Новоспечена помічниця народного депутата від «Батьківщини» Олександра Сотула успішно співпрацювала з підпорядкованими Дніпровській міськраді установами й уклала договорів підряду на десятки мільйонів гривень. Аж поки на неї не завели кримінальну справу. Але невдовзі не без допомоги міськради справу закрили.

Олександру Сотулу в Дніпрі знають як меценатку та бізнесменку. А віднедавна і як політикиню. Влітку 2018 року вона стала помічницею народного депутата від «Батьківщини» Вадима Івченка, а також очолила нікопольську окружну організацію партії Юлії Тимошенко.

Будівельна фірма Сотули тісно співпрацювала з Дніпровською міськрадою, уклавши півсотні договорів на десятки мільйонів гривень. Після того, як правоохоронці перевірили виконання одного з них, Олександра Сотула отримала обвинувачення в зловживанні повноваженнями. Та попри численні докази, в лютому 2019 року справу проти неї закрили.

Як з’ясувало Слідство.Інфо, уникнути покарання Олександрі Сотулі вдалося завдяки юридичній схемі — Дніпровську міськраду визнали потерпілою стороною, мерія своєю черго відмовилася від обвинувачення, що стало підставою для закриття справи.

МІЛЬЙОНИ ДЛЯ ФІРМИ СОТУЛИ

У 2010 році Олександра Сотула стала співзасновницею «Будівельної компанії «Еталон-2010» у Дніпрі, яка невдовзі зайнялася ремонтами бюджетних установ міста.

Лише за 2016-2017 роки фірма зі статутним капіталом 50 тисяч гривень уклала півсотні договорів підряду з виконавчими органами та комунальними закладами Дніпровської міськради на майже 34 мільйони гривень.

Найбільш плідно з «Еталоном-2010» співпрацював департамент гуманітарної політики, вони уклали договорів на більш ніж 23 мільйони гривень. Департамент очолював один з найближчих соратників міського голови Бориса Філатова, «укропівець» Геннадій Глядчишин. Та в липні 2017-го Філатов звільнив його. Пояснюючи це рішення, він пригадав, що за кілька місяців до того виніс Глядчишину догану «за непрозорість у муніципальних закупівлях».

Правоохоронці звернули увагу на один з договорів між департаментом гуманітарної політики та фірмою Олександри Сотули. Він датується листопадом 2016 року. Департамент виплатив «Еталону-2010» 290 тисяч гривень за ремонт покрівлі в 56-й школі Дніпра. Та, як з’ясувалося, фірма цих робіт не виконала повністю. Тому в березні 2018 року правоохоронці оголосили Сотулі про підозру. Експертиза встановила збитків на 243 тисячі гривень.

«ЗАМАЗАЛИ ОЧІ»

Як пригадує директорка 56-ї школи Ольга Рябошапка, будівельники у 2016 році лише частково виконали ремонт. «Почали, але так — замазали очі», — каже вона. А закінчувати кинулися наприкінці 2017-го, вже після візиту на об’єкт правоохоронців.

«Я, наприклад, не будівельник. Але все одно це ж кинулося в очі — одну машину цегли завезли (у 2016-му році, — ред.). А потім, коли все це почали розбирати, завезли десять машин цегли. Уявіть собі. Це ж впадає в око, чи не так?» — розповідає директорка школи.

Утім, сама Олександра Сотула запевнила Слідство.Інфо, що роботи виконали вчасно й стовідсотково.

«Усі роботи виконані на 100%. Була аудиторська перевірка. Але, незважаючи ні на що, вони відкрили кримінальне провадження. Ви знаєте, в який ми час живемо», — прокоментувала вона.

Як пригадує директорка 56-ї школи Ольга Рябошапка, будівельники у 2016 році лише частково виконали ремонт. «Почали, але так — замазали очі», — каже вона. А закінчувати кинулися наприкінці 2017-го, вже після візиту на об’єкт правоохоронців. Фото — сайт Середньої загальноосвітньої школи №56 Дніпра

Та в лютому 2019 року на прохання Дніпровської міськради суд закрив справу проти Сотули. Потерпілою стороною визнали саме мерію, й вона своєю чергою відмовилася від обвинувачення проти бізнесменки. Тобто департамент гуманітарної політики, який фактично перерахував гроші за не до кінця виконані роботи, залишився поза підозрою правоохоронців.

Аналогічно закрили й кримінальне провадження проти керівника приватного підприємства «Фенікс» Ігоря Сєдих, який нібито здійснював технагляд за ремонтом у 56-й школі й підписав акт виконаних робіт. Хоча, як установили слідчі, не мав на це підстав, адже департамент на той час не уклав з ним договору. Сам Сєдих у телефонній розмові це заперечив.

МІНІМУМ НЕДБАЛІСТЬ, МАКСИМУМ — ЗЛОВЖИВАННЯ

На думку юристки Центру протидії корупції Олени Щербан, правоохоронці свідомо закрили очі на деякі факти, щоб чиновники департаменту уникли покарання.

«Тут, як мінімум, можна було говорити про службову недбалість з боку замовника, а як максимум — про службове зловживання. І, звичайно, що слідчі, прокурори тут з якихось причин пішли на зустріч», — каже Щербан.

Прокурор Володимир Дзюба представляв у суді обвинувачення у справах Олександри Сотули та Ігоря Сєдих. Він каже, що під час досудового розслідування слідчі перевіряли чиновників департаменту гуманітарної політики й ніяких зловживань з їхнього боку не знайшли.

Фактично це дозволило міській раді стати потерпілою стороною в суді та врешті відмовитися від обвинувачень. Юристка Олена Щербан вважає, що насправді це схема, як зам’яти справу.

«Просто закрити справу — дуже важко. Тому придумали, очевидно, таку комбінацію: міська рада все спихає на якусь компанію. Каже: «А ми не винні. Нам компанія-технагляд сказала, що там все добре. Це вони погані хлопці. Ось вам заява — ми тут потерпілі. Слідчі, очевидно, теж прекрасно все розуміючи, перекваліфіковують цю справу і всі таким чином сухими виходять з води», — каже Олена Щербан.

Ми надіслали запит Дніпровській міській раді, в якому запитали, чому департамент гуманітарної політики перерахував гроші за роботи, які насправді не були повністю виконані та чому довірився висновку представника технагляду, з яким не укладав договору. Міська рада наразі не відповіла. Слідство.Інфо опублікує відповідь, щойно її отримає. 

***

У 2018 році, ще до того, як кримінальне провадження проти Олександри Сотули закрили, вона вийшла зі складу засновників «Еталону-2010» й залишила крісло керівника. Відтак серед керівництва і засновників відбулося декілька ротацій і фірма «переїхала» з Дніпра до Києва. На думку Олени Щербан, такий крок може врятувати Сотулу-політика від можливих репутаційних втрат у майбутньому.

Фірма «Еталон-2010», крім цієї справи, фігурує в низці кримінальних проваджень. Зокрема, в розслідуванні департаменту (нині управління, — ред.) спецрозслідувань Генпрокуратури, яке почали в червні 2018 року, вона згадується як учасник схеми відмивання грошей.

Народний депутат Вадим Івченко прокоментував Слідству.Інфо, що не чув про кримінальні провадження проти його помічниці або фірми, яку вона очолювала.

Народний депутат від партії «Батьківщина» Вадим Івченко та його помічниця бізнесменка Олександра Сотула. Фото — Facebook Alexandra Sotula