Оболонська набережна. Цей легендарний будинок наприкінці 2014-го Олександру Януковичу під носом у прокурорів вдалося продати не чужій для себе людині. Наприкінці 2015-го у КМДА, певно, вирішили завершити цей процес. Там з’явився проект рішення про передачу землі під будинком в оренду.

В оренду на 25 років елітні 10 соток планували передати тому самому Артуру Ростом’яну, який раніше і купив будинок Януковича. «Слідство.інфо» ще торік розповідало, що Ростом’ян пов’язаний з рідними екс-президента через мисливські уподобання Віктора Федоровича.

ZAYCI_screen 2Під документом про передачу землі стоїть підпис Олексія Поліщука, директора Департаменту земельних ресурсів Києва.

ОЛЕКСІЙ ПОЛІЩУК, директор Департаменту земельних ресурсів Києва:

– Юрлицо, насколько я знаю, продало этот дом физлицу, я даже не помню, как юрлицо называется и как физлицо. А дела…Вот можете посмотреть, сколько дел я в течении дня могу подписывать. Знать, чей это дом и кому принадлежит участок…Я проверяю законность. Если юрлицо или физлицо приобрело недвижимость, я, как чиновник, должен проверить – если законно, то я обязан подписать проект решения про передачу.

ZAYCI_screen 3Формально в діях очільника органу, що керує міськими землями комунальної і державної власності, жодного порушення немає. Та «Слідство.інфо» все таки вирішило пильніше придивиися до цього чиновника і з’ясувало, що він добре навчився ховати кінці у воду.

До Департаменту земельних ресурсів КМДА, коли той ще називався Головним управлінням, Поліщук прийшов ще у 2002-му – юристом. Відтоді місця роботи Поліщук не змінював, а у 2014-му обійняв тут найвищу посаду – директора.

ZAYCI_screen 4«Слідство.інфо» перевірило декларації чиновника за останні роки і… не знайшло в нього майна. Ніякого.

ZAYCI_screen 5 У 2014-му директор Депземресурсів Києва задекларував мільйон 690 тисяч. З них офіційна зарплатня – це лише 115 тисяч а решта – понад півтора мільйона гривень – виручка від продажу нерухомого майна. Певно, мова йде про квартиру на 80 з половиною метрів, яка значилась у декларації за 2013-й рік, а потім зникла.

ZAYCI_screen 6Натомість чимало нерухомості знайшлося в родичів Поліщука. У 2014-му його дружині Ірині вдалося заробити 2 мільйони 750 тисяч.

ZAYCI_screen 7_deklar dryjini

ZAYCI_screen 8_deklar dryjiniТакож Ірина Поліщук має земельну ділянку на 9 соток та три ділянки по 10 соток. Дві дачі – на 465 та 295 квадратних метрів, «Опель корсу» 2007-го року та представницьку «Ауді А7» 2011-го. Останню на автосайтах пропонують в середньому за 40 тисяч доларів.

ZAYCI_screen 9За моєю спиною починаються елітні котеджні містечка. На території одного з них знаходиться будинок Ірини Поліщук.

В’їзд на територію «мажорного» містечка під охороною. Але, за щасливим збігом, ми зустріли автівку дружини очільника Депземресурсів прямісінько під пропускним пунктом охорони.

Землю на території цього садового товариства, «Чорнобилець 2001», Ірина Поліщук отримала безкоштовно – за рішенням Київради. Чоловік каже – він тут ні до чого.

ZAYCI_screen 10ОЛЕКСІЙ ПОЛІЩУК, директор Департаменту земельних ресурсів Києва:

Я прийшов у Департамент земельних ресурсів у 2002 році простим юристом, головним спеціалістом. І якщо не помиляюся, це приблизно в той час засновувався кооператив «Чорнобилець-2001», і мені запропонували чи дружині вступити в цей кооператив. Ось так от.

Межа Києва. На території садового товариства Гатне знаходиться черговий будинок дружини Олексія Поліщука.

За даними Реєстру речових прав на нерухоме майно, Ірині Поліщук його подарували. Хто зробив їй такий щедрий презент?

Дівоче прізвище дружини Поліщука – Юрчук. За даними з кадастрової карти, в Гатному також має землю Володимир Юрчук.

ZAYCI_screen 13 Ось ця ділянка, обнесена парканом. За ним височіє будинок. І здається, не один.

ZAYCI_screen 11 720 квадратних метрів, 4 спальні, 4 санвузли, басейн на 58 квадратів, сауна, джакузі, приміщення для домашнього кінотеатру, більярдна, броньовані вікна, гараж, елінг з підйомником для катеру, будинок для охорони і гостьовий, власний пляж, причал, відеонагляд, сигналізація та охорона.

ZAYCI_screen 12Ціна в оголошенні про продаж цього «комплекту» – понад 34 мільйони гривень. Контактний номер для зв’язку – того самого Володимира Юрчука. Здогайтесь, хто він? Правильно – батько Ірини Поліщук. Запитуємо в нього, чи хтось цікавиться його маєтком.

– Не знайшли ще покупців?

– (зітхає) Ну, це особисте…

Київська область, місто Вишгород. Близькість до столиці та велика прибережна смуга перетворили це місце на центр земельного дерибану.

