Собор української греко-католицької церкви на Микільській Слобідці в Києві руйнується через скандальне будівництво житлового комплексу, яке ведеться поруч. Таку заяву нещодавно поширила сама церква. Забудовник – компанія «УкрБуд», на це не зважає, і продовжує будівництво. Тим більше раніше забудовника не зупиняли ані протести громадськості, ані судові заборони. Чи не тому, що власником скандального забудовника є народний депутат від Блоку Порошенка – Максим Микитась? Але, як довідалося Слісдство.Інфо, численних сутичок навколо проблемних будівництв в столиці можна було б уникнути. Для цього, як мінімум, треба щоб генеральний план розвитку міста розроблявся з киянами і для киян. А не так як сьогодні: в інтересах скандальних забудовників.

Кілька місяців поспіль мешканці селища «Перемога», невеличкої зеленої зони, затиснутої між залізницею та промзоною у Києві, виходять до непрацюючого бювету на збори.

У квітні вони вперше побачили детальний план забудови їхнього мікрорайону. Підозрюють, що частина приватних будинків заважає втіленню цього плану. Зокрема, для будівництва нових доріг, що мають оточити приватний сектор.

Та заплановані не лише транспортні розв’язки, але й висотки, торгівельні комплекси, офіси, школи – так на паперах виглядає мікрорайон, який в документах має назву «Борщагівський-1». Розбудову почали планувати ще у 2013-му році. Місцеві про це навіть не здогадувались.

– Ніяких обговорень з нами не було, ми взагалі випадково дізналися. Нам сказали про засідання в КМДА, де показуватимуть наш проект. І тільки там ми на власні очі це побачили. В квітні, – згадує Тетяна Пивовар, яка живе в «Перемозі».

Документи і схеми людям передав депутат Київради Прохор Антоненко. А коли дізнався про намір колег голосувати за рішення на земельній комісії, запросив людей на засідання. Понад сотня обурених киян три години поспіль тримали в облозі київських депутатів і таки змусили їх відхилити проект детального плану.

– Проголосували про направлення на повторні громадські слухання цього детального плану території по «Борщагівський-1». І це дійсно тактична, але перемога для усієї громади, тому що зараз є можливість до всіх тих махінацій, які вони намалювали – надати обґрунтовані зауваження, пропозиції, що змінити, – каже депутат Київради Антоненко.

 

Зауваження і пропозиції від місцевих збирають у Святошинській районній адміністрації.

– Громадські слухання – це треба кожній людині приїхати і записати в спеціальний журнал свої зауваження. Але зауваження вони хочуть, щоб ми писали професійно, відповідно до закону, – гортаючи журнал, наголошує Ірина Пивовар.

Віктор Глеба, експерт з містобудування та член Української академії архітектури. Він давно і прискіпливо досліджує розподіл землі та забудову Києва. «Слідство.Інфо» попросило науковця проаналізувати проект розбудови «Боршагівський-1», який так налякав місцевих. Одразу запитуємо про головне – ризики від дороги:

– Ця схема – не життєздатна. Від залізниці до дороги треба по нормативам відступити метрів 40. Тому тут уже порушені норми, крайні будинки треба зносити, якщо будувати дорогу поруч з залізницею. Вони правильно бояться.

 

Глеба наголошує і на інших порушеннях норм законодавства:

– Транспортна схема не відповідає Генеральному плану. Не відповідає Генеральному плану і шматок забудови, затверджений у 2017-му році. Зелених зон, як це записано в нормативах – 20 квадратних метрів на мешканця чи 12 метрів мінімум – їх тут просто немає. Ні по кресленнях, ні по документах.

Креслення і документи розробляє комунальна організація «Інститут генерального плану Києва». Віталій Македон, працівник цього Інституту і один із авторів проекту «Борщагівський-1», відкидає зауваження експерта Глеби.

– Є зелені зони загального користування, є зелені зони, які входять розрахункові в межах кварталів, житлової забудови. Стосовно кварталів там витримано все нормативно. Розрахункова цифра мінімальна – 6 метрів, – пояснює Віталій Македон.

 

Ми запитуємо про дорогу між приватними будинками і залізницею.

– Там є місце. Наше рішення не зменшує ділянки, на які є власність. Може, люди неуважно дивляться документацію.

Ми зауважуємо на відхиленні від Генерального плану.

– В проекті Генерального плану повна відповідність проекту детального плану території. Ми розробники Генерального плану і… паралельно, ми враховуємо це рішення і в проекті, і в детальному плані.

Уточнюємо: «Тобто Генеральний план коригується під детальні плани територій?».

– Ні, це не зовсім так. Паралельно. Робота ведеться паралельно.

Натомість експерт з містобудування Глеба наголошує:

– Функціональне призначення територій. А детальні плани територій – уточнюють транспортну схему, комбінацію об’єктів, щільність забудови.

На мапі Глеба вказує на територію видавництва «Преса України» Державного управління справами. За новим проектом – тут новобуди. Тобто більше шести гектарів землі Державного управління справами передали під житлову забудову.

«Слідство.Інфо» отримало у розпорядження листи від підконтрольного Державному управлінню справами видавництва, якими воно фактично відмовляється від частини власного підприємства і землі під ним.

Листи датовані 2014-м та 2015-м роками. У цей час Державне управління справами очолював Сергій Березенко. Тепер вже депутат від БПП, політичну кар’єру починав у Києві. Спершу він був радником міського голови Леоніда Черновецького, а потім депутатом Київради від його ж блоку. Ми телефоном з’язалися з Березенком і запитали, чи відомо йому про цей факт.

– Це давно було, я так не пам’ятаю. Давайте, я спробую дізнатись і тоді обговоримо, – обіцяє Березенко.

Щоправда, наступного дня народний депутат слухавку не зняв.

«Інститутом Генерального плану Києва», що розробляє детальний план «Борщагівський-1», керує Сергій Броневицький. На посаду він прийшов у 2010-му, за часів Черновецького.

На офіційне прохання про коментар Броневицького для «Слідства.Інфо» ми отримали відмову. Тому прийшли особисто до «Інституту Генплану». Нас не чекали. Жінка в приймальні відмовилась навіть повідомити начальника про відвідувачів. Тому питання довелось ставити на ходу:

– Поясніть, будь ласка, чому детальний план «Борщагівський-1» не відповідає Генеральному плану?

– Відповідає. Зараз тривають громадські слухання, всі зауваження можна подати.

У декларації Сергія Броневицького квартира на 233 квадратні метри та ще одна недобудована на 199 квадрати. Два гаражі та дві автівки – BMV Х6 2008-го року та Volkswagen Passat 2016-го року, який зареєстрований на приватну “Будівельну компанію «АС-Інтербуд». Засновник компанії – Андрій Броневицький, брат начальника «Інститут Генерального плану». Ми хотіли запитати, чи будівельний бізнес брата не є конфліктом інтересів для Броневицького? Адже його відомство надає документи для планування забудов. Проте не встигли. Він поспіхом поїхав саме цією автівкою.

То ж на чиї інтереси працює комунальна організація?

В постанові Окружного адміністративного суду Києва ми знайшли згадку про Договір, згідно з яким забудовник заплатив 100 385 гривень 89 копійок комунальній організації «Інститут генерального плану Києва» для підтвердження можливості будівництва. Інститут забудову погодив.

Ми звернулись з офіційний запитом до Інституту генерального плану Києва з проханням надати копії усіх подібних Договорів, за якими приватні будівельні компанії оплачують його роботу. На момент виходу матеріалу відповідь ми не отримали.

/Марія Землянська, бюро «Свідомо» для «Слідства.Інфо»