у рамках обміну полоненими. Сергія Тамруту суд виправдав, а Олександра Маріченка визнали винним, але він відсидів свій строк, поки тривав судовий процес.

Про це журналісти «Слідства.Інфо» повідомлють із засідання суду, де зачитали вирок ексберкутівцям. 

Суддя Сергій Дячук зачитує резолютивну частину вироку

18 жовтня оголосили вирок заступнику командира київського полку «Беркут» Олегу Янішевському (отримав довічне, однак чоловіка обміняли ще у 2019-му) та 4 беркутівцям київської спецроти: Сергію Тамтурі (виправдали), Олександру Маринченку (визнали винним, але відпустили, оскльіки чоловік відсидів свій строк у СІЗО), Павлу Аброськіну й Сергію Зінченку (отримали по 15 років ув’язнення, але досі на волі, бо їх обміняли у грудні 2019-го). Тобто фактично жоден з ексберкутівців не сидітиме у в’язниці. 

Після оголошення вироку суду Наталя, дружина загиблого героя Небесної Сотні Володимира Чаплінського, настільки шокована, що не має слів. Жінка 9 років ходила по судах і шукала справедливості.

«З вироком не погоджуюся, за що загинули наші рідні? Напевно, що немає в Україні справедливого покарання. Тому що наші рідні загинули, а ті, хто ці злочини вчиняв, вони зараз навіть на волі. Немає слів… Ми будемо подавати на апеляцію і боротися за справедливе рішення… Я очікувала довічного ув’язнення для всіх», — каже Наталя.

Наталя, дружина загиблого героя Небесної Сотні Володимира Чаплінського

Прокурор Олексій Донський, який веде цю справу, каже, що буде оскаржувати вирок в апеляції, зокрема через те, що суд не визнав винними беркутівців у деяких статтях, у яких їх обвинувачувати.

«Кваліфікація злочину, яку сторона вважає беззаперечною і доведеною — це дії щодо терористичного акту. Ці дії були інкриміновані всім обвинуваченим, оскільки, на наше переконання, невибіркове застосування зброї упродовж півтори години відносно необмеженої кількості беззбройних протестувальників — це є нічим іншим, ніж терористичний акт. Ніяким іншим мотивом ці дії не можна пояснити. Водночас судом виправдано всіх обвинувачених у вчиненні теракту», – каже прокурор Олексій Донський.

Справа стосується найтрагічнішої події «Революції гідності» — розстрілу протестувальників. Слідство встановило, що 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській вбили 48 і поранили ще 80 протестувальників. Правоохоронці ідентифікували 25 представників київського полку «Беркут», які стріляли в активістів. Прокуратура в своєму обвинуваченні називала їх всіх озброєною групою осіб, котра діяла спільно. 

Лише п’ятьох з цих 25 беркутівців вдалося посадити на лаву підсудних — Сергія Тамтура, Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олега Янішевського та Олександра Маринченка (Аброськіна і Зінченка затримали в квітні 2014-го, трьох інших влітку 2015-го).  

У 2019 році ексберкутівців звільнили з-під варти під час обміну ув’язненими з Росією. Їх відправили на непідконтрольні території. Через декілька місяців лише Тамтура і Маринченко повернулися до Києва і продовжили участь у судових засіданнях. Янішевського, Аброськіна і Зінченка Суд присяжних оголосив у міжнародний розшук. Через відсутність підсудних суд не міг продовжити розгляд справи. 

«Якби в мене було ще сто «беркутівців» і мені пропонували б (на обмін, — ред.) одного розвідника, я  віддав би цих сто беркутівців», — пояснив свої дії Володимир Зеленський.

Наприкінці 2020 року Суд поновив розгляд справи та перейшов до стадії допиту свідків захисту.

Зараз розшукують ще 20 спецпризначенців, причетних до розстрілів. Серед них — екскомандир беркутівців Дмитро Садовник. Правоохоронці  заарештували його, однак чоловік втік до Росії з-під домашнього арешту, куди суд відправив Садовника із СІЗО у жовтні 2014 року. Згодом він отримав російське громадянство, як і багато інших його колишніх товаришів по службі, які втекли в Росію.

Читайте також: Олег Кулініч, який на посаді в СБУ працював на Росію і знав про вторгнення, намагався змінити прокурора у справі