Сліди діяльності родини Поліщуків легко простежуються і тут.

Сидячи у кріслі директора Департаменту земельних ресурсів Києва, Олексій Поліщук вчергове обрався депутатом Вишгородської міської ради. Вчергове, бо вперше до Вишгородської міської ради він пройшов у 2010-му від «Сильної України» Сергія Тігіпка.

ZAYCI_screen 14А вже наступного року міськрада віддала землю під будівництво цієї нової висотки кооперативу «Горизонт сервіс». Свого часу його директором і співвласником «Горизонт Сервісу» був уже згаданий тесть Поліщука – Володимир Юрчук.

Ми подали документи, пішли на зустрічі і все. Не те, що на зустрічі… Так що я не просив його ні про що, лобіювати там мене….

Показовий момент – після виходу Юрчука з власників «Горизонт Сервісу» туди увійшов Юрій Хапко, партнер Ірини Поліщук по іншій компанії – ТОВ «Проват».

Поліщук будь-який зв’язок між своєю посадою і виділенням землі кооперативу тестя спростовує.

ОЛЕКСІЙ ПОЛІЩУК, директор Департаменту земельних ресурсів Києва:

– Ну, якщо у Вас є якісь питання по місту Вишгород, а саме до Юрчука Володимира Володимировича, то йому Ви можете задати всі запитання, а я депутатом є Вишгородської міської ради з 2010-го року.

– Це той самий період якраз.

– Треба розбиратись, чому. Якщо Ви кажете через якісь суди, через якісь рішення надано, треба вивчати питання».

Та будівництвом і землею у Вишгороді займався не лише тесть Поліщука, а й інші його родичі.

«Нова ініціатива», «Нова ініціатива-99», «Вишеград», «Українська кредитна компанія», «Взаємодопомога-1». Серед співзасновників усіх цих фірм – Віталій та Вікторія Поліщуки. За нашими даними, це дядько та двоюрідна сестра Олексія Поліщука, чого він не заперечив у розмові з нами.

ZAYCI_screen 15Отримавши від Вишгородської міської ради дані про ділянки, які цікомпанії отримали в оренду чи власність, ми вийшли на цілу схему привласнення землі і її подальшої забудови.

ZAYCI_screen 16Схему спробуємо пояснити на прикладі цього будинку на вулиці Набережній в центрі Вишгорода. У грудні 2010-го два акти на право власності на понад два гектари землі отримав кооператив «Нова ініціатива», де серед співзасновників – Вікторія Поліщук. Отримав не просто так, а за рішенням Київського окружного адміністративного суду, до якого сам і звернувся з позовом. Далі «Нова ініціатива» передала ці землі до статутних капіталів двох приватних фірм – «Українська кредитна компанія», співзасновником якої є Віталій Поліщук та «Взаємодопомога-1», членом якої є сама Вікторія Поліщук. Ці дві фірми, в свою чергу, делегували функції замовника будівництва багатоповерхівки приватній компанії «Ніка ЛТД», лишаючи право на землю за собою.

ZAYCI_screen 17Схоже, так само було зроблено в Києві. Півгектара столичної землі у 2010-му році перейшли в оренду до компанії «Науково-виробниче підприємство «Рестін» – після рішення Господарського суду Києва за позовом «Рестіну». Тепер тут зведуть житлово-офісний комплекс з паркінгом.

ZAYCI_screen 18«Слідство.інфо» отримало копію Договору про оренду цієї земельної ділянки.

В графі «орендар» – вже знайомий нам дядько директора Департаменту земельних ресурсів – Віталій Поліщук. На той час він був одним з засновників «Рестіну», якому так «пощастило» стати орендарем землі в центрі міста.

ZAYCI_screen 19Цікава деталь. Серед партнерів родичів Поліщука фігурує Олена Мокроусова – відома в столиці захисниця культурної спадщини. Дивний збіг, правда?

ОЛЕНА МОКРОУСОВА, співробітниця Київського науково-методичного центру з охорони пам’яток:

Це був такий період, коли я думала, що теж спробую якийсь бізнес, але в мене нічого не вийшло і ми зараз ніяких не маємо стосунків вже багато років. І я в ці справи просто ніколи не занурювалася.

За даними з Держреєстру, Олена Мокроусова ділить з дружиною очільника Департаменту земельних ресурсів Іриною Поліщук не тільки фірму Вони ще й сусідки у котеджному містечку на Оболоні.

ZAYCI_screen 20ОЛЕНА МОКРОУСОВА, співробітниця Київського науково-методичного центру з охорони пам’яток:

Ну я не можу цього одразу згадати, бо я дуже багато років працюю в Києві і могли десь ми, більше 20 років, і звичайно ми могли десь перетинатися…

Звісно ж, усі ці операції близьких родичів відповідального за столичну землю Олексія Поліщука можуть бути лише збігом обставин. Та «Слідство.Інфо» вирішило про всяк випадок нагадати київському чиновнику, чим закінчився легендарний фільм про киянина, який вирішив ганятися за двома зайцями.

МАКСИМ ОПАНАСЕНКО, МАРІЯ ЗЕМЛЯНСЬКА, Бюро журналістських розслідувань «Свідомо» для проекту «Слідство.Інфо»