Іноземні банки відмовляють деяким російським клієнтам у грошових переказах, закривають та блокують рахунки й відмовляють відкривати нові.

Про це повідомляє OCCRP з посиланням на видання Frank Media. Експерти пов’язують проблеми з надмірною обережністю банків, які дотримуються законодавства, покликаного боротися з відмиванням грошей.  

Це торкнулося підприємців і фрилансерів. Наприклад, голова компанії Mobile Angels Сергій Цимбал розповів, що литовські банки закрили рахунки його компанії, не пояснюючи причини, а німецький Commerzbank відмовив відкривати рахунок.

Німецькі банкіри пояснили, що отримали директиву з центрального офісу звести до мінімуму роботу з компаніями з російськими власниками

За словами Цимбала, це формально пов’язано з вимогами законодавства проти відмивання грошей. «Але в приватній бесіді німецькі банкіри пояснили нам, що отримали директиву з центрального офісу звести до мінімуму роботу з компаніями з російськими власниками. Банк нібито змінив модель ризиків і працювати з такими клієнтами — це тепер потенціальний санкційний ризик», — сказав він.

Ще два джерела Frank Media (підприємець та іноземець, що працює в Росії) розповіли виданню про проблеми з переказами в російські банки з азійських. Іноземець, наприклад, не зміг переказати гроші з філіалу одного з європейських банків у Гонконгу на свій російський рахунок. Банк почав вимагати в нього депозит на випадок імовірних штрафів з боку американських банків, де в нього відкриті кореспондентські рахунки.

Фрилансери, які працюють з іноземними компаніями, розповіли, що не можуть отримати оплату за договором. Користувачка біржі фрилансерів Upwork (зареєстрованої в США) розповіла, що не змогла прив’язати до оплати в особистому кабінеті жодну з російських карток.

«Спершу платежі не проходили на мої картки Сбербанку та ВТБ, потім я прив’язала картку «Райффайзенбанку», але і з нею також не вийшло», — розповіла вона.

Іноземні банки втомилися від того, що російська фінансова система «засипана» санкціями й припинили детально з’ясовувати, що їм заборонено

В Upwork на скарги користувачів відповіли, що не можуть працювати зі Сбербанком через американські санкції та вимоги Управління з контролю над іноземними активами (OFAC).

За словами фінансового консультанта Ісаака Беккера, іноземні банки втомилися від того, що російська фінансова система «засипана» санкціями й припинили детально з’ясовувати, що їм заборонено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Убивство у Відні: як австрійський юрист обслуговував офшори росіян

Європарламент на сесії 12 березня більшістю голосів ухвалив резолюцію про перегляд політичних відносин між Росією та ЄС, а також проанонсував нові санкції проти РФ. У резолюції йшлося, зокрема, про незаконну фінансову діяльність Росії, відмивання грошей «та інші засоби ведення економічної війни» з боку російського уряду.

За оцінками Європарламенту, оборот російської незаконної фінансової діяльності становить сотні мільярдів євро. У доповіді підкреслюється, що необхідно припинити всі програми видачі «золотих віз», які дозволяють російським олігархам вести її.

Будівля Європарламенту в Страсбурзі (Франція), 21 вересня 2016 року. Фото Сомер Ірина / УНІАН

Як раніше повідомляв OCCRP, російський інвестиційний банк «Тройка Діалог» від 2006-го по 2013 роки брав участь у схемі відмивання грошей, через яку пройшли мільярди доларів. До неї також залучені найбільші західні банки, зокрема Citigroup, Raiffeisen і Deutsche Bank. Серед отримувачів відмитих коштів були віолончеліст і друг Володимира Путіна Сергій Ролдугін, поставники палива для московського аеропорту Шереметьєво, родичі посадовців, керівники компаній тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Мільярдний офшор російської компанії «Тройка Діалог»: головне з розслідування OCCRP