Одеса. Центр міста. Військове містечко №210 по вул. Гагаріна 19-21. Ласий шматок для того, хто хоче заробити гроші. Гарна транспортна розв’язка, поруч банки, будівля облради, дитячий садок, школа та університетські корпуси. Та вже багато років ця територія перебуває у занедбаному стані. Тут досі проживають військові, але на пташиних правах. Земля вже давно «пішла в них з-під ніг». У Міноборони не було держакту на ділянку, тому у військових її забрали так звані «інвестори» – за допомогою темних схем.

ZALISHKI_screen 2«Темные схемы заключаются в реализации этих городков под видом договоров совместной деятельности, что, в свою очередь, порождает чисто коррупционные схемы, – каже представник ініціативної групи мешканців Валерій Накемпій. – Потому что в результате этих договоров появляются допсоглашения. И, как результат этих допсоглашений, военные городки уходят в частные руки».

Наразі землею розпоряджається Мінборони, хоча юридично вона йому не належить. А оскільки тут стоять військові, сюди не може зайти інвестор, якому територія потрібна під забудову. Хоча має на це повне право. І тут починаються парадокси. Військові чомусь активно вкладають гроші у те, що будь-якої хвилини може відійти новим власникам.

Некемпій каже: «Департамент капітального будівництва говорит о том, что городок продан. Продан двум фирмам. Это «Инновационные стратегии» и фирма «Система». В то же самое время, квартирно-експлуатационный відділ, у которого на балансе находится этот городок, вкладывает в этот городок деньги, проводит ремонты, реконструкции. В то же время, военные, в свою очередь, рассчитывают в эти военные городки либо вселить людей, либо использовать под штабы. И приводит это к тому, что на сегодняшний день безконтрольно происходит процесс освоения денег».

Згідно з договорами інвестиційної забудови, що є у розпорядженні «Слідства.Інфо», частина військового містечка в центрі Одеси ще з 2004-го року справді належить фірмі «УВГП Система», а решта – з 2007-го року – «НЗВКІФ «Інноваційні стратегії».

ZALISHKI_screen 3

ZALISHKI_screen 4Ми вирішили дізнатися, що ж це за фірми, які Міноборони залучило до співпраці і які, зрештою, забрали територію собі. Так, «УВГП Система» зареєстрована в пмт «Чорноморське», Комінтернівского р-ну м. Одеси і має в засновниках Кіпрську компанію Нью Сенчері Інвестмент Кампані Лімітед. Ми побували за адресою реєстрації одеської «Системи» і переконалися, що фактично фірми не існує.

ZALISHKI_screen 5Та насправді цікавою виявилася інша контора – «НЗВКІФ «Інноваційні стратегії», яка, ймовірно, входить до орбіти впливу екс-нардепа і друга Януковича Юрія Іванющенка.

ZALISHKI_screen 6

ZALISHKI_screen 7Головним акціонером «Інноваційних стратегій» є товариство «Ставр», яке, в свою чергу, засновано фірмою «Кінс Лімітед». Дану фірму зареєстровано у Великій Британії за адресою: Лондон, вулиця Тулі, 122-126. За даними наших британських колег, там же прописалися майже всі місцеві бізнес-активи Юрія Іванющенка.

Наприкінці минулого року Одеська обласна рада звернулася до Міноборони з проханням передати військові містечка – зокрема, й №186 на проспекті Гагаріна – у комунальну власність.

«Прийняли рішення, що обласна рада готова взяти це військове містечко з всіма родинами. Чесно кажучи, це великий головний біль, але це люди, яким треба допомогти. На жаль, Міноборони такого рішення не прийняло», – згадує екс-голова Одеської обласної Ради Олексій Гончаренко.

Та у Міністерстві оборони змушені були офіційно визнати: військові вже уклали з «Системою» контракт на інвестиційну забудову, а «Інноваційні стратегії» отримали собі і будівлі, і землю. Облраді передавати вже нічого.

«Інвестора ви ніколи не знайдете – нормального інвестора, який дійсно хоче щось зробити, а не такого, як знайшли тоді. Бо нормальний інвестор навіть якщо віддасть Міноборони те, що полагається, то ці люди не зможуть виїхати. Тобто, це замкнуте коло», – каже Гончаренко.

ZALISHKI_screen 8За поясненнями, ми звернулися до квартирно-експлуатаційного відділу Міністерства оборони. Виявилося, там узагалі не знають, що відбувається, і у них власні плани на територію.

«По этим двум зданиям и по этой территории у нас бумаг никаких нету. Будет производиться там, скорее всего, капитальный ремонт. И оперативное коммандование или Военно-морские силы зайдут, там штаб будет находиться», – розповідає начальник Одеського квартирно-експлутаційного відділу Міноборони Валерій Яковенко.

Ці штабні будівлі військового містечка № 186 у м.Одеса Міністерству Оборони вже не належать. З 2007 року, згідно інвестиційного договору, вони перейшли у власність фірмі зі сфери впливу Юрія Іванющенка. Незважаючи на це, минулого року восени Міністерство Оборони відремонтувало 2 дахи у цих будівлях. Мабуть, з’явилися вільні кошти.

Ініціатором ремонту виступило Управління капітального будівництва Міноборони. Його начальник Леонід Земцев коментувати ситуацію відмовився. Каже, йому заборонили спілкуватися з журналістами.

– Пресс-служба уведомлена. Все они мне прислали на почту подтверждение.

– Вам они разрешили, только нам они не дали вказівку, що вони дозволяють нам, вот в чем вопрос. Вам они все согласовали, без проблем, а нам-то они не передали повноваження виступить.

Не кращі справи у військовому містечку №210, що на вулиці Світанку, 47а. Його оточив приватний сектор. З усіх боків – СТО та гаражі. А місцева автобаза взагалі розмістилася на військовій території. Командира містечка це не бентежить. Швидше навпаки.

ZALISHKI_screen 9– Я сам заинтересован, я сам хочу, я сам подал документы. Через аренду, что дайте мне кусочек земли там, дайте мне склад, хороший склад. У меня они открыты: сухие хорошие склады. Они ждут, когда они разрушатся, а потом по бесценку обесценят и продать эту землю за хорошие деньги.

– А вот эта автобаза рядышком. Ее тоже арендуют или это не территория военного городка?

– Какая база?

– Вот, где машины стоят?

– Это аренда. У них через Главкиев. Общественная организация сприянню збройних сил України. Которые хотят вообще взять 2 гектара земли. 2 гектара, прикиньте, 2 гектара! Это за 2 гектара они будут платить деньги.

ZALISHKI_screen 10Начальник Одеського квартирно-експлуатаційного відділу Міноборони Валерій Яковенко підтвердив нам, що частину території військового містечка виставлять на продаж.

– Сейчас этот городок освобожденный на данный момент. Там по решению Министра УКБ было передано 1,8 га из 14 гектаров. И вот эти 1,8 га – они сейчас есть в постанове и в перечне на  реализацию.

– Тобто, на продаж, чи теж на інвестиційну забудову?

– Скорее, эти идут по постанове, что сейчас делается техническая документация на эту землю, кадастровый номер. И потом на аукционе Минобороны продает эту землю. И за это или квартиры, или деньги перечисляют Минобороны.

Дивні речі відбуваються з нашим Міноборони. Воно чомусь активно вкладає гроші в об’єкти, які у нього можуть хоч завтра спокійно і законно відібрати фірми людини з минулої влади. Паралельно військові готують роздачу залишків майна, яке ще не відійшло в приватні руки.

ОЛЕНА ВАСІНА, Слідство.Інфо